Vind jij ontdekken, beleven en leren in en met de natuur ook zo leuk en belangrijk? We bouwen bij De Zaanse Tuin aan een oogst-, natuureducatie- en belevingstuin voor jong en oud waar iedereen leert over de lokale natuur en waar je samen kunt genieten.

 

De Zaanse Tuin is een oogst-, educatie- én belevingstuin in de Kalverpolder in Zaanstad

In de Zaanse Tuin kunnen kinderen, jongeren en ouderen elkaar ontmoeten en samen genieten, spelen, leren en deelnemen aan diverse activiteiten. De Kalverpolder is een bijzonder veenweide-natuurgebied nabij de Zaanse Schans en behelst in totaal 6000 m2. Deze polder heeft een belangrijke cultuurhistorische functie in de Zaanstreek en daarom willen we dat meer mensen hier deel van uit gaan maken!

CROWDFUNDING

We zijn ook gestart met een crowdfunding voor de aanleg van een kas, buitenkeuken, picknicktafels en plantgoed. We vinden het natuurlijk super als jij wat wil bijdragen. Dat kun je hier dan ook doen.

De impact van ons project

We hechten veel waarde aan biodiversiteit en werken daarom vanuit de permacultuur principes. Dit is een vorm van ecologisch leven en tuinieren waarin we samen met de natuur werken, in plaats van er tegen in. Dieren, groot en klein, zijn hierbij ook belangrijk. Door middel van een mobiel kippenhok willen we bijvoorbeeld het land zo bewerken dat de bodem wordt verrijkt én opgeschoond. Daarnaast zullen wij door de constante aanbreng van organisch materiaal de bodem voeden, zodat onze wormen ook gelukkig zijn en de planten hierdoor ook.

Met wie we de verbinding aangaan

De Zaanse Tuin is een toegankelijke plek voor iedereen uit de Zaanstreek. Graag verwelkomen we je voor een kop ontspannende thee, een goed gesprek of om eens goed je handen uit de mouwen te steken.

We werken samen met diverse andere lokale groene zorg initiatieven voor gezamenlijke activiteiten. Ook is er een samenwerking met Hogeschool Aeres waar een onderzoeksvraag ligt bij de studenten Toegepaste Biologie over het starten met natte teelt. Tevens verzorgen we voor Hogeschool Windesheim een jaarlijkse inspiratiedag voor de studenten van de docentenopleidingen.

Naast de ecologische diversiteit vinden we het ook belangrijk dat er een zo divers mogelijke groep hun weg weet te vinden naar De Zaanse Tuin. Dit komt in onze groep vrijwilligers nu al naar voren.

Praktische uitvoering

  • Lokale voedselproductie: alles wat we eruit halen, stoppen we er ook weer in
  • Tuin “afval” wordt hergebruikt: o.a. om te bouwen en als bodemverbeteraar
  • Gecontroleerde organische afvalstromen: als bodemverbeteraar
  • Toegankelijkheid: tuin is open voor bezoekers in de vorm van een theetuin en het aanbieden van workshops en evenementen
  • Lokaal toerisme: recreatie, rondleidingen en workshops
  • Community building: mensen uit de buurt, vrijwilligers en donateurs
  • Natuureducatie: voor jong en oud in samenwerking met lokale partners
  • Trainingen: over (lokale) voeding, natuur en welzijn
  • Kleinschalige evenementen: in relatie met de tuin

Wij zijn Rudy van der Aar (Natuurdocent en Initiatiefnemer), Jennifer Stroo (Adviseur Onderwijs), Matty van Kamp (Projectleider en Initiatiefnemer) en Merve Köroğlu (Conceptontwikkeling Thee- en Kruidentuin) en verwelkomen je graag op De Zaanse Tuin!

Initiatiefnemer
Matty van Kamp en Rudy van der Aar
Contactpersoon
Matty van Kamp
Locatie
Ringdijk 6A, 1509 BV Zaandam (Engewormer)
Wat is er nodig
Donaties voor een kas, buitenkeuken, picknicktafels en plantgoed?