GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud-Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen zij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven. GroeneBuurten informeert, organiseert en geeft advies over vergroening.

 

We lopen een ochtend mee met adviseurs Luella van Turnhout en Simone Sikking. Bij aankomst worden we enthousiast ontvangen door een grote groep vrijwilligers en twee medewerkers van de gemeente Amsterdam. De sfeer zit er goed in, er wordt gelachen, gekletst, maar ook zeker hard gewerkt. Schoppen, kruiwagens en harken, alle gereedschappen nodig om te vergroenen zijn in gebruik.

GroeneBuurten

Stichting GroeneBuurten bestaat al bijna 20 jaar en heeft als focus het vergroenen van de stad.

Luella: ”We richten ons de laatste jaren erg op biodiversiteit en daarmee voornamelijk op kwaliteitsgroen. Wat inhoudt dat we erg gericht zijn op het planten van inheems en lokale beplanting. Inheemse soorten zijn bloemen en planten die hier vanuit oorsprong al voorkomen. Juist die verscheidenheid in beplanting is zo belangrijk om een monocultuur tegen te gaan. Als we dat niet zouden doen dan staan hier overal alleen maar saaie grasvelden, en misschien wat hortensia’s en viooltjes, terwijl juist het planten van de verschillende inheemse soorten zo belangrijk is voor de biodiversiteit. Zo voorzien we in voedsel voor de verscheidenheid aan vlinders, bijen en andere insecten.”

 

Bewustwording

Luella: “Dit doen we door bewustwording en educatie maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld door de campagne AmsterdamZoemt die op allerlei manieren probeert de inheemse planten naar de bewoners te brengen. We hebben dit kunnen financieren door het Betrekken bij Groen Fonds. Door dit fonds hebben we bewonersinitiatieven kunnen organiseren, en zelfs in het eerste jaar plantmateriaal weten te leveren voor balkonnetjes en tuinen. We zijn nu vooral bezig in de openbare ruimte. Door beperkte financiële ruimte moeten we wederom een focus aanleggen.”

Focus

Die focus ligt nu op de oevers, en met name natuuroevers in parken en de stad Amsterdam zelf. Dit in plaats van saaie groene grasvelden, eenzijdig en monotoon. Ook is er veel winst te behalen op de vele versteende kades aan de grachten. De muurplanten hebben het heel moeilijk in Nederland. We willen laten zien hoeveel toegevoegde waarde dit heeft voor de beleving, het uiterlijk van de stad en uiteraard het verbeteren van de biodiversiteit.

Geslaagd aan de slag

Luella: ”Dat is de kracht van GroeneBuurten. We zijn een kleine stichting die heel lokaal werkt en hebben een groot netwerk van vrijwilligers en bewonersgroepen die bij ons komen voor advies. Door mooie dingen te laten zien kun je ze heel makkelijk enthousiasmeren om dat weer aan te leggen in hun buurt of straat. Uiteindelijk zijn het bewoners degene die het moeten gaan doen.”

Simone: ”Wij geven ze ook veel advies welke planten te gebruiken. Dus inheems, biologisch en nectarrijk, want daar komen automatisch de bijen en vlinders op af. En leggen ze dan ook gelijk het nut van de wilde bijen uit en daar gaan mensen dan ook gelijk voor. Door kennis te delen en de bewoners te betrekken merken we dat ze intrinsiek aan de slag gaan. En ook dat sociale aspect van sámen aan de slag levert veel positieve energie op!”

Eigenaarschap

Luella: ”GroeneBuurten coördineert twee vormen van vrijwilligerswerk, die beiden aanzetten tot een soort van eigenaarschap over openbaar groen. Je kunt bijvoorbeeld als teamlid deelnemen aan een werkochtend ecologisch beheer. Je hoeft je hier niet voor in te schrijven. Je kunt aansluiten wanneer het je uitkomt. Er komen ook veel mensen die behoefte hebben aan een praatje en het fijn vinden om in het groen bezig te zijn, maar willen zich niet vast verbinden. Toch voelen de meeste teamleden zich sterk betrokken en zien het een beetje als ‘hun gebied’.

Anderen nemen met toestemming van de gemeente een stukje openbaar terrein in beheer. Hun doel is de buurt mooier te maken en zo goed te zorgen voor hun leefomgeving. Als onderdeel van een groepje bewoners, met een flink stuk zingeving. Ook zij voelen eenzelfde soort van eigenaarschap. Het is belangrijk om de belangrijke bijdrage van vrijwilligers te erkennen. Mensen geven hun vrije tijd, maar willen in ruil daarvoor ook graag gezien worden. En zonder vrijwilligers krijgen we dit écht niet voor elkaar. Laten we dus vooral met elkaar aan het werk gaan, er is zoveel te doen!”

Samenwerking

Simone: ”Waar we heel blij mee zijn is de hechte band met de gemeente en met name de stadsecologen Luis en Nicole. We werken intensief samen tijdens de werkochtenden. Zij hebben zicht op wat en wanneer iets moet gebeuren, zorgen voor het gereedschap. Wij zorgen dat onze mensen te weten krijgen waar en wanneer ze kunnen aansluiten. Het leuke aan deze samenwerking is dat mensen ook écht iets leren.” Luella: “Luis legt graag meer uit over de ecologie. Zo gaan mensen steeds meer planten herkennen en kunnen ze zijn tips ook toepassen in hun eigen tuin.”

Hoe verzamel je nou een groep van vrijwilligers?

Simone: ”Stel dat je als bewoner in je eigen straat of langs een kade iets wil doen aan vergroening, probeer dan medebewoners daarvoor te interesseren, want in je eentje lukt dat niet. Ga langs de deuren, spreek buurtbewoners aan of laat iets in een wijkkrantje plaatsen. Ga in gesprek met de gemeente of het wel mogelijk is op de plek die je voor ogen hebt, en vraag naar de mogelijkheden voor subsidie. Maar verzamel medestanders, zodat er altijd wel iemand is die met je mee wilt doen. En vraag uit wat mensen voor soort vrijwilligerswerk in het groen willen doen. Willen ze herstellen, vertellen of tellen. Er is voor ieder wat wils.”

Wil je ook een bijdrage leveren en meedoen met GroeneBuurten? Kijk dan vooral even op hun website.