GroenSpoor onderzoekt kansen tot vergroening. Doel is op gemeentelijk niveau een fijnmazig groen netwerk tot stand te brengen.

Fijnmazig groen netwerk

GroenSpoor is een werkwijze om samen met partners een fijnmazig groen netwerk tot stand te brengen. Door groen slim te koppelen met andere ‘verlangens’. Belangrijk onderdeel van de aanpak zijn de groensafari’s: samen ter plekke kijken en bespreken wat de wensen, kansen en mogelijkheden zijn. Het concept is in 2017 ontwikkeld door De Groene Reiger in Heiloo en wordt ook in andere gemeenten toegepast. In 2018 proberen we de werkwijze ook op regionale schaal toe te passen, in de regio Alkmaar.

Bioborders

Eén van de ideeën uit Heiloo, is het samen met de projectontwikkelaar en makelaar aanbieden van bioborders aan bewoners van een nieuwbouwproject. Dit moet het verstenen van tuinen voorkomen. Het idee is dat nieuwe bewoners worden geholpen bij het kiezen van een onderhoudsvriendelijke border, die past bij hun smaak. De gemeente helpt mee door het aanbieden van inspiratieborders in het openbaar groen.

Dit hebben we nog nodig

Gemeenten kunnen met de ontwikkelde werkwijze aan de slag.

Initiatiefnemer
De Groene Reiger
Locatie
Heiloo, Castricum en Bergen (andere gemeenten overwegen)