Wat is regeneratief?
Iedereen is wel bekend met de termen biologisch en bio-dynamisch maar wat is regeneratief dan? En wat voegt deze manier van boeren toe aan mijn voedsel, de wereld en het leven van dieren? Op een regeneratieve boerderij is het hoofddoel de aarde/grond te verbeteren met alles wat er op gebeurt. Zo wordt met elk seizoen van groenten verbouwen de aarde rijker door onze ‘no-dig’ manier van groenten telen. Hierbij voegen wij elk jaar compost toe aan de grond en verstoren wij de aarde niet met omploegen maar laten wij deze in takt en bedekt.
Behalve dit vind je bij ons ook geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest, of antibiotica en krijgen onze kippen uitsluitend biologisch plant materiaal voor hun voedsel-composthopen. Hierdoor krijgen zij ook het voedsel dat ze van oorsprong eten. In de composthopen bevinden zich talloze beestjes die onze kippen eten en dit omzetten in de beste kwaliteit compost en eieren. Het is een gesloten cirkel, waarbij alles terugkomt bij moeder aarde. Doordat wij niet ploegen en de aarde bedekt houden groeit het bodemleven, slaan wij CO2 op in de bodem en wordt de aarde steeds vruchtbaarder. Het is het nabootsen van de processen die je in de natuur vindt waardoor de aarde weer hersteld en de mens permanente agricultuur (permacultuur) kan uitvoeren om zichzelf te voeden met het gezondste eten dat er is.
Hoe doen we dat?
Door onderstaande 8 punten na te streven:
- Door de aarde bedekt te houden om zo de verspilling van water en voedingsstoffen tegen te gaan en het bodemleven te herstellen.
- Door de bodem te herstellen, brengen we haar weer in balans. Hierdoor zullen de planten, insecten en dieren die hierop leven ook in balans komen.
- Door elke dag bezig te zijn om de ultieme leefomgeving voor een gezonde bodem te creëren.
- Door gebruik te maken van eeuwen oude systemen van de natuur. (biodiversiteit en complexiteit zodat er een uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat).
- Door bij problemen (lees uitdagingen/plagen) deze niet te onderdrukken maar te onderzoeken en juist iets toe te voegen.
- Door de dieren te laten grazen op hun natuurlijke manier (zoals dit ook gebeurt op de savannes) (holistisch grazen*).
- Door de dieren elke dag hun eigen eten te laten uitzoeken(biodiversiteit) zodat zij kiezen wat zijzelf op dat moment nodig hebben, waardoor geen medicatie nodig is.
- Door met dieren samen te werken in plaats van deze te willen controleren.
Op deze manier willen we de burgers, boeren en overheden laten zien dat het mogelijk is om zonder chemicaliën te werken, gezonde dieren te houden, het voedzaamste eten te verbouwen én winstgevend te zijn. Er zijn al meerdere pioniers in het buitenland die dit al succesvol doen, zoals Joel Salatin en Richard Perkins
Wij willen deze manier van boeren naar Nederland halen en laten zien dat het hier ook toepasbaar en functioneel is.
Koop regeneratieve gekleurde eieren!
Wij leveren de mooiste eieren van Noord-Holland, dat durven wij schaamteloos te beweren. Maar ook die van de gezondste kippen! Onze kippen houden wij namelijk op een manier die het meest strookt met hoe wij de wereld zien. Ze worden niet gevoerd met graan maar door onze composthopen. Daarom noemen wij ze ook wel liefkozend onze ‘compost-dames’. Hierdoor halen ze zelf hun eten uit de compost en alle beestjes die er in leven, dit is voor kippen een hele natuurlijke manier van eten zoeken aangezien kippen eigenlijk bosdieren zijn!
Ook passen wij ‘holistisch grazen’ toe. Dit houdt in dat wij de kippen elke week verplaatsen. Hierdoor kan de aarde weer herstellen van de aanwezigheid van de dames en zij zijn blij met een nieuw plekje. Wil je ook (wekelijks) onze eieren? Voor verkooppunten mail ons op eieren@deregeneratieveboerderij.nl
De hoofdpijlers nog even in het kort:
- Herstel van de bodem met al zijn micro-organismes die aarde behoort te bevatten.
