UPDATE 9 september

We zijn van start! Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor de diverse workshops en bezoekjes tijdens de Week van het Groene Kapitaal. We zijn heel benieuwd welke workshops jullie gaan volgen en welke bezoekjes jullie gaan afleggen. Laat het ons vooral weten via social media met de #deWeekvanhetGroeneKapitaal.

Ook kun je stemmen op onze geselecteerde initiatieven die met hun pitch meedoen aan de Gouden Roerdomp. Het best uitgevoerde idee maakt kans op 2.500 Euro en een persoonlijk begeleidingsprogramma. Wil je ze bekijken en ze verder helpen met jouw stem? Kijk dan hier.


De Week van het Groene Kapitaal

In navolging van onze eerdere congressen brengen wij ook dit jaar ons netwerk weer bij elkaar. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit op 14 mei en daarna op 3 september te doen. Een Groen Kapitaal event lukt nu in tijden van Corona niet, vandaar dat we zijn overgestapt op de Week van het Groen Kapitaal van 21 september tot en met 25 september. Een week boordevol workshops, netwerken en bezoekjes aan initiatieven.

We doen dit grotendeels voor de initiatieven die dagelijks bezig zijn met het vergroenen van Noord-Holland. De dromers, denkers en doeners die elkaar zo hard nodig hebben om de ambities van de provincie om te zetten in actie. Wij willen in deze week de aandacht geven die de initiatieven verdienen door middel van kennis, netwerk en publiciteit. Je leest er hieronder meer over!

Hou je agenda deze week vrij. En blader alvast even rustig door ons aanbod. De inschrijving voor de workshops en bezoek aan de initiatieven start op 9 september!

KENNISDELING ONLINE

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal dit jaar dus een groot deel van de kennisverspreiding online plaatsvinden. We bieden in ‘de Week van het Groene Kapitaal’ diverse online workshops aan met daarnaast vele mogelijkheden om de Groen Kapitaal initiatieven te bezoeken in kleine ‘Corona proof’ groepjes.

WORKSHOPS

 21 september

Maandagochtend 10.00 tot 11.30

Framing – effectief en overtuigend communiceren

Je hoort het op steeds meer plekken: ‘framing, daar moeten wij iets mee’. Maar goede frames komen niet aanwaaien. Die komen niet zomaar bovendrijven. Goede frames worden ontwikkeld, onderhouden en consequent gebruikt. Alleen dan is de communicatie écht effectief en overtuigend. Wil jij je overtuigingskracht vergroten en daarmee ook je invloed? Wil je de krachtige kunst van framing leren en behendiger worden in communicatie? Ruis opsporen binnen je boodschap? Meer weten over hoe overtuigende taal werkt? Volg dan de workshop framing!


Maandagmiddag 14.00 tot 15.30

Groene gezonde wijken – sociale innovatie om tot nieuwe oplossingen te komen

De theorie klinkt logisch: groene wijken maken die bijdragen aan gezondheid en klimaatadaptatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat “groen” een kosteneffectieve oplossing kan zijn voor klimaatadaptatie ÉN dat mensen in een groene wijk gezonder zijn door een mix van factoren. Als je daar mee aan de slag wil kom je erachter dat je nieuwe netwerken nodig hebt en frisse ideeën. In Heiloo, Den Haag en Zoetermeer is hier ervaring mee opgedaan. Studenten van HBO en MBO hebben hier een rol in gehad. Nieuwsgierig hoe dat heeft uitgepakt? Hoor ervaringen uit de 3 gemeenten: van discussies over hondenpoep, plantdagen met bewoners tot aansluiting zoeken via straattaal. Deel vervolgens je eigen ervaringen/vraagstukken en we gaan met elkaar in debat!


Maandagmiddag 14.00 tot 15.30

Data– Meer halen uit kennis van data

Stel je voor je kunt over alle data beschikken die je je kunt wensen. Welke data wil je dan gebruiken voor jouw initiatief of bedrijf? In deze workshop wordt inzicht gegeven aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden hoe gebruik van data en datadeling je kan helpen bij een betere bedrijfsvoering of community building.


 22 september

Dinsdagochtend 10.00 tot 11.30

Natuurinclusief bouwen – Steden bouwen door de ogen van de dieren

Maike van Stiphout, voormalig hoofd Master Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst en onderzoeker bij nextcity.nl, directeur DS landschapsarchitecten, begeleidt de workshop. “Door in de huid te kruipen van dieren kun je plezierig over klimaatmaatregelen nadenken en tegelijkertijd de kwaliteit van de woonomgeving verbeteren voor meer dan alleen voor onszelf.” Een workshop met veel inhoudelijke kennis en eigen initiatief – als je wilt krijg je de schetspen in handen: al doende leert men… en het is nog leuk ook.


Dinsdagochtend 10.00 tot 11.30

Pitchen en Crowdfunding – Hoe kom je verder met je idee?

