In het Amsterdamse Erasmuspark ligt een wilde tuin, maar wél een belangrijk stukje tuin. Met de mooie naam Bijentuin Plantasia hebben vrijwilligers hier een prachtige bed & breakfast aangelegd voor bijen en vlinders.
Ouders met kinderen drinken een paar meter verderop een kopje koffie, eten een broodje terwijl hun kinderen verwonderd naar de bijentuin kijken. Met hun kinderlijke nieuwsgierigheid staan ze naast het hek en vragen de vrijwilligers de oren van het hoofd. Een meisje loopt naar de waterkant en komt terug met blaadjes van de hyacint. “Hier, eten voor de bijen,” zegt zij met een trots gezicht.
Ontwerp
Het ontwerp is gemaakt door de Griekse Rania. In 2019 vroegen de oprichters Frans en Maartje haar om een ontwerp te maken, geschikt voor bijen en vlinders, mét een inheemse begroeiing én heel belangrijk, het onderhoud van de tuin. Met behulp van de door de gemeente Amsterdam opgezette West Begroot actie is Rania aan de slag gegaan.
Rania studeerde landschapsarchitectuur en landschapsmanagement in Griekenland. Een groot verschil met de Nederlandse flora en fauna. Ze onderzocht dan ook wat het beste groeit in het Noord-Hollandse klimaat. Het eerste ontwerp is nog vaak aangepast aangezien het gras in het park steeds terugkomt. De bodem was nog niet echt geschikt. ”Je moet met de natuur meewerken in plaats van je eigen idee erdoorheen te willen drukken. Vandaar dat we ook keuze gemaakt hebben om niet alleen lokale beplanting te gebruiken. Als ze het goed doen en genoeg voedsel leveren, waarom zou je ze dan niet gebruiken,” aldus Rania. “Dat konijnen hier en daar wat bloembollen opeten hoort erbij, en dat is gewoon prima!”
Vrijwilligers
Als de takken in de zomer heen en weer wiegen door de bijen, hommels en wespen die erop zitten geeft dat een heel fijn gevoel.
Erik, vrijwilliger van het eerst uur. “Ik ben iemand die weinig verstand heeft van tuinieren, maar die wel vaak komt opdagen. Geef mij instructies en ik ga aan het werk. Ik werk hier écht vanuit mijn liefde voor planten en insecten en minder vanuit het kennisaspect. Ik zie het als een ontspannende bezigheid waarbij ik altijd opkijk wie en wat er allemaal hier rondkruipt. Als de takken in de zomer heen en weer wiegen door de bijen, hommels en wespen die erop zitten geeft dan een heel fijn gevoel. Dat hebben wij hier voor ze neergezet.”
Rosan is ook vrijwilliger en niet meer losgekomen sinds dat ze in 2019 begon. “Het is heel leuk om hieraan mee te werken en te zien hoe zo’n tuin veranderd. Vijf jaar geleden was er hier bijvoorbeeld nog geen vijver en nu wonen er allemaal kikkers, die zouden hier anders niet geweest zijn. Het is zó anders dan toen we begonnen. Wat slaat aan en wat niet? Waar reageren bijen goed op, en waarop juist niet, terwijl je dat misschien wel verwacht. Niet alle bijenvriendelijke planten sloegen aan, maar bijvoorbeeld oregano juist weer wel. Je merkt dat de tuin groeit en volwassener wordt. Elk jaar komen er meer dieren bij, meer vlinders, spinnen, hommels en bijen. Zo leer je elke week weer wat bij.”
Leerlessen
Inspiratie bieden is één van de doelen van Plantasia. Laten zien wat je allemaal met je tuin kunt doen en hoe mooi het is om te zien wat erop afkomt. Rosan:” Het is niet bedoeld als siertuin, mooi voor de mensen om naar te kijken voor de mensen, maar juist écht als veilige haven en fijne plek voor insecten en andere dieren. Het is een wilde tuin, gericht op wat het bijdraagt en minder om hoe het eruit ziet.”
Rosan:” Het is zó mooi om te zien dat er zoveel kinderen nieuwsgierig komen kijken wat we hier doen. Ouders volgen dan ook vanzelf. Zo dragen we bij aan bewustwording en het overbrengen van de zo benodigde kennis. We doen dat niet alleen offline maar ook online. We laten op onze Instagrampagina zien wat er allemaal groeit en bloeit.”
In totaal werken er zo’n 10 vrijwilligers in de tuin, maar de behoefte naar meer vrijwilligers is altijd aanwezig, dus mocht je zin hebben in een leuke, bevredigende klus, neem dan contact via hun Instagram of spreek ze aan als ze op de tuin aan het werk zijn.