De Regeneratieve Boerderij

Je bent hier:-De Regeneratieve Boerderij
De Regeneratieve Boerderij 2021-02-16T16:18:56+01:00

Project Description

Wat is een regeneratieve boerderij?

De regeneratieve boerderij is een boerderij die de natuur herstelt. Deze boerderij is dus niet alleen duurzaam maar herstellend voor de bodem, de planten, de dieren, de biodiversiteit en de mens.

Door regeneratief en biodivers te boeren kun je overal ter wereld boeren, iedereen voeden met een voedzaam en helend voedsel en kale vlaktes omzetten naar het paradijs zoals het ooit was. Tevens zorgt deze manier van boeren ervoor dat de CO2 en het water weer wordt opgeslagen in de bodem, de planten van biodiverse graslanden en eetbare bossen. Hierdoor ga je ook nog eens woestijnisering en klimaatverandering tegen!

Hoe doen we dat?

Door onderstaande 8 punten na te streven:

 1. Door de aarde bedekt te houden om zo de verspilling van water en voedingsstoffen tegen te gaan en het bodemleven te herstellen.
 2. We herstellen de bodem brengen haar in balans. Hierdoor zullen de planten, insecten en dieren die hierop leven ook in balans komen.
 3. Door elke dag bezig te zijn om de ultieme leefomgeving voor een gezonde bodem te creëren.
 4. We maken gebruik van de eeuwen oude systemen van de natuur. (biodiversiteit en complexiteit zodat er een uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat).
 5. Door bij problemen (lees uitdagingen/plagen) deze niet te onderdrukken maar te onderzoeken en juist iets toe te voegen.
 6. Door de dieren te laten grazen op hun natuurlijke manier (zoals dit ook gebeurt op de savannes) (holistisch grazen*).
 7. Door de dieren elke dag hun eigen eten te laten uitzoeken(biodiversiteit) zodat zij kiezen wat zijzelf op dat moment nodig hebben, waardoor geen medicatie nodig is.
 8. Door met dieren samen te werken in plaats van deze te willen controleren.

Op deze manier willen we de burgers, boeren en overheden laten zien dat het mogelijk is om zonder chemicaliën te werken, gezonde dieren te houden, het voedzaamste eten te verbouwen én winstgevend te zijn. Er zijn al meerdere pioniers in het buitenland die dit al succesvol doen, zoals Joel Salatin en Richard Perkins

Wij willen deze manier van boeren naar Nederland halen en laten zien dat het hier ook toepasbaar en functioneel is.

De hoofdpijlers nog even in het kort:

 1. Herstel van de bodem met al zijn micro-organismes die aarde behoort te bevatten.
 2. Genereren van enorme biodiversiteit in planten en dieren.
 3. Lokale afzet van het meest voedingsrijke en uitgebalanceerde voedsel wat je kan vinden.
 4. Een financieel florerend bedrijf neerzetten zodat het een inspiratie is voor de huidige landbouw én volgende generaties.

Een stukje over ons. Hoe het allemaal begon.

Wij zijn Kim, Corné en Juliette en de kersverse Aron die in januari 2021 geboren is. Kim heeft haar eigen fotografie bedrijf. Corné werkt als (sales)engineer voor een bedrijf in de automatisering in de agrarische sector. Jet is 7 gaat naar school en is altijd bezig met grappen en vermaak. We zijn gezin met een ideaal.

Het idee om een boerderij te hebben, hebben we al een hele tijd. In de planning over een jaar of 20. Omdat het idee bleef kriebelen hakten we een half jaar geleden de knoop door. We doen het nu! Voor de aarde, voor ons gezin, voor de boeren, voor de burgers en voor volgende generaties. Corné maakte een uitgebreide berekening waaruit bleek dat het ook financieel prima te doen is.

Wat is ons doel?

De wereld als één geheel laten zien. Zorgen voor deze planeet. Wij willen laten zien dat regeneratief boeren, niet zweverig of alleen idealistisch is. Dat het ook financieel rendabel is, en zo laten zien dat het anders kan. Laten zien dat een boerderij niet alleen een mooie werkplek is maar ook een plek voor educatie en connectie. Een plek waar lokale mensen elkaar leren kennen en hun kennis delen. Een ruimte voor cursussen en workshops over regeneratief boeren/(moes)tuinieren, oude kookkunsten, gezondheidsleer en permacultuur. Wij willen lokaal 200 gezinnen voeden met het voedzaamste voedsel uit de regio.

Wat hebben wij nodig om dit initiatief te kunnen verwezenlijken?

Een boerderij die moet bestaan uit: +/-27Ha waarvan 18ha te begrazen land, 2ha intensieve moes-, kruiden- en bloementuin en 2ha verspreid over het terrein voedsellbosstroken. Optioneel nog 5 Ha verwilderd land. In gemeente Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen, Schagen. Een woning of woonbestemming op of naast de locatie (mogelijkheid tot alternatief, off-grid). Flexibel beleidsplan m.b.t. het veranderen van het landschap. Denk aan stroken/bosranden teelt, agroforestry, waterpoelen, natuurlijke oevers, kassen en vermeerderen van biodiversiteit(kruidenrijk grasland). Een startkapitaal om de eerste systemen aan te leggen.

Zie jij dit ook? Steun dan ons initiatief.

Kijktips; “Kiss the ground”, “The biggest little farm”

 

*Holistisch grazen: Dé manier van het managen van vee op weilanden zoals het ook in de natuur gaat. De dieren staan in verband met roofdieren op een klein oppervlakte en verplaatsen elke dag door het opraken van voedsel en hun eigen ontlasting. Zo wordt het grasland in een korte tijd flink gebruikt en bemest waarna er vervolgens een lange tijd rust overheen gaat. Zo ontstaan de meest vitale graslanden en wordt er elke keer weer CO2 in de bodem opgeslagen.
Initiatiefnemer
Corné van 't Hoenderdal
Contactpersoon
Corné van 't Hoenderdal
Locatie
Noord-Holland
Wat is er nodig
Een boerderij die moet bestaan uit: +/-27Ha waarvan 18ha te begrazen land, 2ha intensieve moes-, kruiden- en bloementuin en 2ha verspreid over het terrein voedsellbosstroken. Optioneel nog 5 Ha verwilderd land.. In gemeente Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen, Schagen. Een woning of woonbestemming op of naast de locatie. Flexibel beleidsplan. Een startkapitaal om de eerste systemen aan te leggen.