Je hebt een idee, een duidelijk plan, misschien ben je zelfs al begonnen. Je bent in ieder geval gevuld met veel passie en overtuiging over jouw initiatief. In de workshop ga je aan de slag om dit te structureren en te bedenken welke pitch voor welk publiek van belang kan zijn. We kijken ook naar campagne voeren en hoe je een goede stemcampagne kunnen opzetten.


Dinsdagmiddag 14.00 tot 16.30

Groene schoolpleinen – Beleid combineren voor groen spelen en leren

Op een schoolplein kunnen veel beleidsdoelen samenkomen. Groene schoolpleinen dragen bijv. bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie, maar geven ook ruimte voor samenwerking in de wijk, actief burgerschap, onderwijsvernieuwing (buitenles, spelend leren) en voedselbewustzijn (gezond leren eten). Hoe pas je groene schoolpleinen dan in je beleid? Drie gemeenten vertellen hoe zij beleidsterreinen slim gecombineerd hebben en we gaan met elkaar in gesprek. Ook gaan we in op kansen die ontstaan vanuit de samenwerking tussen scholen, de buurt, gemeenten en de provincie.


 23 september

Woensdagochtend 10.00 tot 11.30

Groene gezonde wijken – ontwerpprincipes

Hoe zorg je dat groen in een wijk optimaal bijdraagt aan de gezondheid van de bewoners en aan de klimaatadaptie opgave waar we voor staan? De samenhang tussen groen – gezond en klimaatadaptatie wordt steeds vaker benoemd, maar er zijn nog weinig integrale ontwerpprincipes om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan. Van slimme puntensystemen tot frisse ontwerpideeën en tips voor in de particuliere tuin – die allemaal helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. HBO-ers en MBO-ers zijn hier in wisselwerking met elkaar mee aan de slag gegaan in Heiloo, Den Haag en Zoetermeer. Wil je praktische tips/voorbeelden? Of juist jouw groene oplossing die goud waard is delen? Doe dan mee!


Woensdagochtend 10.00 tot 11.30

Netwerken en samenwerken – Hoe zet je de eerste stap?

“In de workshop “Netwerken en Samenwerken” word je actief aan het werk gezet. Je krijgt handvaten om jezelf voor te stellen en je krijgt tips over online en offline netwerken. Ook de kern van netwerken en de essentie van samenwerking worden behandeld. Die hebben alles te maken met hoe jij je opstelt. Wat heb je te geven en wat durft je te vragen? Je leert om de nadruk te leggen op manieren die het beste bij jou passen.”


Woensdagmiddag 13.30 tot 15.00

Innovatie start bij de klant – De eerste stap naar realiseren!

Het achterhalen van het probleem van de klant, hoe los je die op? Welk product, dienst en verdienmodel ontwikkel je om hier een goede invulling aan te geven. Er wordt gebruik gemaakt van inspirerende voorbeelden van andere Noord-Hollandse landbouwbedrijven zoals bijv. Boer ’n Buffel, ProeVkantoor en Firma van der Aarde. Ook kijken we zeer gericht welke interessante nieuwe combinaties mogelijk zijn met de groep van aanwezigen.


 24 september

Donderdagochtend 10.00 tot 11.30

De kracht van het woord – Een goed verhaal is spelen met woorden

Jacob Spaander is (snel)dichter en verhalenverteller. Zijn energieke workshops leren je hoe je de kracht van woorden en beelden kunt inzetten om jouw verhaal te vertellen. Wat is de essentie die je wilt overbrengen? Wat helpt jou daarbij? Hoe giet je het in een vorm waar je trots op kan zijn en die overkomt op andere mensen? Kortom hoe vind je de juiste woorden? Deze interactieve workshop is een ontdekkingsreis naar die woorden en beelden die voor jou belangrijk zijn.

Jacob: “Mijn ervaring is dat het vertellen van verhalen een krachtig sociaal bindmiddel is.”


Donderdagmiddag 14.00 tot 15.30

De kracht van het beeld – Smartphone fotografie

Wil jij beter leren fotograferen en filmen op een creatieve manier?

Dan zit je hier goed. Else Kramer geeft op haar energieke wijze deze smartphone fotografiecursussen en laat je spelenderwijs ontdekken hoe je camera werkt én hoe je veel betere foto’s en video’s kunt maken. Else: ”Ik weet na jarenlang fotograferen en het geven van trainingen dat je het beste leert als je plezier hebt. Als je mag onderzoeken en ontdekken. En als je precies datgene aangereikt krijgt dat je nodig hebt – niet meer en niet minder. “


Donderdagmiddag 13.30 tot 15.00

Innoveren is experimenteren en leren – Hoe ligt mijn idee in de markt?

De tweede workshop is het vervolg op de eerste workshop van deze serie, (Innovatie start bij de klant) maar kan ook onafhankelijk van de eerste goed worden gevolgd. Deze workshop is gericht op ‘customer development’ en ‘experiment design’: Hoe kun je snel, goedkoop en effectief achterhalen hoe innovaties succesvol kunnen zijn in de markt?


