Een plek waar respect wordt gezaaid, saamhorigheid wordt geplant en liefde wordt geoogst.
Ik sprak met oprichtster Ama Koranteng-Kumi, een krachtige vrouw met een missie; stadstuinen opzetten die als food, community en healing garden dienen om vrouwen in een uitdagende positie te helpen.
Hoe het begon
Bloei & Groei begon in 2014 in Gaasperdam op het terrein van de schooltuinen. Ama startte hier met 10 vrouwen haar eerste tuinproject en inmiddels zijn er al 400 vrouwen in contact gekomen met deze ‘healing gardens’ zoals Ama ze zelf noemt. “Groene oases in buurten en wijken waar deze het hardst nodig zijn. Van april tot en november zijn wij hier en leggen verbinding; met de natuur, haar producten maar ook vooral met elkaar en met jezelf.”
Al vanaf jonge leeftijd wil Ama een safe space voor vrouwen creëren.
“Bij het opgroeien had ik door mijn thuissituatie vaak een gevoel van machteloosheid en de wil om iets te kunnen betekenen voor de vrouwen om mij heen. Daar is het zaadje geplant. Ik heb als jonge Ama, in mijn tienerjaren en als opgroeiende vrouw erg veel gehad aan de rust van de natuur, al aan zo iets simpels als het opzoeken van een parkje bijvoorbeeld. Voor mij gaat het om het creëren van een safe space waar vrouwen die overbelast zijn even alle hectiek en zorgen kunnen ontvluchten en tot zichzelf kunnen komen. “
Alle vrouwen zijn hier welkom.
“Mijn mama in Ghana had al een moestuintje en stuurde mij naar buiten om van alles uit de moestuin te halen. Ik zag toen hoeveel plezier het haar gaf en hoe het haar moment van ontspanning was. Jaren later, in 2014 is dit zaadje opgekomen en is Bloei & Groei ontstaan. Alle vrouwen zijn hier welkom, het draait niet om het hebben van groene vingers maar om de verbinding met de natuur, jezelf en elkaar.”
Bloei & Groei, hoe het werkt
Ama: ”Het idee is dat je voor een klein bedrag per jaar een stukje tuin ‘huurt’. Je hebt je eigen stukje grond, dat je ook mag delen met iemand anders, en de oogst hiervan gaat mee naar huis voor jou en je gezin. Op de tuin leer je van onze tuincoaches alles over natuurlijk tuinieren. En er is ook begeleiding op persoonlijk vlak in de vorm van een ‘bloeicoach’. Daarnaast organiseren we laagdrempelige workshops op het snijvlak van groen, creatief, zelfzorg en micro-duurzaamheid. Het gaat ons om het leren van nieuwe dingen zodat er een wereld voor je opengaat, waardoor je ook nieuwe mogelijkheden ziet.”
De tuin als ‘healing garden’
Het professionele tuinprogramma van deze healing gardens bestaat uit een tuincoach, een vrouw met veel kennis van groen en dit goed kan overbrengen. Naast deze tuincoach is er ook een ‘bloeicoach’ aanwezig en die richt zich voornamelijk op de persoonlijke ontwikkeling van de vrouwen. Wie ben je, waar wil je naar toe, wat zijn je obstakels en hoe kun je die oplossen? Daarin onderscheiden we ons van een ‘gewone’ moestuin.
Ama:” Het tuinieren en de natuur ingaan kun je zien als een middel. We geloven in de kracht van groen en onze tuinen dienen als ‘agents of change’ om dichter tot de natuur te komen, jezelf en de gemeenschap. Daarom zien we de tuin ook als drie losse onderdelen.
- de tuin als Healing garden;
- de tuin als Food Garden;
- de tuin als Community Garden.
”Inmiddels zijn we naast de tuinen in Gaasperdam ook al uitgebreid naar een binnentuin in de Venserpolder, Amsterdam Zuid-Oost. Meli, een bewoonster hoorde jaren geleden over ons project en wilde heel graag ook een tuin hier opzetten. We hadden 1x telefonisch contact gehad en jaren later kruiste onze wegen weer. Samen met Meli en Eigen Haard hebben we deze tuin tot leven gebracht.
“Ik kan niet zonder,” zegt vrijwillig kok van de dag, Bouchra, druk met het maken van een grote pan harira soep voor de dames die bezig zijn in de tuin. “De eerste stap om in moeilijke tijden naar buiten te gaan is misschien zwaar, maar meteen als je buiten bent, wil je niet meer naar binnen. Met het planten creëer je letterlijk nieuw leven, nieuwe mogelijkheden. En dat werkt heel goed in tijden van rouw.” Zijzelf heeft het aan den lijve ondervonden. Haar zoon is iets vreselijks overkomen en deze moeilijke periode van rouw had ze niet aangekund als de tuinen en de vrouwen er niet waren.
Ama:” Dit horen wij vaker en dit is dan ook de reden dat we het ‘healing gardens’ noemen. Het leven is niet makkelijk, maar we gaan het proces van verwerking aan, hier op de tuin. Veerkracht kweken. Dat is wat Bloei & Groei doet. We vragen hier aandacht voor en centraliseren onze werking op dat punt en halen zo letterlijk het onkruid uit het leven.”
Bloei & Groei is altijd op zoek naar mensen die door onze missie zijn geraakt en de handen uit de mouwen willen steken om dit mede mogelijk te maken.
Zie hier de vacatures. Bekijk hier ook de documentaire ‘De Vrouwen van Venserpolder.’ Kijk hier voor meer informatie over dit prachtige project.