De Beemster Wereldtuin
Achter de Johannes de Doperkerk in Westbeemster ligt een oude, karakteristieke parochietuin. Twee keer per week wordt hier hard gewerkt aan persoonlijke groei en natuurlijke bloei. Op dit hemelse plekje vinden vrouwen met een Nederlandse én vrouwen met een anderstalige achtergrond een plek om zichzelf te zijn, hun Nederlands te oefenen en zich op hun eigen manier te ontwikkelen richting participatie in de samenleving of op de arbeidsmarkt. In de Beemster Wereldtuin komen taal, cultuur en natuur samen. Het motto is ‘wie zaait, zal oogsten’!
De tuin als verbindende factor
‘Dit zaaien en oogsten doen we niet alleen in de tuin,’ zegt coördinator Fleur. ‘De Beemster Wereldtuin organiseert al 10 jaar doorlopende ontmoetingsprojecten van 10 tot 12 weken waarbij gewerkt wordt in diverse werkplaatsen. Per werkdag zijn er ongeveer 20 deelnemers actief. Buiten in de tuin wordt gewerkt en gekookt op vuur en tussen de middag eten we samen een wereldse maaltijd met zoveel mogelijk ingrediënten uit de tuin. In het naaiatelier leren vrouwen elkaar naaien en maken we op kleine schaal producten voor de verkoop zoals tasjes, schorten en mondkapjes. Daarnaast houden we ons bezig met het maken van kunst en het versieren van producten uit de tuin, zoals jam, chutney, thee en crèmes.
In de pluktuin kunnen bezoekers zelf boeketten samenstellen: ‘Naast ons ligt ook een basisschool. Leerlingen en ouders van deze school worden ook betrokken bij de tuin. Zo brengen we de culturen dichter bij elkaar met de tuin als verbindende factor.’ Het omgaan met anderstaligen is coördinator Fleur niet vreemd, als NT2 docent en cultureel antropoloog houdt ze van improviseren en de omgang met vrouwen uit andere culturen. Pas sinds maart 2021 houdt zij zich hier bezig met de dagelijkse gang van zaken: ‘Cultuur, taal en natuur komen hier samen en het geeft veel voldoening om hier een bijdrage aan te leveren.’
Groei en relativeren
Het runnen van een Wereldtuin is meer dan alleen tuinieren. Carolien, de tuincoach, kan haar educatieve achtergrond hier goed in kwijt. Ze was eerder directeur van een basisschool en is sinds een jaar vrijwilliger bij de stichting. Twee dagen per week begeleidt ze het tuinteam, ontvangt ze scholen en bezoekers en zorgt ze dat het de deelnemers aan niets ontbreekt.
Carolien: ‘In eerste instantie zag ik ook alleen maar zaken die nog moesten gebeuren, maar nu denk ik: Nou, dit hebben we gedaan, en wat fijn dat dat al af is, dus ik draai het maar een beetje om.’ Dat educatieve aspect is gewoon enorm leuk. Wat mij ontzettend veel energie geeft zijn de vrouwen die hier bezig zijn en daar zo ontzettend vrolijk van worden. De tuin, en het werken met elkaar, zorgt voor een groeiproces op zowel persoonlijk, sociaal als inhoudelijk gebied. Je ziet de vrouwen letterlijk met de week sterker worden. En dat geldt voor alle vrouwen hier. Door de ontmoeting met elkaar leren we allemaal te relativeren. De natuur verbindt!’
De tuin als kloppend hart
Voorzitter Inge: ‘Precies een jaar geleden ben ik gevraagd door de toenmalige voorzitter om het stokje van haar over te nemen. Ik heb natuurlijk even moeten nadenken voordat ik ja zei. Dit project omhelst enorm veel. Pers, financiën, contact met de vrouwen, de gemeente, het vervoer, alle projecten, open dagen. En dat allemaal vrijwillig. Doordat ik zowel een zakelijke als creatieve achtergrond heb, met een daarbij behorend groot en actief netwerk, zag ik mezelf als de juiste persoon op deze plek.’ Met een aantal betrokken vrouwen hebben we toen een transitieplan gemaakt. De conclusie was dat we terug moesten naar de basis: een ontmoetingsproject. Een participatieproject waar vrouwen op een veilige manier zelfredzaam kunnen worden. Je komt hier, kent heg noch steg, je kent de taal niet en je wil toch je weg vinden. Samen met elkaar een netwerk opbouwen. Met de tuin als de kern, het kloppend hart.’
Waar zijn we naar op zoek?
Op 1 maart 2022 starten we weer met nieuwe ontmoetingsprojecten. Voor het komend jaar zijn we nog dringend op zoek naar leuke, enthousiaste vrouwen die zin en tijd hebben om dit waardevolle project te kunnen continueren. Er zijn klussen die een dag per week vragen of een aantal uren per maand, zowel in de tuin en de andere werkplaatsen, als in de organisatie.
Wij zoeken vrouwen die zelfstandig een werkplaats kunnen begeleiden: in de groente/bloementuin, in de buitenluchtkeuken en het naai- en kunstatelier. Daarnaast kunnen we nog veel ondersteuning gebruiken op het gebied van fondsenwerving, social media, bijhouden van de website, afhandeling van verkopen via de webshop, vervoer en coördinatie vervoer, PR en marketing, coördinatie ‘speciale projectdagen’ (denk aan Open Dag, NLdoet, Kerstmarkt etc.).
Als je je op welke manier dan ook wil inzetten voor ons ontmoetingsproject de Beemster Wereldtuin, stuur dan een bericht aan welkom@debeemsterwereldtuin.nl.
We kijken uit naar je komst!