Wil jij aan de slag in de natuur, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of ben je al flink bezig in het groen en heb je nog wat hulp, materialen of extra kennis nodig? Lees dan vooral verder en kijk wat De Groene Academie op het gebied van opleiding en aan de slag gaan voor jou kan betekenen.

 

De Groene Academie

De Groene Academie wil kennis over natuur, landschap en cultuur bij inwoners van Noord-Holland en Noord-Brabant ontwikkelen, bundelen (in opleidingen) en vergroten. Zodat vrijwilligers zélf actief bezig kunnen zijn in hun directe leefomgeving. Het draagt bij aan het behoud en verdere ontwikkeling van natuur, landschap en cultuur. Dit doen ze op vier fronten. En die lees je hieronder.

Natuurcursussen

Om meer te weten te komen over de natuur kun je natuurlijk je buurman vragen, je oma of een willekeurige wandelaar. Maar grote kans dat die óf heel druk zijn óf hun vrije tijd al als vrijwilliger in de natuur werken. Beter dus om je kennis te vergroten door één of meerdere cursussen te volgen. Die cursussen vind je op de website van De Groene Academie. En die staan keurig gerangschikt op regio of onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over de paddenstoel, wilde planten als geneeskruid of trekvogels. Maar ook als je zelf een cursus zou wil aanbieden kun je bij De Groene Academie terecht.

Vrijwilligers

14.000 vrijwilligers zijn naast de beroepskrachten in Noord-Holland actief in het groen. Zonder deze vrijwilligers was het onderhouden van de natuur bijna niet mogelijk geweest. En juist voor deze groep is het belangrijk te voldoen aan de vraag naar educatie, en het leveren van materialen om de handen uit de mouwen te kunnen steken. Op de site van De Groene Academie zie je welke opleidingen je kunt volgen. De vrijwilligers kun je grofweg onderverdelen in tellers, vertellers en herstellers. De drie groepen kunnen hier op de site veel informatie kwijt, maar ook veel info vinden. Hier kun je vinden waar je met welk werk je aan de slag kan.

Experts

Kennisdeling vindt plaats op vele manieren. Via de groepen vrijwilligers, via het grote internet, wederom via oma of de willekeurige wandelaar. Maar soms heb je specifieke kennis nodig waar je een expert voor wilt raadplegen. Of misschien ben je wel een expert en wil je je kennis delen. Dat kan hier.

Traineeships

Ook voor de groep van 16-30 jaar is er veel te doen. Denk bijvoorbeeld aan het meehelpen aan het bedenken van campagnes om plastic te verminderen, in gesprek met leeftijdsgenoten over het klimaat of een Tiny Forest beheren. Heb jij vrije tijd over en wil je die besteden in het groen? Kijk dan eens hier voor meer informatie.

Tekst: Rogier Reker, community manager Groen Kapitaal