Initiatiefneemster Dorien Kotterman over Greenspot Stroomwal
Samenwerken aan een gezonde, sociale en groene leefomgeving is waar Dorien Kotterman voor staat met haar bedrijf De Groene Reiger. Hiermee koppelt ze de wensen en verlangens die mensen en partijen hebben op het gebied van groen. “De ene wil werken aan klimaatadaptatie, de ander aan ontmoetingen via groen, of groen en gezondheid. Nou, die koppel ik aan elkaar en dat noem ik ‘verlangenverstrengeling’”, zegt Dorien.
Met De Groene Reiger ontwikkelt Dorien groene concepten. Een daarvan is GroenSpoor, waarmee er hard wordt gewerkt aan een groen en sociaal natuurnetwerk binnen en tussen gemeenten. Zo heeft Gemeente Heemskerk haar gevraagd om het GroenSpoor op te zetten in Heemskerk. “Met bewoners en organisaties uit Heemskerk zelf zijn we ideeën en wensen gaan inventariseren op het gebied van groen. En daarbij kwamen we onder andere bij een groep bewoners van de Stroomwal. Ik kreeg folders van de wijk te zien, op die folders zag de wijk er prachtig groen uit, veel bloemen, maar nu.. nu is het kaal. Dat heeft enerzijds te maken met gewijzigde visies, dat de wijk er mooi strak uit moet zien in plaats van weelderig groen, en anderzijds dat het een lastige plek is om te planten, gezien het klein en nat is, en er veel wind staat. De bewoners wilden zo graag groen zien, zoals fleurige bloemen, heel veel bomen, fruitbomen, vogels en vlinders. Maar toen de bewoners eenmaal in de startblokken stonden met hun wensen, toen was er helaas geen geld meer”.
De woonwijk bleek al snel een geschikte Greenspot: het is een mooie plek met enthousiaste bewoners die zich willen inzetten voor een groene omgeving. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor vogels, bijen en vlinders. Door de juiste bomen en struiken te planten in de wijk zou er vanzelf meer ruimte ontstaan voor biodiversiteit. Inmiddels zijn er 35 slieten geplant langs de waterkant, dit zijn takken van geknotte wilgen. Tijdens het planten merkte Dorien al snel hoe enthousiast mensen worden van natuur in de omgeving. “Toen wij die slieten aan het planten waren, kregen we applaus van de mensen die aan de overkant wonen! Zij waren niet betrokken bij het project maar waren zo blij dat er wat groen in de omgeving kwam.”
“Je ziet bij Greenspot Stroomwal ook dat buurtbewoners dichterbij elkaar komen. Het was alleen jammer dat de eerste plantdag door Corona wat anders verliep dan gepland. We waren hierdoor met een klein groepje en moesten veel afstand bewaren. Hopelijk wordt de tweede plantdag op 12 september iets feestelijker.” Naast het planten van slieten gaan de buurtbewoners aan de slag met biodiverse borders. “Er komen planten en struiken die een boost geven aan de insectenpopulatie en die veiligheid en voedselgelegenheid bieden voor vogels. De buurtbewoners willen graag een groene buurt en ze willen hun best doen dit goed te onderhouden, wij zorgen dan voor de juiste planten en struiken die bijdragen aan de biodiversiteit.”
Dat Dorien Kotterman gedreven is, dat is wel duidelijk. Zo helpt ze de buurtbewoners van Greenspot Stroomwal overal waar nodig om hun groene plannen te bereiken. En de bewoners zijn zelf ook actief in het werven van fondsen voor hun groene wijk. “Gaan we niet linksom, dan gaan we rechtsom”, zegt ze. “Ik hoop dat het straks een mooie groene wijk is die goed wordt onderhouden en misschien dat andere wijken in de omgeving dan denken ‘dat gaan wij ook doen!’. Hoe je hier als wijk zelf mee aan de slag gaat? Daar denkt Dorien graag over mee.
Afbeeldingen: Inrichtingsplan Stroomwal van Landschap Noord-Holland