We spreken Peter Duitman, een optimistische, energieke jonge vader van twee, met een sterk geloof. Het geloof in groen en het geloof in God. Beide hebben in basis te maken met hetzelfde, de wereld beter achterlaten dan dat je haar gevonden hebt.
We hebben Peter ontmoet tijdens een rondleiding langs vier voedselbossen in Amsterdam. Deze rondleiding bracht geïnteresseerden en experts bij elkaar om kennis en inspiratie te delen en zo te zorgen voor meer haalbaarheid en de kans op mislukken te verkleinen.
Huiskerken
‘Ik bewandel in mijn leven twee paden,’ zo begint Peter. ‘Aan de ene kant de groene kant, en aan de andere kant het geloof. Ik coach, begeleid en train mensen om huiskerken op te zetten. Dit kan een kerk zijn bij je thuis, maar ook in een café. Het hoeft niet persé in een kerk te zijn. Juist het persoonlijke contact zorgt voor verbinding en zo kan ik als christen meer maatwerk leveren. Het gaat in de gesprekken dan ook lang niet alleen over het geloof en de Bijbel, maar ook over de vragen, wat houd je bezig, waar wil je in groeien, wat vind je moeilijk? De mensen die in de huiskerken zijn vooral mensen die niet persé iets met een kerk hebben, maar wel met geloof, spiritualiteit en God. En dat gebeurt volop en levert veel energie op. Bijna alle mensen die ik tegen kom zitten vol liefde en creativiteit. Een soort van thuiskomen.’
‘Net als de groep mensen die ik tegenkom bij de huiskerken heerst er ook binnen de groep ‘groene’ mensen een gevoel van een veilige basis. En dan maakt het niet uit wie je bent, wat je doet. De mensen zijn zó verschillend, qua opvatting, qua leeftijd, qua beroepen. Maar we komen allemaal samen in het groen. Dat is de basis, de gezamenlijke grond! Als je mij tien jaar geleden tegen was gekomen was ik helemaal niet bezig met groen of vergroening. Dan zou ik mijn voortuin vol leggen met tegels zodat ik mijn auto er kon parkeren. Groen is er niet vanaf het begin ingegroeid. Wat me wel heel erg bezighield was voeding. Hoe de natuur is ontstaan, niet om ons te vullen, maar om ons te voeden. Hoe kan natuur en eten ons medicijn zijn? En wat voor invloed kan dat hebben op onze gezondheid?
Het begint bij de aarde
Peter: ’Als je gezonde groente wilt eten, dan begint het bij de aarde. De voeding die daar in zit is bepalend voor de voeding die wij binnen krijgen. Long story short, ik ben opleiding permacultuur gaan volgen en in Amsterdam een buurttuin begonnen. Het zaadje voor groen kwam op dat moment tot bloei. Zorg voor de aarde, zorg voor de mens en deel je overvloed. Die drie kernwaardes van permacultuur past heel goed bij mij en ook mijn geloof. De gemeente Amsterdam vroeg mij toen om Groencoach te worden binnen de Groene Noordmakers. Een vrijwillige functie om andere bewoners te helpen om te vergroenen.’
De Groene Noordmakers
Peter: ‘Ik werd dus actief bij de netwerkgroep ‘De Groene Noordmakers’. Hier komen mensen bij elkaar die met buurtgroen bezig zijn. Zowel professionals als burgers vormen samen een groep die Amsterdam-Noord groener, gezonder en gezelliger proberen te maken. Veel mensen hebben een eigen initiatief of helpen anderen. Je kunt voor je initiatief ook een financiële bijdrage aanvragen bij het stadsdeel. Dat kan zijn voor een bewoners- of een maatschappelijk initiatief. Je kunt ook subsidie aanvragen voor een groen initiatief, een gezond initiatief of een leefstraat. Samen met de Groene Noordmakers helpen we jou verder met deze aanvraag om de slagingskans zo hoog mogelijk te laten zijn.’
Tegels eruit, groen erin
Vanuit dit project ben ik andere projecten gaan doen. Inmiddels als freelancer onder de naam Groeizaam. Onder andere bij de woning coöperatie Ymere. In samenwerking met hen en de gemeente hebben we een plan gemaakt. We komen langs bij de bewoner en doen uitgebreid onderzoek. Wat wil de bewoner, wat kan de bewoner, wat is de staat van de grond, de waterstand en wat is er dan nodig? Daar komt een plantadvies uit, leveren we gratis aarde en planten, op maat gemaakt waar de bewoner meteen mee aan de slag kan.
Buurtgroen020
‘Sinds september 2021 is binnen Buurtgroen020 het Stedelijk Groenpunt gestart. Dit platform brengt alles wat binnen de stadsdelen gebeurt bij elkaar. Het Groenpunt gaat over sociaal, water, biodiversiteit en voedsel. Dus geven we cursussen en workshops over biodiversiteit. Brengen we Groencoaches bij elkaar. Wisselen we kennis uit. Eigenlijk een soort Groen Kapitaal.’ Peter: ’We kijken naar buiten, brengen de behoeftes naar binnen en werken zo samen met gemeenten, vrijwilligers en professionals heel goed samen.’ Een heel interessant onderzoek van Mendel Giezen toont aan dat visie, beleid en uitvoering niet goed genoeg samenwerken en daardoor dus niet alle kansen maximaal benutten. Door onze manier van werken proberen we dit te verbeteren en op die manier de aanpak zo effectief en praktisch mogelijk maken.’
Groene behoeften
Vanuit de bewoner zijn de behoeftes aan vergroening enorm groot. Er zit enorm veel goeie wil, maar het ontbreekt vaak aan kennis en mankracht. Kennis over wat er allemaal kan, mag. Waarom er soms geen boom geplant mag worden, waarom er nu bijvoorbeeld laat pas de bermen gemaaid worden. Maar ook wat voor soort planten kan ik nu planten die de biodiversiteit vergroten. Dus de inheems, gifvrije, eetbare lokale planten. Als we nu ook voedselbossen meer op de kaart gaan brengen dan wordt ook de link tussen groen, gezond en voedsel weer bij elkaar gebracht. Dan doen we onder andere door netwerkbijenkomsten over Voedselbossen Amsterdam. Groen in de buurt levert in principe geen geld op voor de gemeente en overheid, maar het levert wél heel veel op. Óók economisch! Minder ziekte, hogere huizenprijzen, minder ongelukkige mensen, om maar niet te spreken over het verhogen van biodiversiteit en de bijdrage aan de gezondheid en het geluk van de mens. Kortom, groen moet je doen!
Drie tips van Peter om zelf aan de slag te gaan
- Zet meerjarige eetbare planten en bomen zoals een bessenstruik of andere eetbare struiken in je tuin. Of als je ruimte hebt zelfs misschien een fruitboompje. In een paar jaar tijd heb je al een mooie oogst, voor jezelf of om te delen.
- Haal tegels uit je tuin. Het is verbazingwekkend hoeveel tegels er in onze tuinen liggen. Vijftig procent van de tuinen in Amsterdam zijn betegeld. Wees creatief in bodembedekkers er zijn ontzettend veel mogelijkheden en het is een enorme winst voor biodiversiteit. Zie ook Steenbreek en hun aanpak en uitleg.
- Help elkaar! Als je buurman of vrouw het niet zelf meer kan, help ze dan. Je leert elkaar niet alleen beter kennen, maar het samen ergens aan werken levert ongelooflijk veel goeie energie op.
Tekst en fotografie: Rogier Reker