Ook in augustus kunnen we nog flink last hebben van de eikenprocessierups. Met haar brandharen veroorzaakt ze bij menig voorbijganger huidirritatie of branderige ogen. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er meerdere natuurlijke vijanden die jou kunnen helpen.

Wanneer jij je inzet voor een gezond ecosysteem in jouw omgeving komen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups vanzelf. Zo kan je bijvoorbeeld nestkasjes ophangen voor koolmezen of inheemse struiken planten voor insecten. Struiken als Kamperfoelie, klaver en dovennetel lokken niet alleen insecten naar jouw omgeving maar ook vleermuizen en vogels, die maar al te graag de eikenprocessierups opeten. Dus heb jij een besmette eik in je tuin of omgeving staan? Probeer dan een van bovenstaande tips, zo help je meteen de biodiversiteit een handje! Download hier een nestkasten-overzicht van IVN. Hierin vind je de diverse nestkastmodellen met de binnenmaten in centimeters en ideale ophanghoogte.

Ook Greenspot Buurtschap Crailo helpt bezoekers graag bij het creëren van een grotere soortenrijkdom in eigen tuin door onder andere het maken van mezenkasten ter bestrijding van de Eikenprocessierups. Lees hier meer over deze Greenspot.