Dat groen goed doet kun je aan ze zien na een dagje buitenspelen. Voldane koppies, vol met verhalen en beleefde avonturen, meegenomen uit bos, strand of heide. Maar waar vind je nou deze plekken? Nou, hieronder bijvoorbeeld. Graag gedaan!

 

1.Blotevoetenpad

Ongegeneerd naast je schoenen lopen! Op een pad van een kilometer lang loop je over modder, zand, schelpjes, steentjes en voel je de ondergrond veranderen. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan op blote voeten lopen?

https://www.landvanfluwel.nl/blotevoetenpad/

       

2.De tocht van de duinmagiër

Met een rugzak vol met geheime opdrachten waan je je in het land van Harry Potter. Na een korte uitleg ga je op zoek in het gebied van de duinmagiër. Hocus pocus, simsalabim in de praktijk.

https://www.pwn.nl/natuur/activiteiten/de-tocht-van-de-duinmagier

 

3.Hulpboswachter worden

In twee uur moet je 10 opdrachten uitvoeren om het ‘boswachtersdiploma’ in ontvangst te mogen nemen. Een spannende ontdekkingstocht voor kinderen van 6 t/m 12.

https://www.pwn.nl/natuur/activiteiten/de-hulpboswachter

 

4.Van wol tot bol

De winter is bijna voorbij. Tijd voor het schaap om ook de winterjas uit te doen. Maar hoe dan? En wat kun je allemaal met die winterjas doen? Verven, vilten, spinnen. Je ziet het allemaal.

https://www.spaarnwoude.nl/activiteiten/educatie/les-van-wol-tot-bol/191

 

5.Duindetective

De boswachter heeft sporen ontdekt in de duinen, maar van wie zijn die sporen? Was het een konijn, een hert of misschien toch een Schotse Hooglander? Trek wel stevige schoenen aan want we gaan van het pad af!

http://bit.ly/2Tg1VSS

 

6.Knutselen voor vogels met de boswachter

Sommige vogels zijn misschien een beetje verwende nesten. Help ze daarom een handje door samen met de boswachter allerlei materialen uit het bos te verzamelen en daarmee een nestbol te maken. Speciaal voor prinsessenvogeltjes die daar graag een nestje van maken.

http://bit.ly/3c4xiIF

 

7.Insectenhotel bouwen

Wat is er leukerderder dan dingen bouwen? Huisjes bouwen voor insecten! Samen met de boswachter ga je op insectenjacht. Met die kennis bouw je gemakkelijk een bed&breakfast voor die leuke insecten. Ook leerzaam voor volwassenen met insectofobie.

http://bit.ly/2Pt5wvw

 

8.Vogelsafari met de boswachter in ’s-Graveland

Vlieg er eens op uit. Bekijk met een verderkijker en de snaveltjes dicht eens hoe de vogels hun snavel gebruiken. Wat doen die vogels nou de hele dag?

https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-gooi-en-vechtstreek/agenda/oerrr-vogelsafari-met-de-boswachter-s-graveland#2020-03-29T09:30

 

9.Speurneuzen in Leyduin

Gebruik de telefoon in je voordeel en loop met een app als gids deze leuk uitgezette speurtocht. Wie heeft de meeste vragen goed?

https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/routes/speurneusapp-op-buitenplaats-leyduin

 

10.Natuurspeeleiland

Voor alle ruige rakkers die hutten bouwen, vlinders bekijken, insecten zoeken, ravotten, kliederen, klimmen, vies en nat worden, het doolhof bezoeken of een wens achter laten op de wenstoren.

https://www.natuurspeeleilandhaarlem.nl/

 

11.Paddentocht

Er mag gekust worden, maar of er een prins tussen zit??? Help jij de padden oversteken? En zo veilig naar hun broedplaats te brengen?

https://www.natuurwegwijzer.nl/activiteit/118630/ivn-met-de-padden-op-pad-in-koningshof-6-12-jr

 

12.Uilenexcursie

Het is in de avond, dus zorg ervoor dat de kids daarna snel zelf een uiltje kunnen knappen.

https://www.natuurwegwijzer.nl/activiteit/118687/uilenexcursie-buitenplaats-elswout

 

13.Met een schaapskudde op pad

Had je al geleerd over hun winterjas? Mooi, dan kunnen we nu lekker aan de wandel. Er mag geknuffeld worden, dat vinden de schaapjes bèèèèst leuk.

https://www.natuurwegwijzer.nl/activiteit/118651/met-de-herder-en-de-kennemer-schaapskudde-op-pad

 

14.Bezoek een boerderij

Dat wil toch iedereen? Wat doet de boer(in) allemaal? Neemt ie af en toe niet een beetje teveel hooi op zijn vork? Misschien kun je wel een handje helpen?

https://www.boerderijeducatienederland.nl/vind-een-boerderij/

 

 

BONUS – zelluf doen –

– Speurtocht verzinnen met een thema (vereist organisatie van de ouders)
– Boerderij bouwen van wat je in het bos vindt. Bijvoorbeeld schapen en koeien van dennenappels maken. De pootjes worden gemaakt van takken.
– Bootjes maken van bast (dat op de grond is gevallen, natuurlijk) en zeil van blaadjes en daarmee zeilen.
– Fluit maken van wilgentakken. Heb je wel een zakmes voor nodig, zie filmpje (is wel Noors) https://www.youtube.com/watch?v=C-gwViiAq6I
– Bij een beekje of stroompje een dam maken en kijken hoe de stroming van richting verandert
– Hut bouwen van takken die aanwezig zijn in het bos
– Vergrootglas meenemen en kleine beestjes bekijken
– Picknicken
– In bomen klimmen
– Riddertje spelen en een kasteel veroveren.
– Op omgevallen bomen balanceren