Vaak denken we dat het oplossen van problemen erg lastig is, maar door creatief denken toe te passen gebruiken we andere delen van onze hersenen en blijkt dat de oplossing  eenvoudiger is dan je dacht.

Wil jij jezelf tijdens de Week van het Groene Kapitaal  op een creatieve manier uitdagen? Kies dan een opdracht uit één van de 4 thema’s en doe mee. Groen Kapitaal collega Hillebrand Breuker is trainer creatief denken en begeleid je in het proces.

Pas op: creatief denken is besmettelijk!

Ben je klaar met je gekozen opdracht en heb je de smaak te pakken? Dan kun je een tweede pakken. Helemaal losgaan? Verzin zelf een creatief denken opdracht;)
We starten het proces gezamenlijk online op maandagochtend 21 september om 10:00 en je kunt daarna je tanden zelf in een opdracht zetten of samen aan de slag. Kortom veel vrijheid en hopelijk veel mooie ideeën.

Thema’s en opdrachten:

Concrete kansenpakker

Bedrijventerrein vergroenen
Heb je een bedrijf of ken je iemand met een bedrijf (met terrein)? We nodigen je uit om (samen met het bedrijf) te bedenken hoe je het bedrijventerrein kunt vergroenen en interessant kunt maken voor vogels en insecten en zo ook voor klanten. Bespreek bijvoorbeeld de volgende uitdagingen: Wat zou bijdragen aan een positief imago van het bedrijf? Hoe houd je de kosten voor beheer en onderhoud behapbaar? Wat zou hittestress kunnen verminderen tijdens hete zomers? etc.

Wees een groene guerrilla
Ben je een beetje activistisch of ongehoorzaam van aard en wil je meer biodiversiteit? Probeer deze week op allerlei manieren de biodiversiteit te bevorderen! Het doel heiligt de middelen…je mag echter niet de wet overtreden of mensen kwetsen. Het is dus een positieve guerrilla. Ben jij de nieuwe Che Guevara van de biodiversiteit of de Al Capone van de insecten? Steek die handen uit je mouwen en deel met ons jouw acties!


De natuur als je muze 

Zet eens een plant in het zonnetje

Schrijf een ode aan een plant, struik of boom die nuttig is voor mens en dier. Maak een mooi verhaal met foto’s. Het verhaal moet mensen of organisaties aanzetten om deze plant te gaan kopen. Inspiratie voor deze opdracht kun je bij onze initiatieven ophalen, zoals bijvoorbeeld Hortus Alkmaar.

Levend Leven

Bedenk een natuurlijk en biodivers kunstwerk. Kunst is niet alleen visueel, maar prikkelt alle zintuigen…Hoe klinkt en ruikt jouw kunstwerk? Welke emoties roept het op en welke dieren gaan er allemaal in zitten? Maak van jouw kunstwerk een levend schilderij of standbeeld…in plaats van een ‘stilleven’ noemen we dit een ‘levend leven’.


De onbeperkte ontwerper

Van de kaart

Pak de kaart van Noord-Holland erbij en ga op zoek naar een stukje Noord-Holland van ongeveer 1 km2. waar ruimte lijkt te zijn of kunnen komen voor nieuwe ideeën. Knip de vierkante kilometer uit de kaart. Dit is jouw canvas, op deze plek ben jij deze week de baas! The sky is the limit. Je hebt in deze opdracht onbeperkt tijd, geld, mensen en energie. Wat zijn je ideeën? Richt het zo biodivers mogelijk in en maak hier een mooie tekening of collage van.

Ons voedsel, maar dan anders

De mens is de enige soort op aarde die zijn voedsel koopt. Eigenlijk een best gek systeem. Er zijn ook nog mensen die hun voedsel zelf uit de natuur halen. Stel je bent een indiaan… Je leeft in, en staat dicht bij de natuur en je wordt ineens hier in Nederland gedropt: wat zou je opvallen en wat zou je veranderen? Denk hierover na en bedenk een plan met eetbaar groen, moestuinen of voedselbossen waar iedereen gratis mag plukken en oogsten.

Met een groene bril door de buurt

Zet je groene bril op en kijk in jouw (of een door jou gekozen) buurt om je heen. Duik als het ware in de huid van een groene stadsontwerper. Loop eens een rondje door je buurt en kijk om je heen: waar zie jij mogelijkheden voor natuur? Hoe kun je een betonnen gevel anders benutten? Erger je je aan de rubberen tegels onder de speeltoestellen? Vind je die stenen en dat beton ook zo saai? Of zou de straat, naast voor verkeer ook iets voor natuur kunnen doen? Laat zien hoe het eruit zou kunnen zien en welke kansen er liggen voor meer groen in de wijk.


Lekker negatief

Moddergooien

Ben je kritisch van aard? Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je in de ‘jamaar’ stand staat? Dan is deze opdracht op je lijf geschreven. Door modder te gooien op ideeën kunnen deze ideeën sterker worden gemaakt, want door de nadelen of zwakke punten te benoemen komt er ruimte om deze om te buigen naar een positiever plan en resultaat. Ken jij een project of initiatief dat je met liefde met modder wil bekogelen, dit is je kans! (modder zelf meenemen, schone grond verklaring vereist)

Omkeren van de vraagstelling

We werken met z’n allen graag aan een Noord-Holland vol biodiversiteit, maar wat nu als we de vraag omdraaien: Hoe kunnen we de biodiversiteit in Noord-Holland zo effectief mogelijk verkleinen? Deze vraag geven we jou graag mee deze week. Misschien kom je erachter dat we eigenlijk nog veel dingen doen in die richting. Door de effectieve manieren om de biodiversiteit te verkleinen vervolgens weer om te draaien (door bijvoorbeeld weer de woordjes ‘niet meer’ ervoor te zetten) vinden we manieren om de biodiversiteit juist te vergroten.