Groen Kapitaal, hét netwerkplatform om de #biodiversiteit te vergroten.

 

Het congres Groen Kapitaal vandaag staat in teken van samenwerking en actie. Het programma bestaat uit twee rondes; In ronde 1 staan de netwerken en nieuwe samenwerkingen centraal. In ronde 2 gaan we aan de slag om initiatieven verder te helpen door ze te verbinden aan partners van Groen Kapitaal op gebied van kapitaal, netwerk, kennis of grond. Volg vandaag dit ‘live’ blog voor meer informatie.

Over 2 uur is het zover. Het congres #groenkapitaal gaat dan van start. Veel sprekers, initiatieven en kansen om je netwerk in het groen te vergroten. We houden je vandaag uitgebreid op de hoogte via onze social media kanalen en hier op ons platform Groen Kapitaal.

We vroegen Adnan Tekin, gedeputeerde Natuur naar zijn droom en zijn visie over natuurinclusief, biodiversiteit en Groen Kapitaal. ‘Met alleen een spits kun je niet scoren’, samenwerken is hét sleutelwoord. Zijn blog lees je hier.

OPENING

Zojuist opende Gerben Biermann, sectormanager Groen het congres #groenkapitaal.

’Het thema vandaag is aan de slag. Ik zal het dan ook kort houden zodat we daad bij woord kunnen voegen. Samen aan de slag om de biodiversiteit te vergroten, dát is het doel.’

150 bezoekers uit allerlei sectoren; bestuur, politiek, agrarisch, natuur publiek en financieel zijn hier vandaag bij elkaar gekomen om aan de slag te gaan.

BIODIVERSITEITSCHALLENGE

Op het podium staan de vier genomineerden van de #biodiversiteitschallenge. Zij pitchen hun idee en de aanwezigen mogen 10.000 Euro verdelen over deze vier initiatieven. Lees er hier meer over:

 1. ‘Plant jij er 1 bij?
 2. ‘De Vlinderslinger’
 3. ‘Voedselbos op de Groene Oase Koedijk’
 4. ‘Van Economisch naar Ecologisch beheer

WORKSHOPS

Workshop 1 congres #groenkapitaal: Natuurinclusieve landbouw; De boer staat er niet alleen voor – Het belang van het netwerk, van individu naar innovatie.

Workshop 2 congres #groenkapitaal: Groene Gezonde Leefomgeving; Hoe krijg je de mensen naar het groen? De route!

Workshop 3 congres #groenkapitaal: Infranatuur Van kostenpost naar businesscase

Workshop 4 congres #groenkapitaal: Een netwerk van groene gemeenten Hoe frame je groen? Tools voor samenwerking naar een groenere stad.

Cartoonist Anabella Meijer van @Anabella_Kanai tekent vandaag live mee over wat er gezegd en gedaan wordt tijdens het congres #groenkapitaal. Bekijk hier meer van haar werk.

Gedeputeerde Jaap Bond nam zojuist het aanbod in ontvangst voor het programma Natuurinclusieve Landbouw, gebaseerd op Delta Programma Herstel Biodiversiteit.

PITCHES

Op het podium is er gelegenheid voor pitches. Vraag en aanbod wordt hier als een veiling aan elkaar gekoppeld. Ook is er voldoende ruimte voor nieuwe, spontane pitches. Een greep uit de pitches.

Tetje Falentijn van Landschap Noord-Holland

Mark Kuiper van Natuurbeleven

Ronald van Zon van Stichting Gezond Natuur Wandelen

Ids Toxopeus van Boeren in het Bos

Joost de Waard van KplusV

Dorien Kotterman van de Groene Reiger

KRAAMPJES MET INITIATIEVEN

Er staan diverse kraampjes voor de goede ideeën van initiatiefnemers. Netwerken, ideeën uitwisselen en hulp aanbieden is hier in volle gang. Een paar initiatieven uitgelicht:

 1. Pluktuin Geestmerambacht
 2. Voedselbos de Groene Oase
 3. Flower Power @ Tuinen van West
 4. Risdam Groen Noord
 5. Gezond Natuur Wandelen
 6. Groenraster Haarlemmermeer
 7. Bodemcoaches

Adnan Tekin reikt de winnaar van de derde Gouden Roerdomprijs 2018 uit.

De vouchers zijn verdeeld! 10.000 Euro is door de zaal toegekend aan de initiatieven die gepitcht hebben. Dit om hen een stuk op weg te helpen met het verwezenlijken van hun idee. De winnaar is dus geworden. Voedselbos de Groene Oase!

 1. ‘Plant jij er 1 bij? 2470 Euro
 2. ‘De Vlinderslinger’ 2710 Euro
 3. ‘Voedselbos op de Groene Oase Koedijk’ 2900 Euro
 4. ‘Van Economisch naar Ecologisch beheer 1920 Euro

Dank aan iedereen die aanwezig is geweest en geholpen heeft aan het vergroten van de biodiversiteit!

Groentjes,

Team Groen Kapitaal

Het online magazine van Groen Kapitaal vind je hier:Magazine Groen Kapitaal

MEER OVER DE WORKSHOPS:

Dit filmpje is een fragment van anderhalve minuut uit de documentaire Project Wild Thing van de Engelse David Bond. Zie hier zijn inspirerende netwerk, je kunt evt. doorklikken naar de film: https://www.thewildnetwork.com/whatwedo/ Het filmpje is in 2013 gemaakt om kinderen vaker de natuur in te verleiden. Annette Postma, huisarts Dianne Jaspers en Elze Hemke hebben de Nederlandse versie gemaakt met toestemming van de maker.