Op bezoek bij Corina Busman. Ondernemer, herborist, moeder, HRM deskundige professional én eigenaresse van het Landje van Groen Vitaal.

 

Zoals ze zelf schrijft op haar website staat het Landje van GroenVitaal voor een bijzondere kruidentuin waar je mag uitchecken van de hectische wereld en je verbinden met de helende krachten van de natuur. Corina zet de natuur in als medicijn. Hoe ze dat doet, lees je hieronder.

In plaats van een huis te kopen besloot Corina met haar partner dat het beter voelde een stuk grond te kopen. In Santpoort-Zuid vond zij dit mooie stukje grond om haar droom te verwezenlijken. Een plek waar de natuur weer kan groeien, waar een kruidentuin aangelegd kan worden, waar je kan buitenkoken, en weer op krachten kan komen. Een plek waar je tot rust kan komen door met je team buiten kunt vergaderen of op je blote voeten kunt aarden. Corina: “Ik heb allerlei zaadjes geplant en wacht nu op het oogsten.”

Het gaat niet vanzelf, maar hoe dan wel?

Helemaal zonder slag of stoot is de totstandkoming niet gegaan. Zo moest volgens de regelgeving de caravan en de kas die er al 25 jaar stonden verwijderd worden. Corina: “Het is namelijk agrarische grond en daar heb je een Omgevingsvergunning voor nodig.  Ook de wilde natuur en de bomen die al 35 jaar oud zijn en het land omringen en een fijne bedding bieden voor coaching wilde ik heel graag behouden, terwijl ik alle bomen moest kappen en er grasland van moest maken, en dat in een tijd dat biodiversiteit zo hoog op de agenda staat. Gelukkig heb ik de bomen vergund gekregen door de gemeente. Ik zou heel graag een composttoilet en een waterpomp willen, en ga daarvoor het vergunningentraject in. Het zijn allemaal zaken die ik tegengekomen ben, en die aandacht vragen. Alles wat ik hier doe kost geld, maar alles wat ik verdien gaat terug in de tuin.”

Corina: “Ik heb onlangs de duurzaamheidsafdeling van de gemeente op bezoek gehad. Ze kenden de plek nog niet en waren heel enthousiast. Ik kon ze vertellen van mijn plannen en hopen dat daarmee de volgende stappen gezet kunnen worden. Ik hou zelf erg van het volgen van de juiste paden en mijn idee te laten omarmen. Seeing is believing. De energie blijft daarmee goed en door het draagvlak te vergroten is het eindresultaat sneller haalbaar.”

Coaching in de natuur

Corina: “Je kent allemaal wel iemand in jouw buurt waar het niet zo goed mee gaat. Bijvoorbeeld iemand wiens vader of moeder net is overleden. Dan weet je, die persoon heeft even aandacht nodig. Als deze persoon een keer of vier hier in de natuur kan werken en weer op krachten kan komen, dan zie je vitaliteit terugkomen. Het zou zo mooi zijn als werkgevers dit kunnen aanbieden. Vanuit mijn achtergrond in de HR heb ik aan den lijve kunnen ondervinden wat er gebeurt met mensen wanneer die op de juiste manier worden opgevangen. Dus, begin je re-integratie traject op een plek als deze. Een ochtend in de week, en werk vanuit die basis naar een volgende stap. Ik ben ervan overtuigd dat dit proces meer solide voor de medewerker is, sneller werkt en uiteindelijk dus financieel ook beter is voor de werkgever. Vanaf het begin van het plantseizoen, dus maart ga ik beginnen met het aanbieden van dit soort projecten. Bedrijven kunnen een plek kopen en verschillende medewerkers sturen, je kunt een abonnement afsluiten of gewoon losse keren komen. Een op maar gemaakt natuurlijke menukaart zeg maar.

Wat levert werken in de natuur allemaal op?

  • Ontspanning, minder stress
  • Een leeg hoofd
  • Betere work-life balans
  • De natuur nodigt uit om te bewegen, waardoor je minder kans krijgt op een hoge bloeddruk, astma, en hart- en vaatziekten.
  • Je kunt je zintuigen openzetten waardoor je meer voelt, hoort en je kunt hier ook volop proeven.
  • Je kunt je gedachten ordenen. Alleen of samen met anderen.
  • Met je handen in de klei, buitenspelen en je weer kind voelen.

Finalist Toekomstversnellers

Op 3 april deed Corina als finalist mee aan het pitchevent van de Toekomstversnellers. Een wedstrijd uitgeschreven door de provincie Noord-Holland om praktische en haalbare ideeën met sociaal-economische impact in het landelijke gebied van de provincie Noord-Holland te versnellen en om op deze manier bij te dragen aan één of meerdere PPLG-thema’s (Natuur, Water en Bodem, Klimaat, Landbouw, Landschap en Erfgoed, Recreatie).

Voor meer informatie over Groen Vitaal, kijk hier op haar website.