Over dit initiatief

Hutten bouwen, door wilgentunnels rennen en fruit plukken uit jouw eigen appel- en perenbomen. Dat kan allemaal op het natuurspeelplein van de Julianaschool Kwartellaan. Tenminste, als we genoeg geld inzamelen voor het natuurspeelplein. Voor het buitenleslokaal, het ontwerp en het beestjesbos is nog EUR 8.500 nodig. Maak jij dit mogelijk? Kijk hier hoe je kunt bijdragen.

Het plein

De Julianaschool Kwartellaan en de BSO de Kwartel in Bussum hebben een prachtig groot schoolplein waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Alleen…. er liggen zo veel tegels! Daarom hebben ouders, schoolleiding en de kinderopvang de handen ineen geslagen om het schoolplein groener en gezonder te maken.

Waar we nu staan

Eerder lieten we al belijning aanbrengen voor sport en spel door de Johan Cruyff Foundation. Er kwam een watertappunt en er werden ‘wadi’s’ aangelegd voor de opvang van overtollig regenwater. Ook wonnen we de Edwin Klomp Natuurprijs en kregen we een bijdrage van de Lakeland Foundation voor de aanleg van een voedselbos. Een goed begin, maar onze ambities liggen hoger.

In actie voor

Om er een mooi en functioneel geheel van te maken, is ten eerste een ontwerp nodig. Daarnaast willen we, naast het voedselbos, ook een buitenlokaal en een beestjesbos. Daarvoor is deze actie opgezet.

Ideeën van leerlingen nemen we mee in het professionele ontwerp

Waarom vergroening?

Een groene omgeving heeft een positief effect op de gezondheid en de sociale verbindingen van mensen en draagt daarmee bij aan de leefbaarheid van de wijk. Het natuurspeelplein verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, zorgt voor waterberging en verkoelt in warme periodes, het leert de kinderen over gezond eten en dat wat groeit, bloeit en leeft in de natuur. Hetgeen de kinderen en de ouders op het natuurspeelplein zien en leren, komt terug in de huiskamers in de buurt. Dit leidt tot een voorbeeld waardoor de buurt verder kan vergroenen, hetgeen weer bijdraagt aan de gezondheid en sociale verbindingen van meer mensen in de buurt.

Ontmoeting

De Julianaschool Kwartellaan is niet alleen een ontmoetingsplek voor de 300 kinderen van de school, maar ook voor de 500 ouders. Elke dag komen vele ouders uit de buurt naar school om hun kinderen te brengen en te halen. Het is de bedoeling om het schoolplein zo in te richten dat de ouders bij het halen en brengen van hun kinderen gelegenheid hebben om in het groen even bij te praten. Dat zal leiden tot meer ouder- en buurtbetrokkenheid, want ouders zijn belangrijke spelers in het vormen van buurtcohesie.

Op de nationale dagen NL Doet in mei en de Natuurwerkdag in november zullen we samen met ouders én andere buurtbewoners onderhoud aan het natuurspeelplein uitvoeren. De groencommissie van de school, waarin ouders en andere buurtbewoners kunnen deelnemen, zal leuke initiatieven organiseren, zoals het oogstfeest, waar iedereen welkom is om de appels, peren en noten uit het voedselbos te oogsten. En van het een komt het ander, elke ontmoeting is een zaadje voor een nieuw buurtinitiatief.

Crowdfunding

Met ons initiatief proberen we de ouders van de school te bereiken, maar ook andere buurtbewoners, buurtwinkels en -bedrijven. Met deze crowdfunding hopen we dat ons initiatief bredere bekendheid krijgt en daarmee meer enthousiasme in de buurt. Tot nu toe kregen we alleen maar positieve reacties , iedereen wil meer groen. We hopen dat de leerlingen van onze school ook hun opa’s en oma’s, ooms en tantes en anderen weten te vinden om een (kleine) bijdrage te leveren om het natuurspeelplein te realiseren.

Initiatiefnemer
Stichting Proceon in samenwerking met de werkgroep groen en gezond schoolplein
Contactpersoon
Myra van de Ven
Locatie
Kwartellaan 4 te Bussum
Wat is er nodig
EUR 8.500