“Dat ik hier 5 jaar later zou werken was voor mij onvoorstelbaar”

Wie ben ik?

Kersvers kun je mij noemen. Jordi Frowijn is mijn naam en sinds 11 november 2018 werk ik als boswachter bij Landschap Noord-Holland, gebiedsteam Wadden en Duinen in Den Helder. Toen ik als 15-jarige leerling bij het Clusius College Schagen m’n eerste maatschappelijke stage bij het Landschap volgde, had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik hier 5 jaar later zou mogen komen werken.

Het zit bij mij in m’n vezels ;-).

Op de basisschool wist ik al dat ik boswachter wilde worden. Zo wandelde ik vaak door natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. Daarna ben ik sinds m’n veertiende steeds actiever gaan meehelpen bij de monitoring van planten, insecten en vogels, het toezicht van dat gebied èn begeleiding bij excursies en evenementen. Met een diploma Tuin, Park en Landschap op zak vertrok ik naar het Helicon in Velp om de versnelde opleiding Bos- en Natuurbeheer te gaan volgen. In mijn eerste onderzoeksstage bij RAVON deed ik onderzoek naar de hibernacula (winterverblijf) van adders in een gebied bij de Veluwe. Prachtig om te zien, de adder is eierlevendbarend, de jongen komen levend ter wereld. Op z’n menu staan ook plaagdieren zoals de muis.

Creatief oplossingen bedenken

Tijdens een tweede stage bij Landschap Noord-Holland…. Plots halverwege, werd mij gevraagd of ik een openstaande vacature wilde invullen? Natuurlijk wilde ik deze functie graag, maar omdat ik midden in mijn opleiding zat betekende dit wel dat hier een oplossing voor moest komen. En die is er: 1 dag in de week naar school in Velp en 4 dagen werken bij het Landschap! Eigenlijk ben ik zo van de opleiding “geplukt”. Een bijzonder begin.

“Gek van insecten”

Als sinds mijn vroege jeugd had ik al een fascinatie voor insecten. Het begon met de vondst van hoornaar vlinder op één van de populieren naast school. Het bleek één van de eerste waarnemingen van deze nachtvlinder die in Schagen was gedaan. Sindsdien neemt m’n fascinatie voor insecten alleen maar toe. Op mijn vrije dagen ga ik het hele land door om natuurgebieden te bezoeken waar zeldzamen soorten insecten voorkwamen. Lekker er op uit! Zo ontmoet je de zeldzaamste dagvlinders zoals het dwergblauwtje en de moerasparelmoervlinder. Adembenemend. Op de Groene Academie kun je trouwens ook leuke natuurcursussen volgen.
Vooral de laatste tijd zijn de insecten veel in het nieuws geweest in verband met de schrikbarende afnamen. Als boswachter kun je een hoop betekenen voor de insecten. Het beheer in natuurgebieden wordt hierop al ingesteld. Zo zorgen we ervoor dat er méér nectar- en waardplanten voor de insecten blijven staan en ruigtes overblijven waar insecten in overwinteren. Dit is één van de leukste redenen om boswachter te zijn. Je kunt daadwerkelijk een verschil maken. Maar er moet nog veel meer gebeuren om de insecten in leven te houden! Samen zorgen voor een schoon milieu is daar onderdeel van.

‘Prachtige bollengrond’ omtoveren naar vogeltjesland?

In ons gebied Wadden en Duinen hebben we diversen prachtige oude natuurgebieden zoals de Noordduinen met grijs duin, maar ook natuurgebieden die pas ontwikkeld zijn of nog in ontwikkeling zijn. Eén van die nieuw gebieden is de Zandpolder tussen Callantsoog en Groote Keeten. Hier heeft het Landschap bollengrond omgetoverd naar natuur. En toevallig, is dit land ooit land van mijn opa geweest. Waar mijn opa bijna 30 jaar bloembollen teelde, staan nu vele vogels in de waterplassen te foerageren. Mijn opa had er moeite mee dat die ‘prachtige bollengrond’ werd omgezet naar vogeltjesland, maar nu ik op deze plek als boswachter werk heeft hij hier iets meer vrede mee. Dat zijn kleinzoon nu op het zelfde land werkt als hij al die jaren heeft gewerkt is toch wel heel speciaal.

Je kunt me volgen op twitter: @JordiFrowijn