De GroenSpoor plant-estafettes zorgen voor mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene en sociale verbindingen binnen en tussen gemeentes. Zo staat het omschreven op de website van Dorien Kotterman.
Onder de naam de Groene Reiger is Dorien actief met het leggen van verbindingen. Niet alleen tussen mensen onderling, maar ook tussen mens en natuur. Meer groen in de buurt levert een fijnere leefomgeving op, waar mens en dier de ruimte krijgen om bij te komen en op te laden.
Er zijn liefdes die blijven, zoals de natuur
Dorien: “Ik heb de Landbouwuniversiteit gedaan. Echt hardcore tuinbouw aan de universiteit van Wageningen. Maar ik wilde eigenlijk dierenarts worden. Als klein meisje liep ik veel met mijn vader in de natuur, hij wilde altijd bioloog worden. Tijdens onze wandelingen moest ik van mezelf altijd álle plantjes bij naam weten. Ik vond dat leuk. Ik leerde plantennamen zoals anderen bijvoorbeeld automerken herkennen. Ik ken ook alle hondenrassen bijvoorbeeld. Allemaal liefdes van me. En die maken plaats voor andere liefdes. Maar er zijn liefdes die blijven, zoals de natuur.
Als je als kind opgroeit in de natuur, dan blijft dat aanwezig. Na vijftien jaar tuinbouw wilde ik terug naar de natuur en ben ik bij het ministerie van LNV gaan werken op het gebied van natuursubsidies. Hier kwam ik het IVN tegen en ben daar met veel passie aan de slag gegaan. Ik schreef een projectvoorstel genaamd ‘Groen Dichterbij’ voor de postcodeloterij over hoe je groen kunt inzetten voor meer sociale binding. Dat werd meteen goedgekeurd. Ik was daar heel trots op.
Met deze ervaring ben ik voor mezelf begonnen onder de noemer De Groene Reiger. Ik schreef een nieuw projectvoorstel over hoe je het stigma van de psychiatrie kunt veranderen door ontmoeting met groen als instrument: samenwerken in het groen, wandelen, recreëren etc. Van het Oranjefonds kreeg ik subsidie om daar meteen mee aan de slag te gaan. Binnen het programma ‘Groen Verbindt’ dat het Oranje Fonds daarna heeft opgesteld was GGZ NHN een van de 20 instellingen die hieraan meededen. Ook hier was het doel om het stigma rond bepaalde doelgroepen weg te nemen door mensen elkaar te laten ontmoeten in het groen. Instellingen zoals azielzoekerscentra, instellingen met mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, ouderen etc
Iedereen heeft baat bij groen
Het versterken en vergroten van het Landelijk Natuurnetwerk speelde bij de opzet van mijn bedrijf enorm. Hoe kun je groen langs de waterwegen, spoorwegen, wandelwegen of particuliere tuinen met elkaar verbinden? Met als gemene deler de verbinding van groen met elkaar èn groen met de mensen. Groene en sociale sporen dus. Iedereen heeft namelijk baat bij groen, alleen vanuit een andere optiek misschien. Mijn strategie begint altijd met twee vragen.
Wat kan ik oplossen met groen en wié kan hier nou baat bij hebben? Dan verzamel ik de mensen en partijen die daar iets mee hebben. Als mensen er niets in zien, dan gebeurt er niets mee, daar focus ik me dan ook niet meer op. Als je de mensen die willen bij elkaar brengt krijg je een soort van groene hotspot en dan hoef je bijna niks te doen en gaat het gewoon vanzelf. Dit project heb ik de naam Groenspoor gegeven. Een fijnmaziger spoor van biodivers openbaar groen, bedrijfsterreinen, wijkinitiatieven als buurttuinen, stadslandbouw en bijenlinten tot in de haarvaten van de gemeenschap, de particuliere tuinen.
Het profijt van Groenspoor
Een voorbeeld van hoe Dorien denkt is het volgende. “In Heemskerk zit bijvoorbeeld een buurttuin. Naast een school. Dat zijn al twee partijen. Wat hebben ze met elkaar en wat willen ze? En wat zit er nog meer in de omgeving. Oh, er zit een verzorgingstehuis vlakbij. De docent wil dagelijks een ommetje maken met groep acht, liever sportiever en groener dan een rondje op het schoolplein. De directeur van het tehuis wil meer contact met jongeren. De preventiemedewerker van de gemeente wil mensen aan het bewegen, het recreatiegedeelte vindt dit ook interessant en de sportcoach wil graag bewegingsles geven. De seniorenclub wil graag fotograferen en maakt dus foto’s van de ommetjes. Kortom, zo heb je al een heel netwerk bij elkaar die allemaal profijt hebben van Groenspoor.
