Woon je in of rondom Haarlem? Dan ben je er vast wel eens geweest, in de Haarlemmer Kweektuin. Een ecologisch stadspark, waar iedereen welkom is om te leren over natuur, biodiversiteit, water en nog veel meer. We zijn vandaag aanwezig om samen met de jury van Betrekken bij Groen een kijkje te nemen in hun net aangelegde water-ecopark.

 

Een rijke historie

De Haarlemmer Kweektuin kent een rijke historie en begint eigenlijk al in 1912 wanneer de Stadskweektuin wordt opgericht. Op het terrein staat zelfs nog een ruïne die stamt uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Een historisch stukje Haarlem dus. De bekende landschapsarchitect Leonard Springer was degene die het ontwerp maakt om Haarlem te voorzien van meer groen. In zijn ontwerp veranderde hij het landelijk gebied in een educatieve sier,- en schooltuin waar ook kweekkassen en een boomgaard de ruimte kregen. Het educatieve karakter en bijbehorende waarde van de Stadskweektuin is daarna nooit meer verdwenen. Rond 2014 is de naam veranderd in Haarlemmer Kweektuin en stimuleert sindsdien het duurzaam denken en doen.

 

 

 

Een woonplaats voor kabouters

Voor de allerkleinsten is er veel ruimte om spelenderwijs te leren.  Zo is er een natuurspeeltuin, de Paddenpoel, waar sluippaadjes meehelpen om hun fantasie op hol te brengen. Riviertjes, bruggen en dammen maken bij de waterpomp, wie wil dat nou niet? Zo leren de kinderen over reigers, libellen, vlinders, andere insecten, hagedissen, egels en vogels. Maar ook een wandeling langs het Kabouterpad behoort tot een favoriete bezigheid. Bij elke kabouter staat een moeilijke opdracht en voer deze maar eens uit. Dat valt nog niet mee.

Wil je de kinderen iets bijbrengen over de tropen? Dat kan ook, in de tropische kas groeien vele tropische planten zoals citrus,- en bananenbomen, avocado, maar is er ook schildpaddenvijver waar net nog een discussie was over namen. “Nee, niet Dory, dat is een stomme naam! Ze heet Bonnie!”

 

Wil je zelf een beetje bijkomen? Kan ook, in het Kweekcafé, waar ook alle producten uiteraard zo duurzaam mogelijk zijn bereid. Maar ook je groenten kun je halen in de kas op het terrein. Bij Wij Telen Groente kun je voor een vast bedrag per jaar een oogstaandeel, letterlijk een aandeel in de oogst kopen. Hiervoor kun je wekelijks gedurende het seizoen oogsten.

Het water-ecopark

De vrijwilligersgroep die het beheer doet in de Kweektuin heeft in februari 2022 een aanvraag bij het Betrekken bij Groenfonds gedaan. Dit betrof het water-ecopark, bedoeld om de natuur de ruimte te geven. Het water-ecopark bestaat uit twee delen; een deel ecologische oever en een deel waar een amfibieënpoel is aangelegd. Het gehele water-ecopark is afgesloten met een takkenril en schapenhek en is alleen te bezoeken met een gids. De aanvraag betreft het realiseren van een plas-dras deel, een natte oeverdeel en een droge oever. In het deel met de amfibieënpoel wordt een plas-draszone aangelegd. Na de graafwerkzaamheden worden door vrijwilligers de bij de biotoop gewenste kruiden geplant. Deze kruiden worden deels opgekweekt en deels aangeplant. Hiermee worden de natuurwaarden en de biodiversiteit verhoogd.

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap: “Mooi om te zien hoe met vrijwilligers, gemeente en provincie, projecten zoals het water-ecopark ontstaan. Juist samenwerking in het groen is belangrijk om de biodiversiteit te vergroten. Het Betrekken bij Groen fonds is precies hier voor opgezet.”

Betrekken bij groen

Sinds 2014 bestaat het programma Bertrekken bij Groen. Een gezamenlijk programma van de terrein beherende organisaties (TBO’s), bedoeld om de actieve betrokkenheid van mensen bij groen te vergroten. Als onderdeel van Groen Kapitaal subsidieert de provincie Noord-Holland jaarlijks vrijwilligersprojecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners hierbij betrekken. Hiervoor was in 2022 een bedrag van €101.500 beschikbaar. Vanaf 1 februari tot en met 1 maart 2022 kon elke vrijwilligersgroep met een goed groen idee een aanvraag indienen.

Even een stukje ambtelijke taal; ‘De aanvraag moet zich richten op het bevorderen van de biodiversiteit, het beschermen van een plant- of diersoort of participatie bij de natuurlijke leefomgeving, waaronder het (veilig en effectief) organiseren, coördineren, faciliteren, continueren, stimuleren of innoveren van vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk richt zich daarbij op soortenbeheer, natuurbeheer, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of natuurinrichting.’

Wil je meer weten over het Betrekken bij Groen Fonds. Klik dan hier.

Tekst en fotografie: Rogier Reker