Realisatie geveltuin in centrum Haarlem

Waarom een geveltuin?

De behoefte aan een geveltuin ontstond doordat er door omwonenden fietsen tegen de zijgevel van mijn woning werden gezet, graffiti op de muren werd gespoten etc. Ik wilde de zijgevel opknappen en natuurlijk ook dat de gevel daarna mooi blijft.

Er is ook weinig groen in de straat. Daar wilde ik ook iets aan doen. Toen heb ik besloten om een geveltuin aan te leggen. Daarmee kon ik én mijn opgeknapte gevel beschermen én mijn woning plus de straat verfraaien met extra groen. Ik ben vervolgens gaan zoeken naar informatie op de website van de gemeente. Ik las daar de informatie over de ‘participatiebakken voor kleinschalig groen’. Er was mogelijkheid subsidie te krijgen voor de aanleg van een geveltuin.

Ik heb een aanvraag ingediend en contacten gehad met de wijkmanager van Spaarnelanden (beheerder van openbare ruimte in Haarlem), die de gemeente adviseert bij aanvragen. Mijn aanvraag werd gehonoreerd. Ik heb dankzij de subsidie en met eigen middelen een geveltuin kunnen aanleggen.

Uiteindelijk hebben wij bloembakken en potten naast de gevel gezet omdat het graven in de stoep niet mogelijk was vanwege de kabels en leidingen in de grond. Er is vanaf 1 januari 2018 geen subsidie meer beschikbaar maar de gemeente stimuleert alsnog via Spaarnelanden de bewonersinitiatieven. Het is zeker moeite waard om via deze link naar de voorwaarden te informeren, als je van plan bent een geveltuin aan te leggen.

Meer biodiversiteit, een mooi resultaat

Mijn gevel groeit en bloeit lekker verder sinds de aanleg, sinds maart/april dit jaar.

Ik zie de geveltuin als een oplossing om meer leefbaarheid in de straat te bereiken en de biodiversiteit te verhogen. Met deze groene gevel heb ik een goede bijdrage geleverd aan het straatbeeld en leefbaarheid. Ik krijg veel positieve reacties van de omwonenden en passanten. Toen de bakken net waren beplant met bloeiende winterrozen kwamen er gelijk heel veel bijen en hommels op af. Nu bloeien de lavendel en Toscaanse jasmijn. De planten doen het fantastisch.

Ik kan iedereen aanraden individueel of collectief gevel tuin te realiseren in stedelijk gebieden.

Initiatiefnemer
Soner Köycü
Contactpersoon
Soner Köycü
Locatie
Haarlem Centrum, Spaarnwouderstraat
Wat is er nodig
Meer initiatiefnemers voor geveltuinen