Vrijdagochtend 10.00 to 11.30

Groene gezonde leefomgeving – voor dromers, denkers en doeners

Dat groen goed is voor onze gezondheid weten we intuïtief eigenlijk allemaal en met de Corona maatregelen hebben veel mensen het ook weer bewuster ervaren en opgezocht. Toch staat het allemaal nog best in de kinderschoenen, of toch niet? Laat je in deze workshop inspireren door de kennis die het afgelopen decennium zich heeft opgestapeld en de mooie voorbeelden waar de dromers en de doeners gewoon maar mee aan de haal zijn gegaan. Via filmpjes en een infographic krijg je in vogelvlucht een beeld waar we staan. Daarna ruimte voor interactie over hoe verder! Deze workshop word je aangeboden door het provinciale netwerk Groene gezonde leefomgeving.

PITCHWORKSHOP EN CROWDFUNDING

Op 20 augustus organiseerden we een *pitchworkshop . Acht initiatieven zullen hier strijden om de Gouden Roerdomp. De vierde keer dat Groen Kapitaal deze prijs zal uitreiken. Dit jaar uitgereikt door gedeputeerde Natuur en Landschap, Esther Rommel. Het initiatief met de meeste stemmen, het beste verhaal én de steun van onze jury zal deze winnen.

*De pitchworkshop is een voorbereiding op de stemcampagne die van 9 september t/m 16 september loopt. Tijdens de stemcampagne hebben alle groene initiatiefnemers de kans om supporters en vrijwilligers te mobiliseren voor hun initiatief. De bedoeling is dat ze hiermee verder komen met hun plannen ÉN ze dingen mee naar de Gouden Roerdomp, een mooie geldprijs en extra begeleiding in vervolmaking van hun initiatief.
Tijdens de pitchworkshop leren de groene initiatiefnemers hoe ze mensen kunnen enthousiasmeren voor hun plannen. We gaan aan de slag met het schrijven en houden van een scherpe pitch die mensen overtuigt van het belang van hun werk. Ook kijken we naar campagne voeren: we geven veel praktische voorbeelden en inspiratie om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

 

PROGRAMMA

Het uitgebreide programma volgt nog, waarin je ook kunt zien welke initiatieven je waar kunt bezoeken en op weg kunt helpen met vernieuwen, verspreiden, verbreden of verdiepen van hun initiatief. De start van de Week is 21 september om 09:00 uur en het eindigt 25 september om 12.30 met de sluiting. Tijdens de Week kun je dus workshops volgen, initiatieven bezoeken, je netwerk en knowhow uitbreiden en jouw expertise aanbieden.

De week staat in teken van Vernieuwen, Verspreiden, Verbreden en Verdiepen. Wij geloven erin dat als je een goed verhaal hebt, je de juiste mensen zult aantrekken. Het doel van deze week is dan om te verbinden met als gemene deler het vergoten van de biodiversiteit.

 INITIATIEVEN

Onze Groen Kapitaal initiatieven zitten in verschillende fases van realisatie. We zijn op dit moment aan het organiseren waar jullie allemaal naar toe kunnen gaan, maar globaal kun je ze onderverdelen in de volgende groepen;

Vernieuwen (Aan de slag met een compleet nieuwe Groen Kapitaal initiatief):

Ze lopen al een tijdje rond met een nieuw idee maar het heeft nog geen vorm gekregen. Vanuit een creatieve vraag die wij je meegeven kun je open leren kijken of je met nieuwe ideeën kunt komen? Jij mag een vraag inbrengen, maar je mag ook aangeven dat je mee wilt brainstormen met een vraag die wij verzinnen.

Verspreiden (Een Groen Kapitaal initiatief op meerdere plaatsen in Noord-Holland of Nederland):

Het initiatief is succesvol en toe aan opschaling, door jou zelf of door anderen, maar ze weten (nog) niet hoe dat aan te pakken of wie daarbij kan helpen? Of het lukte wel als “pilot”, maar nu lopen ze tegen andere problemen aan, die in de weg staan voor een succesvolle verspreiding? Bied jij de nodige hulp?

Verbreden (Het initiatief wordt uitgebreid met andere leuke mogelijkheden):

Ze zijn goed op weg met hun initiatief, maar zie jij kansen om het initiatief te verbinden met initiatieven elders, andere thema’s of in een keten (met anderen die hun iets leveren of juist dingen van jou afnemen)? Geef jij ze meer beeld hoe dat er uit zou kunnen zien of waar ze moeten beginnen met netwerken?

Verdiepen (Je maakt het initiatief nog beter):

Ze zijn lekker aan het pionieren met hun initiatief, maar heb jij een vermoeden dat hun aanpak nog beter kan voor de biodiversiteit of om hun natuurcombinatie als verdienmodel sterker te maken? Heb jij de juiste kennis om tot een inhoudelijke verbetering van het initiatief te komen?

Tot ‘de Week van het Groene Kapitaal’ en bij vragen weet je ons te vinden,

Groeten,

Team Groen Kapitaal

Bij vragen:

GroenKapitaal@noord-holland.nl