De openluchtijsbaan in Sint Maarten staat er al sinds de vorige eeuw. Gedurende de wintermaanden werd er jaar in jaar uit geschaatst. Dat is de laatste jaren helaas wel anders.
Het klimaat veranderd en de aarde warmt op. Met als gevolg minder vriesdagen, en dus minder schaatsdagen. Voor IJsbaan de Veert steeds moeilijker om het hoofd boven het bevroren water te houden. Ze besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en realiseerde dat hun ijsbaan ook in de warmere maanden veel waarde kan hebben.
Een paradijs voor biodiversiteit
Het gebied kan namelijk zonder ijs ook recreatief gebruikt worden. Het is nu al deel van een wandelroute en wordt gebruikt door de naastliggende manege, en grazend vee. Om de ijsbaan weer levendiger en aantrekkelijker te maken, heeft de ijsclub een groenplan ontwikkeld om het gehele terrein om te toveren tot een paradijs voor biodiversiteit. Verschillende bankjes worden geplaatst om daar te zitten en te genieten van de rust. De locatie van de ijsbaan geeft het verbeteren van biodiversiteit een nog grotere meerwaarde. Omdat de ijsbaan gelegen ligt aan de West-Friese Omringdijk, staat het in verbinding met verschillende ecologische groenstroken. Hierdoor kan de ijsbaan echt functioneren als een biodiversiteits hotspot.
Inzamelingsactie
Er was echter nog één uitdaging; geld. De voorzitter en secretaris Erik Vroege gingen aan de slag met het inzamelen van geld, en klopte daarbij ook aan de deur van de provincie Noord-Holland. Omdat de ijsbaan gebruik maakt van vrijwilligers, kwamen ze in aanmerking voor het Groenfonds van Betrekking bij Groen, het vrijwilligersprogramma van de provincie. Hun plan werd geselecteerd en ze konden aan de slag. Vervolgens volgde ook de gemeente Schagen om het budget rond te maken.
Volop biodiversiteit tijdens Boomfeestdag
Erik Vroege:” Toevoegen van biodiversiteit op ons terrein is voor ons heel belangrijk.”
In het midden van de baan komt een uitgebreide bloemen- en kruidenweide, beschermt met een hek van schapengaas, op de hoek van de ijsbaan een insecten- en bijenparadijs. Aan de noordzijde van de ijsbaan loopt het wandelpad. Om daar voldoende ruimte over te laten, komt daar een 130 meter lange haag van veldesdoorn. Aan de zuidwest- en zuidoostkant van de baan komt een rij knotwilgen. Twintig stuks in totaal, met tien meter ertussen. De keuze om voor knotwilgen te gaan is omdat deze een enorm groot scala aan biodiversiteit bieden.
Naast het insecten- en bijenparadijs komt een informatiepunt, genaamd “Bee Valley”, om de kennis over het belang van biodiversiteit bij zoveel mogelijk mensen te brengen. Het delen van kennis is erg belangrijk voor de ijsbaan. Zestig schoolkinderen van basisschool de Zwerm hielpen met het planten van de haag en het verspreiden van bloemzaadjes. Na een korte speech van wethouder Joke Kruit en het overhandigen van een check door de gemeente Schagen, begonnen de kinderen met graven en planten. Na het platen van de haag, werden grote hoeveelheid wormen rond de boompjes in de grond geplaatst. De aanwezigheid van bodemdieren als wormen zorgen ervoor dat de grond omgewoeld wordt, waardoor de boompjes makkelijker en sneller kunnen groeien. Een korte pauze en de kinderen gingen door met het maken van kleiballetjes gevuld met bloem- en kruidzaadjes. Niets leuker dan deze te verspreiden in het midden van de ijsbaan.

fotograaf Pierre Mettes
IJsbaan de Veert is een goed voorbeeld hoe veranderende tijden kansrijk kunnen zijn. De organisatie kan trots zijn op hun inzet en vooral op hun veerkracht. Een mooi voorbeeld voor velen.
Lees hier ook nog het artikel in het Noord-Holland dagblad en bekijk het filmpje op- YouTube.