De Levende Tuin

Veel moeite om je tuin tot leven te brengen is het niet. Met het weghalen van één steen voor iets groens maak je al verschil. Zo breng je een heel ecosysteem op gang. Want bloemen, planten, bomen en struiken zorgen voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren. Een levende tuin goed is voor biodiversiteit maar heeft meteen nog zo veel meer voordelen. Een volledig levende tuin maken, kan je doen met de hulp van een vakman of vakvrouw.
De onderstaande uitleg staat op de website van Branchevereniging VHG

1. HET BEGINT BIJ DE BODEM.

Een gezonde en levende bodem is de basis van de levende tuin. En belangrijk voor gezond drinkwater en gezonde en smaakvolle voeding. Een gezonde bodem bevat bodemleven. Bacteriën, bodemschimmels, insecten en regenwormen zorgen voor een goede structuur, aanmaak van voedingstoffen en watervasthoudend vermogen. Wist je dat de diepe luchtgangen van regenwormen 10 tot wel 20 liter water per vierkante meter kunnen opvangen?

2. EEN ONDERHOUDSVRIENDELIJKE LEVENDE TUIN

Een groene tuin vraagt niet per se meer onderhoud en is ook niet duurder dan een tegeltuin. Veel tuinbezitters zijn zich daarvan niet bewust en kiezen voor een bekend standaardplaatje. Men wil best groener, maar het ontbreekt vaak aan kennis. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kunt u komen tot groene alternatieven die passen bij uw wensen en levensstijl.

3. WATER IN DE LEVENDE TUIN

Ruim 60% van de bebouwde omgeving is in bezit van particulieren. Door te gaan voor minder verharding en meer groen in tuinen wordt het regenwater vastgehouden. En daarmee de snelle afvoer naar het riool vermindert.

Door een aantrekkelijke groene buitenruimte met aandacht voor bodem, water en temperatuur. Door bijvoorbeeld te kiezen voor bodembedekkers. En planten die tegen wisselend droge en natte voeten kunnen. Of hoge beplanting met diepe wortels.

4. KLEUR IN DE LEVENDE TUIN

Veel voorjaarsbloemen zijn geel. Gele bloemen absorberen extra goed het eerste zonlicht. Bestuivers zoals bijen en hommels kunnen deze bloemen extra goed zien. Pas kleuren toe anders dan alleen maar op trends.
Kies in ons klimaat voor veranda’s en tuinkamers met warme kleuren. En ga voor witte of lichte kleuren voor minder warmte op hete dagen. Witte, pastelkleurige elementen of bloemen lichten voorts op bij het maanlicht. Er is dan minder verlichting nodig. Zo wordt ook het bioritme van allerlei nachtdieren minder verstoord.

5. VOEDSEL EN BLOEMEN IN DE LEVENDE TUIN

Het kweken van groenten en fruit brengt ons weer in contact met de basis van ons voedsel.
Het raakt het oergevoel van zelfvoorzienend willen zijn. Bovendien zijn we lekker in de
buitenlucht in beweging. Plukken en oogsten uit eigen tuin maakt blij en ontspant.
Door bijvoorbeeld te werken met leifruit, minfruithagen of eetbare pergola’s.
Of te gaan voor dubbeldoelborders. Bijvoorbeeld een bloemrijke plukborder met sortiment dat tevens geschikt is voor op de vaas.

6. BIODIVERSITEIT IN DE LEVENDE TUIN

Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan soorten in een leefgebied. Biodiversiteit bevorderen is belangrijk voor zowel plant, dier als mens. Denk alleen al aan bestuiving en voedsel. Of het beperken van ziekten en plagen wat ook leidt tot minder onderhoud.

Ga zoveel mogelijk voor stuifmeel en nectarrijke beplanting. Insecten zorgen voor bestuiving. Bestuiving zorgt voor beplanting met zaden, vruchten en bessen die weer als voedsel dienen voor veel vogels, zoogdieren en ook voor de mens. Voor bestuivers als bijen, hommels en vlinders is het belangrijk dat groene gebieden als een netwerk in de
stad met elkaar zijn verbonden, verspreid maar niet te ver uit elkaar liggen (niet meer dan 500 meter). Hiertussen moeten ook voedselbronnen aanwezig zijn.

7. PRODUCTIVITEIT IN DE LEVENDE TUIN

Groen stimuleert onze concentratie en creativiteit. Uitzicht op groen draagt bij aan een sneller herstel van het concentratievermogen. Groen verbetert de akoestiek en vermindert de ervaren geluidshinder. De vele positieve effecten van groen leiden samen tot een verhoging van onze productiviteit en leerprestaties.
Groen uitzicht helpt de ogen te ontspannen, opnieuw te focussen en het tegengaan van vermoeidheid en hoofdpijn. Dit is van belang als we uren achter een beeldscherm zitten. Uitzicht op groen heeft een rustgevende werking. Verder verbetert groen in de werk of leeromgeving de luchtkwaliteit. De aanwezigheid van planten vermindert hoofdpijnklachten, stress, problemen met luchtwegen en hart-en vaatziekten. Dit resulteert in minder ziekteverzuim.

8. TEMPERATUUR IN DE LEVENDE TUIN

Er komen steeds meer warme zomers met hete dagen. In een versteende omgeving wordt het nog eens extra warm. We slapen minder goed. Hittestress leidt tot extra
sterfgevallen tijdens warme dagen. Aanplant van groen is een belangrijke maatregel om temperatuurstijging in de bebouwde omgeving te dempen. Groene tuinen, pleinen en parken zijn koelte eilanden in de stad. Afhankelijk van de grootte is een koelend effect tot 700 meter in de omgeving mogelijk.
Groen koelt de lucht door het leveren van schaduw en zorgt voor verkoeling door verdamping. Het effect van schaduw is groot. Daarvoor zijn bomen en struiken belangrijk. Lage vegetatie geeft geen schaduw maar zorgt wel voor minder opwarming. Dakgroen en gevelgroen zijn gunstig voor de isolatie van gebouwen. En verminderen de kosten voor koeling in de zomer en verwarming in de winter.

9. ONTSPANNING IN DE LEVENDE TUIN

De ontspanning die we ervaren door groen, heeft
sterk te maken met de zich telkens herhalende patronen in de natuur. Deze patronen vinden we overal terug in bomen, takken en bladeren. Het kost ons weinig inspanning om aandacht te hebben voor de natuur en erin te verblijven. Daarnaast werkt de kleur van het groen rustgevend.

Meer over de Levende Tuin