De Hartekamp is een buitenplaats op de oude strandwal van Kennemerland, net onder Heemstede.
Het is gebouwd rond 1600, in het begin van de Gouden Eeuw toen nagenoeg elke rijke koopman uit Amsterdam een buitenhuis liet bouwen. Op de Hartekamp vind je een monumentale Engelse landschapstuin met waterpartijen, imposante bomen, een oranjerie, indrukwekkende pergola’s en een parkbos. Het is opengesteld voor publiek.
“Een nobel streven van de kerk.”
“De Hartekamp is een instituut voor mensen met een beperking”, vertelt Marcel de Groot, senior groenbeheerder van de Hartekamp. “Het is na de Tweede Wereldoorlog door de katholieke kerk gekocht van de steenrijke mevrouw Von Pannwitz. Het stond toen vol met kunstschatten. De katholieke broeders hadden de taak op zich genomen om mensen met een verstandelijke beperking te huisvesten en te verzorgen. In die tijd waren dat vaak verschoppelingetjes”, weet Marcel. “Het was een nobel streven van de kerk.”
Het beheer van het terrein wordt door Marcel en zijn drie collega’s Nelis, Simon en Oscar gedaan, maar ook door een aantal cliënten van het instituut. “De zorg is corebusiness”, vertelt Marcel. “De Hartekamp-groep heeft circa tweeduizend cliënten die wonen, werken, leren of ontspannen op diverse locaties, vooral in Kennemerland. Op de Hartekamp gaat het om zo’n tweehonderd cliënten.”
“Het is elke dag een uitdaging.”
“Het is sowieso een rustgevende omgeving met weinig prikkels. Vooral voor mensen die helemaal doorslaan en in de crisisopvang komen is het goed. Er zijn er heel veel die een ‘rondje Hartekamp’ doen.” Het groenbeheer heeft toegevoegde waarde voor ‘de jongens’, zoals hun cliënten door Marcel, Nelis en Simon worden genoemd. “Ze vinden het geweldig om met bladblazers en kettingzagen te werken. Het geeft status om bij ons te werken. Het is stoer. Aan het einde van de dag zijn ze door de lichamelijke arbeid lekker moe en voldaan en hebben ze een verhaal als ze ’s avonds thuiskomen.” Marcel is “gek op alles wat groeit en bloeit”. “Maar het werken met de jongens, zoals met John van der Heide, maakt het wel extra leuk.” Zijn collega’s stemmen daarmee in: “Het is elke dag een uitdaging. Op speelse wijze halen we er alles uit wat erin zit.”
‘De jongens’ komen uitgelaten de werkschuur binnen voor de lunch. De sfeer zit er goed in. Of het leuk werk is? Allemaal knikken ze heftig ja. En zo sluit het precies aan bij waar De Hartekamp voor staat: mensen met een beperking zich prettig, nuttig en gewaardeerd laten voelen.
Meer van dit soort prachtige verhalen kun je lezen in het boek ‘Natuur op eigen kracht’, te bestellen op www.natuuropeigenland.nl
tekst: Josefien Oude Munnink
fotografie: Amke