Boomgaard Rorik

Komende februari planten wij, Anne en Aisha, drie hectare biologische fruitboomgaard, waar we jaarlijks zo’n 120 ton appels en peren gaan verbouwen. “Onze boomgaard staat voor productie, natuur, cultuur en educatie: een plek waar alles samenwerkt en elkaar versterkt.” De boomgaard is onderdeel van Landgoed Rorik, een duurzame maak- werk- en recreatieplek in wording, waar duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan.

Duurzame impact

We gaan drie hectare biologische boomgaard opbouwen waar natuur en productie elkaar versterken. De boomgaard draagt bij aan de vergroening van de randstad. Dit is onder andere belangrijk voor de omzet van CO2 (die onze buren Schiphol en de hoogovens met overvloed uitstoten) in zuurstof. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het verbeteren van de biodiversiteit in de omgeving. Door natuurinclusief te verbouwen maken we niet alleen gebruik van onze omgeving, maar we verzorgen die ook. Hiermee zijn we onderdeel van een groeiende groep boeren die op een nieuwe manier wil produceren; lokaler en duurzamer.

Sociale impact

Naast een plek voor natuurontwikkeling wordt de boomgaard ook een plek voor educatie over de natuur en de oorsprong van voedsel. Zo zullen we lezingen en gesprekken organiseren over deze thema’s, workshops geven over onder andere biologische fruitteelt en schoolklassen zijn welkom voor excursies op de boomgaard. Op die manier dragen we bij aan het maatschappelijk bewustzijn over duurzaam produceren en consumeren. Daarmee wordt de impact van de boomgaard groter dan enkel ons natuurinclusieve stukje.

Crowdfunding

Afgelopen jaar hebben wij een zeer succesvolle crowdfunding gehouden waarbij we het benodigde bedrag van 22.000 hebben gehaald. Hiermee kunnen we onze start maken. Maar we hebben zeker nog hulp nodig om ons plan te laten slagen. Voor een actueel overzicht kun je op de website kijken. Of ons mailen op boomgaardrorik@gmail.com

Wat hebben we nodig?

Advies, vrijwilligers, financiële steun.

Aisha: “Maar een specifiek lijstje staat hieronder.”

Spullen/materiaal:
– Werkkleding (overalls) en regenkleding
– Schaftkeet/pipowagen op wielen (€1000)
– Bloemzaad (€450)
– Plantgoed voor de windhaag (hazelaars, zwarte elzen, beuken, hulst, gewone vlier, linde, klimop, etc – allemaal planten zodat we een mooie bloeiboog krijgen)
– Aardewerken potjes (voor oorwormen nestjes)
– fietsen (+cijfersloten)
– (houten) (klap) stoelen
– Parasols
– (Bier)tafels + banken
– Vuurkorven (liefst 1 grote)
– Maaier (€2000)
Klussen die door klussers opgepakt kunnen worden:
– Zitconstructie voor het theater: palletbanken of zitblokken of zoiets dergelijks
– Materiaalkisten
– Hekken
– Schaftkeet/pipowagen op wielen opknappen

Introductiefilmpje

 

Initiatiefnemer
Boomgaard Rorik
Contactpersoon
Aisha Roffel & Anne Bruins
Locatie
Beverwijk
Wat is er nodig
Advies, vrijwilligers, financiële steun.