Bee Heroes (voorheen Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Bee Heroes
biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, scholen, ouders met kinderen en mensen met interesse in het onderzoeksgebied
ecologische economie (EE). Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst) werken rondom het bijenthema te zien. Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden, klimop en een wimperlinde.

Een belangrijk programmaonderdeel betreft het samen aanleggen en beheren van dracht terreinen: in het dorp Vijfhuizen onderhouden vrijwilligers sinds de start van het project inmiddels dik 6400 m2 ecologische, meerjaren en merendeels inheemse bloemenvelden. Hier gaat veel tijd en liefde in zitten. Dit jaar (2019) willen we de velden richting nog meer duurzaamheid ontwikkelen: dit wil zeggen dat we de velden op zo’n wijze beheren dat ze, als alles loopt zoals gepland, vanaf 2020 alleen nog maar ecologische gemaaid en winterklaar gemaakt hoeven worden en ze verder ‘op eigen houtje’ kunnen doorontwikkelen.

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en
gaat er een nieuwe bijenbehuizing ontworpen worden.

Meer over Bee Heroes:

Kijk hier een filmpje:

Initiatiefnemer
Mariken Straat en Kunstfort bij Vijfhuizen
Contactpersoon
Mariken Straat
Locatie
Vijfhuizen Haarlemmermeer
Wat is er nodig
Betrokken vrijwilligers, online zichtbaarheid en financiele ondersteuning voor het organiseren van een rondleiding door 1 van de velden deze zomer