- Genereren van enorme biodiversiteit in planten en dieren.
- Lokale afzet van het meest voedingsrijke en uitgebalanceerde voedsel wat je kan vinden.
- Een financieel florerend bedrijf neerzetten zodat het een inspiratie is voor de huidige landbouw én volgende generaties.
Een stukje over ons. Hoe het allemaal begon.
Wij zijn Kim, Corné en Juliette en de kersverse Aron die in januari 2021 geboren is. Kim heeft haar eigen fotografie bedrijf. Corné werkt als engineer en was kleinzoon van een fruitteler die als pioneer in Flevoland begon. Jet is 7 gaat naar school en is altijd bezig met grappen en vermaak. We zijn gezin met een ideaal.
Het idee om een boerderij te hebben, hebben we al een hele tijd. In de planning over een jaar of 20. Omdat het idee bleef kriebelen hakten we een half jaar geleden de knoop door. We doen het nu! Voor de aarde, voor ons gezin, voor de boeren, voor de burgers en voor volgende generaties. Corné maakte een uitgebreide berekening waaruit bleek dat het ook financieel prima te doen is.
Wat is ons doel?
De wereld als één geheel laten zien. Zorgen voor deze planeet. Wij willen laten zien dat regeneratief boeren, niet zweverig of alleen idealistisch is. Dat het ook financieel rendabel is, en zo laten zien dat het anders kan. Laten zien dat een boerderij niet alleen een mooie werkplek is maar ook een plek voor educatie en connectie. Een plek waar lokale mensen elkaar leren kennen en hun kennis delen. Een ruimte voor cursussen en workshops over regeneratief boeren/(moes)tuinieren, oude kookkunsten, gezondheidsleer en permacultuur. Wij willen 50 gezinnen voeden met het voedzaamste voedsel wat er in de verre omtrek te krijgen is.
Wat hebben wij nodig om dit initiatief te kunnen verwezenlijken?
Grond met een oppervlakte >5Ha dat gebruikt mag worden voor vee- en akkerbouw of volgens het beleid “erf” is. Dit willen wij gebruiken voor een intensieve (no-dig) moes-, kruiden en bloementuin in combinatie met voedselbosstroken(met dus 7 verschillende lagen voedsel). Dit afgewisseld met grasstroken zal zorgen voor een kleinschalige maar biodiverse en rendabele boerderij. Mogelijkheid tot uitbreiden van het land, zou ideaal zijn maar is niet noodzakelijk. Naast of op dit land moet er gewoond mogen worden(bestaand of nog te realiseren). Dit plekje zoeken wij rond of in de gemeente Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar Castricum, Heiloo, Bergen of Schagen.
Help ons aan materiaal
Dit hebben wij momenteel nodig. Kun jij ons hieraan helpen?
Mail ons op wijhelpen@deregeneratieveboerderij.nl
– Elektrische bakfiets
– Stekjes van eetbare vaste planten en kruiden
– Hand maaimachine (kooigrasmaaier)
– Oud tuin gereedschap van opa 😉
– (regen) tonnen staal of plastic
– 20 liter emmers
– Hakselaar
– Zeil/doek (zoals op een vrachtwagen of boedelbak wordt gebruikt)
Steun ons
met het opbouwen van lokale voedselvoorziening projecten. Veel mensen hebben wel een balkon, achtertuin, voortuin die ze zouden willen omtoveren tot moestuin maar voor wie geld, kennis en de benodigdheden vaak ontbreken. Ook scholen, winkels, kerken en dorpshuizen zouden onderdeel kunnen uitmaken van een voedsel community en gezond eten voor iedereen. Om deze mensen te kunnen helpen met het geld voor een project, het helpen aanleggen hiervan, delen van kennis en tips vragen wij om jouw hulp. Voor de prijs van een kop koffie per maand via Patreon.com of door een eenmalige gift via Geef.nl word jij al onderdeel van een nieuwe parallelle voedselvoorziening! Be the change you want to see in this world!
Tel. 06-11166884 of mail ct.hoenderdal@outlook.com
Kijktips; “Kiss the ground”, “The biggest little farm”