Plant-estafettes, samen werken aan groene verbindingen voor mens en dier
“Ik werk heel graag met mensen die hetzelfde willen. Vind je het leuk om mee te werken, dan betrek ik je erbij. Je moet een beetje gek zijn, hard willen werken en positieve energie hebben. Mensen zoals Karen Jonkers en Bonnie Snoek. Bonnie heb ik ontmoet tijdens een plantestafette in Castricum. Daar had ik heel veel mensen voor nodig. Het was middenin Corona dus ik had groepjes mensen nodig die op drie meter van elkaar bollen gingen aanplanten. Het klikte meteen met haar. Ze had de juiste energie en enorm veel plannen. Vanaf dat moment doet zij mee met de Plantestafettes. De kern hiervan is onveranderd gebleven tijdens al de zaken die ik doe. Samen werken aan groene verbindingen voor mens en dier. En het werkt! Zoveel enthousiasme en vergroening werkt aanstekelijk. Kom vooral eens kijken en meewerken tijdens een van de estafettes. Jullie zijn van harte welkom.” Kijk hier welke data er allemaal beschikbaar zijn.
Een korte impressie zie je hieronder.
Wat kunnen we zelf nou doen?
Veel mensen willen wel, maar hebben geen tijd, geen kennis of energie om zelf aan de slag te gaan. Wat kunnen zij nou doen om mee te helpen aan het verhogen van de biodiversiteit? Dorien:” Als je het nou helemaal niet weet is er een scala van projecten zoals Natuurwerkdag, de plantestafettes of vrijwilligersclubs van natuurorganisaties als het PWN en landschap Noord-Holland waar je jezelf bij aan kunt sluiten. Daar kun je lekker aan de gang. Wil je meer doen in de buurt, kijk dan maar eens bij MeerbomenNu, Guerilla Gardeners of stichting Struikroven. Die kunnen zoveel mensen gebruiken. Mocht je niet weten wat je moet planten, ook daar heb ik aan gedacht, haha. Dan kun je bijvoorbeeld BioBorders bestellen. Die heb ik zo bedacht dat er in elke tuin, schaduw of zon, droog of nat iets kan groeien en bloeien. Het hele jaar aantrekkelijk, weinig onderhoud, in verschillende maten en biodivers Voor ieder wat wils, verschillende pakketten. Iedereen wil maatwerk en dat proberen we te leveren. Zo zijn we ook net begonnen met Instagram wat ik weer heel spannend en leuk vind. Zo blijf ik bezig met mijn missie. Verbinden van mensen met natuur en natuur met de mens.” En vers van de pers; In Heiloo hebben we op 25 oktober tijdens de eerste plant-estafette een hele nieuwe BioBorder aangeplant. Met veel kleur en kruidige planten. Te koop vanaf april bij kwekerij Maatwerk in Heiloo (GGZ NHN)
Opening plantseizoen
Om wat meer aandacht te krijgen voor al deze mooie initiatieven waar je als vrijwilligers aan de gang kunt, wordt op 28 oktober het plantseizoen officieel geopend! Met Provincie Noord-Holland, PWN, MeerBomenNU, wethouders en beleidsmedewerkers van alle 10 gemeentes. Op een terrein van PWN in Heemskerk heeft gedeputeerde Ester Rommel samen met de wethouders en vrijwilligers van PWN en MeerbomenNU boompjes en struiken geoogst die zij ook weer gaan gebruiken in de betreffende gemeentes.
“De opening van dit plantseizoen brengt ontzettend veel mooie groene initiatieven bij elkaar,” vertelt gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap). “Ik ben heel trots op onze inwoners die zich belangeloos inzetten voor de Noord-Hollandse natuur. Het werk dat zij verrichten maakt echt verschil. Het verhaal van Dorien Kotterman laat daarnaast zien hoe belangrijk dit vrijwilligerswerk is voor de sociale contacten in buurten en wijken. Verschillende groepen die elkaar niet dagelijks zouden tegenkomen maken contact, zijn in het groen en maken onze provincie mooier.”
Zo fijn dat we nu met alle vrijwilligers samenwerken en aan de slag kunnen gaan . Je voelt de goeie energie. Linda Hachmang, boswachter PWN
Een mooie kans om onderhoud niet meer te zien als kostenpost maar als gemeenschappelijke opbrengst voor mens en natuur, Ani Zalinyan, wethouder Heemskerk.
Beleidsadviseur Alkmaar is blij dat dit intergraal wordt aangepakt, zowel vanuit economie, recreatie en biodiversiteit. De opbrengst kan gelijk gebruik worden als aanvullend groen naast de onlangs aangelegde fietsroute.
Heb je vragen, aarzel dan niet om Dorien te contacten, ze helpt je graag, of verbindt je met de juiste personen! De Groene Reiger, 06-52022555; info@degroenereiger.nl
Impressie plant-estafette 28 oktober 2022
Tekst en fotografie: Rogier Reker