Slechte luchtkwaliteit in steden

Stedelijke (lucht)vervuiling is een probleem waar veel steden over de hele wereld mee kampen. Steeds meer mensen komen naar de stad, de bedrijvigheid neem toe met als gevolg dalende luchtkwaliteit. De Provincie heeft o.a. op 7 maart al de gedragscode Tijdelijke Natuur gelanceerd. Deze gedragscode maakt het makkelijker voor terreineigenaren en ontwikkelaars om braakliggende stukjes terrein tijdelijk beschikbaar te stellen voor natuur. Om zo de biodiversiteit en het groen in en rondom de stad te vergroten. En daarmee ook de kwaliteit van de lucht binnen de stad. Ook ideeën als de City Tree kunnen bijdragen aan een gezondere samenleving.

Hoe het werkt, de City Tree

Het design (4 meter hoog, 3 meter breed en 1 meter diep) fungeert als een slim biologisch filter (en heeft zelfs een mooi bankje waar je op kunt zitten). De installatie is volledig zelfvoorzienend; de zonnepanelen zorgen voor stroom en het water dat de City Tree opvangt wordt via irrigatiekanalen zelf verdeeld onder het mos.

De naam City Tree is niet direct goed gekozen omdat het niet echt bomen betreft maar dicht op elkaar gestapelde mossoorten. Deze mossen halen kooldioxide (CO2) uit de lucht en zetten deze om in schone zuurstof. De bedenker zelf, de Duitse startup Green City Solutions, zegt dat één enkele installatie dezelfde vuiligheid uit de lucht filtert als 275 bomen. Het meest merkbaar in een straal van 50 meter rondom de installatie.

Bewustwording

Karin van Hoof, beleidsmedewerker Omgevingsbeleid:“ Vanuit Groen Kapitaal stimuleren wij innovaties in de natuur (en willen wij de verbinder zijn tussen investeerders en deze initiatieven.) Vanuit deze gedachte juich ik dit natuurlijk toe. Allereerst vanwege de goede combinatie tussen stad en groen, maar ook vanuit een stuk bewustwording dat we natuur nodig hebben om ons gezond te houden. Maar we moeten dit niet zien als dé oplossing, het achterliggende probleem zoals verkeer en bedrijven mogen niet vergeten worden.

Amsterdam plant 8 acht CityTrees

In 2018 start de gemeente een proef met acht CityTrees  in de Valkenburgerstraat. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “De Valkenburgerstraat is en blijft een drukke straat. We willen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit hier verbetert. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van deze proef. De proef met de CityTrees valt onder ‘Knowledge Mile Park’, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein– IJtunnel door het toepassen van vergroening en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren.

Laat het ons weten als er nog meer innovatieve ideeën onze aandacht nodig hebben. Dit kun je doen via onze social mediakanalen of ons platform Groen Kapitaal.