Een groen initiatief laten slagen lukt niet zomaar. Het begint bij een idee, een droom, een visie. Maar dan ben je er nog niet. Het vraagt meer.

 

Onder andere inzicht in politiek, financiën, marketing, netwerken en het enthousiasmeren en verzamelen van vrijwilligers die jouw idee ten uitvoer kunnen brengen. Genoeg valkuilen om die droom niet in vervulling te laten gaan. In dit interview hebben we het met Bonnie Snoek van Bureau Biodivers over dromen, durven, denken, maar vooral ook gewoon doen.

Wie is Bonnie?

Op haar LinkedIn heeft Bonnie de volgende omschrijving staan;

“Ik zet me met hart en ziel in om de wereld om mij heen groener en natuurinclusief te maken en de biodiversiteit te verhogen. Mijn missie is de natuur weer centraal te stellen en onze plek in de natuur weten terug te vinden zodat wij nog vele generaties in harmonie kunnen blijven leven. Door lokaal de handen uit de mouwen te steken en ook écht aan de slag te gaan met het vergroenen en natuurinclusief maken van de plekken waar we veel zijn. Samenwerken is daarbij essentieel: door samen te werken met scholen, vrijwilligers, ecologen, bedrijven en gemeenten aan het vergroenen en natuurinclusief maken van onze eigen leefomgeving zetten we de stappen die zo hard nodig zijn.”

“Met mijn poten in de klei”

Bonnie: “Ik ben heel praktisch ingericht, hou niet van te veel papierwerk en wil dat plannen ook goed uitvoerbaar zijn. Na mijn studie HTS Bouwkunde heb ik lang bij architectenbureaus gewerkt. Daar liep ik al vaak rond op bouwplaatsen en had toezicht over de praktische kant van het bouwen. Ik ben altijd al een dier,- en natuurliefhebber geweest en probeerde al snel natuurinclusief bouwen zoveel mogelijk in de projecten te krijgen. Het meekrijgen van mensen met goede ideeën over duurzaam, natuurinclusief bouwen geeft me veel energie, maar vaak zijn het juist deze ideeën die aan het eind worden weggestreept om kosten te besparen. De zingeving wordt daardoor een stuk minder.

Op een gegeven moment ben ik gaan analyseren waar ik nou écht goed in ben en wat ík kan bijdragen aan een groenere wereld. Ik nam toen de beslissing het roer om te gooien. Ik ging kijken naar waar mijn hart rood van ging kleuren, wat voelt nou goed? Ik ben vrijwilliger geworden bij MeerBomen.nu en de Groene Reiger. Dit paste zo goed bij me. Het was meteen tastbaar en zichtbaar. In de bouw duurt het vaak tientallen jaren voor een project af is en dit was meteen met mijn poten in de klei.

MeerBomen.nu, het verplanten van boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek.

Zaailingen halen uit natuurgebieden die er toch al staan en weggegooid worden gratis weggegeven aan mensen die ze nodig hebben. Ik dacht:” Wow, dit is zo simpel, en zo’n goed idee en paste ook heel goed bij mijn circulaire principes. In mijn buurt rondom Bakkum was MeerBomen.nu nog niet actief en ik heb ze opgebeld of ik iets kon betekenen. Toen is alles gaan lopen, we hebben een oogstdag geregeld en heb de buurtbewoners benaderd om zo samen een community te vormen en snel aan de slag gegaan. Allemaal mensen die wat willen doen maar nog niet precies weten wat sloten zich toen aan. Social media, mijn lokale netwerk en buurtkrantjes zorgde ervoor dat dit redelijk eenvoudig was.

Inmiddels hebben we een steady groep en is de gemeente erg positief over ons werk. Dat helpt enorm. Het netwerk staat nu als een (natuurinclusief) huis. Toen Urgenda een budget vanuit de provincie Noord-Holland kreeg benaderden ze mij om als freelancer aan de slag te gaan voor Meer Bomen NU. In de wintermaanden ben ik nu vooral bezig als regio-coördinator van de provincie Noord-Holland van MeerBomen.nu, en in de andere maanden houd ik mij bezig met hands-on advies over natuurinclusief bouwen, ontwikkelen en beleid in samenwerking met Faunest architect voor de Dieren. Zo heb ik the best of both worlds.”

 

Natuur red je niet in je eentje

Bonnie: “Het opstarten van een groen netwerk in een omgeving waar je zelf niet bekend bent duurt langer. Je moet in veel krantjes staan, vaak dingen posten op social media en keihard werken aan het verkrijgen van een solide netwerk. Dat is soms frustrerend.”

Wat Bonnie hier nu heeft opgezet in Bakkum willen zij namens MeerBomen.nu heel graag gebruiken als blauwdruk. Met als doel dat er binnen de provincie nog veel meer bomenhubs komen, waar een groep vrijwilligers zaailingen oogsten en inkuilen en mensen zaailingen kunnen komen brengen en halen. Uiteindelijk doel is dat het denken over groen verandert.

Bonnie: ”Bijvoorbeeld frambozen, die overal opkomen in de tuin. Gooi niet alles weg, maar breng ze naar een bomenhub en neem voor je nieuwe haag de elzen mee van iemand anders. Een soort ruilhandel. En kijk met andere ogen naar de inheemse struiken en bomen, die zijn minstens zo mooi als de exoten die te koop zijn in tuincentra. En ze bieden leefruimte en voedsel aan de insecten, vogels en kleine zoogdieren! Het bovenliggende idee is dat we op een circulaire en laagdrempelige manier veel meer inheems groen krijgen.”

Bonnie: ”Als regiomanager van MeerBomen.nu doe ik Noord-Holland Noord nu in mijn eentje, dat is best druk. Aandacht is liefde. Aan die andere plekken kan ik mijn aandacht niet volledig geven. We zijn dus op zoek naar mensen die het leuk vinden om lokaal een MeerBomen.nu groep op te zetten. Dat houdt in dat je informatie geeft, het netwerk opzet en je bezig gaat houden met enthousiasmeren van anderen om aan te haken. Binnen deze groepjes heb je altijd een diversiteit aan talenten. Van ecologen om de soorten te herkennen, tot journalisten die goed kunnen schrijven. Daarnaast ook veel mensen die lekker aan de slag willen om de natuur te herstellen omdat het ook gewoon erg gezellig is. Daar komen de meeste mensen voor. Je hebt ze allemaal nodig om het te laten slagen. Natuur redden doe je niet in je eentje.”

Meedoen?

Lijkt het je leuk om bij jou in de buurt een MeerBomen.nu groep op te richten, neem dan contact op met Bonnie via noordholland@meerbomen.nu.

Naast opleidingen volgen op kennis van de natuur is het veel leuker om in de praktijk aan de slag te gaan. In de buitenlucht leer je meer dan in een klaslokaal. De leercurve schiet dan écht omhoog. Loop eens mee met een boswachter, schrijf je in voor een cursus op de Groene Academie, of ga in gesprek met een ecoloog. In vrijwilligersgroepen zitten vaak ook vertellers, die heel veel weten over flora en fauna. Maar wil je tellen of herstellen, dan kan dat natuurlijk ook. Wil je meewerken aan het vergroenen, op welke manier dan ook, dan kun je je hier opgeven. Er is altijd wat te doen en je krijgt er heel veel voor terug.

Links uit dit blog en andere interessante links: