Als boswachter mag ik de buitenplaatsen beheren, veel mensen kennen deze luxueuze zomerverblijven van weleer wel, omringd door prachtige oude bossen. Ik ben Kees Perquin, en inmiddels 3 jaar boswachter bij het team Buitenplaatsen en Forten van Landschap Noord-Holland. Je kunt mij tegenkomen op bijvoorbeeld Buitenplaats Leyduin!

 

Praktijkervaring is onmisbaar

Via de opleiding Landscape & Environment Management kwam ik aan deze mooie baan. Vergelijkbaar met Bos- en natuurbeheer. Een goede basis om een carrière als boswachter na te streven. Belangrijker nog is praktijkervaring. Dus koos ik bewust voor praktische stages, en na mijn studie ben ik direct vrijwilliger geworden bij een natuurorganisatie. Sowieso een aanrader, vrijwilligerswerk is zinvol én gezellig. Ik beheer zelf 9 verschillende natuurgebieden. Met hulp van een strakke planning en mag ik hier met nadruk noemen: met vele fantastische vrijwilligers lukt dat toch heel aardig!

Buiten werken is het allerleukst!

Mensen vragen me vaak hoe ik m’n dag invul? En ik heb er nog steeds geen kant en klaar antwoord op. Het beeld dat wij de hele dag fluitend met een verrekijker door het bos wandelen klopt in ieder geval niet haha. Vandaag de dag is planning, communicatie en administratie een groot onderdeel van het boswachtersberoep geworden.
Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg taken buiten. Denk aan uitgevoerd werk in het veld controleren, toezicht houden in de natuurgebieden en regelmatig bijspringen als ergens een lastige boom omgezaagd moet worden. Buiten werken is het allerleukst! Zien dat het goed gaat met onze natuurgebieden en hardwerkende vrijwilligers een handje helpen. Of een boeiende excursie verzorgen voor natuurliefhebbers of gewoon belangstellenden die na afloop blij naar huis gaan. Dat zijn echt de mooiste momenten!

 

 

Een bosrand een rommelige toestand? No way!

Wat ik merk, is dat het belangrijk is om veel te blijven uitleggen over de natuur. Niet altijd makkelijk. Een prachtige gevarieerde bosrand wordt soms afgedaan als een rommelige toestand. Onterecht! En een berm of veld vol met bloeiende bloemen en kruiden soms minder gewaardeerd dan een strak natuurloos gazon. Gelukkig gaat het de goede kant op! Mensen beseffen steeds meer dat dode bomen, kruidenrijke bermen e.d. er net zo bij horen en erg waardevol zijn voor de biodiversiteit. En daar doen wij het voor!
Het gaat ook in Nederland niet zo goed met de soortenrijkdom. Intensief landgebruik en leefgebied dat verdwijnt, soorten nemen sterk in aantal af. Als natuurorganisatie doen we er alles aan om dit een halt toe te roepen. De belangrijkste functie van natuur is zorgen voor een veilige en rustige omgeving voor inheemse dieren en planten. Daar waar het kan zijn recreanten van harte welkom om te genieten. Soms beperkingen om de natuur niet te veel te schaden: bijvoorbeeld honden aan de riem, alleen op de paden lopen enzovoort.


De lepelaar is met stip mijn lievelingsdier

Deze sierlijke maar heerlijk onhandige vogel broedt bijvoorbeeld in De Liede, pal naast een drukke snelweg en een benzinepomp. Om veilig te kunnen broeden, heeft de lepelaar hier hoge bomen opgezocht en ondanks deze omstandigheden toch een prachtig broedsucces. De natuur is vol verrassingen! Echt een aanrader, om lepelaars wat langer te observeren. Met zijn tennisracket-achtige snavel zeeft hij van alles uit het water. Jongen lopen al klapperend met hun vleugels achter hun ouders aan, soms een beetje wanhopig: “het is nu écht etenstijd”. Eén specifieke lievelingsplant heb ik niet. Elk voorjaar maken de verschillende stinzenplanten op onze buitenplaatsen me altijd erg vrolijk. Ze luiden het vroege voorjaar in en zorgen na de winter weer voor wat kleur in het bos. Een genot tijdens wanneer je wandelt of fietst.

 

 

En dan heb je ook nog wel eens wat soorten die voor overlast zorgen, denk aan teken en muggen. Maar veel van dit soort dieren zijn in het ecosysteem ontzettend belangrijk. Niet zo aanstellen dus als je een keer een muggenbult oploopt ;). Teken en de ziekte van Lyme zijn een stuk vervelender. Goed je lichaam controleren dus na een dagje in de natuur!

Hutten bouwen


Geregeld neem ik grote groepen scholieren mee op stage of excursies. Vooral de jeugd een beetje de natuur in krijgen vind ik nodig, berg die iPad maar op. Onze excursie survivallen en hutten bouwen, die ik enkele keren per jaar verzorg, is elke keer uitverkocht. Het is een prachtig voorbeeld hoe makkelijk je de jeugd enthousiast kunt maken over natuur en je ze echt kan raken met een originele activiteit. En stiekem vinden de meeste vaders en moeders het ook erg leuk om samen met hun kind een hut te bouwen.

Zin in meer nieuws en verhalen?

Volg mij op Twitter (100% boswachterszaken) en Instagram (ook een beetje privé)
TWITTER
INSTAGRAM

Excursies met Kees

Lees #Boswachtersgeluk 1: Boswachter Chris

Fotografie: Dutchphoto LNH