Lokaal groenafval verwerken tot bodemverbeteraar

 

Wormen, de wegenbouwers van de natuur, kunnen ook ingezet worden als groenafvalverwerker. Stichting Buurtcompost zoekt financiële steun voor het organiseren van een 3-daags congres. Lees hieronder over hun wormenhotels.

STICHTING BUURTCOMPOST

ontwikkelt samen met gemeenten systemen voor verwerking van groenafval met buurtbewoners. Op deze manier kan in Nederland groenafval binnen de buurt verwerkt worden tot grondstoffen voor bodemverbetering. Tegelijkertijd wordt aan bewoners kennis en inzicht gegeven in de verwerking ervan. Zo dragen we bij aan het sluiten van de groene kringloop op buurtniveau en de transitie naar een circulaire economie.

WORMEN

Met behulp van wormen (vermicomposting) kan het groenafval snel verwerkt worden waardoor het eerder beschikbaar als plantenvoeding. Doordat de compostering direct begint komt er geen geur vrij. Door enzymen en bacteriën, die de wormen zelf produceren, ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar.

OP STRAAT

De wormenhotels die de afgelopen twee jaar zijn geplaatst in Amsterdam hebben op meerdere vlakken een positieve invloed op de gemeenschap: betere afvalscheiding, sociale cohesie in de buurt en bewustwording. Er zijn in Amsterdam reeds 40 buurtcompost locaties en in 2019 komen daar minimaal 50 nieuwe plekken bij.

ONDERGRONDS

In de stad is weinig ruimte op straatniveau, dus ligt ondergrondse inzameling voor de hand. Wormen voelen zich van nature thuis in de grond, dus passen goed in een ondergronds inzamelingssysteem. Door de constante temperatuur van de bodem verloopt de compostering in alle seizoenen gelijkmatig en zonder ingrepen van buitenaf. Door de sterke volume reductie hoeft de bak slechts twee keer per jaar geleegd te worden.

BIODIVERSITEIT

In de natuur leven bacteriën en schimmels in harmonie met diverse bodemdieren (onder andere pissebedden, springbeestjes, duizendpoten en oorwurmen). Samen zetten ze gevallen bladeren en andere organisch materiaal om tot voeding voor de bomen en struiken. Deze kringloop wordt in een wormenhotel nagebootst. In feite is een wormenhotel een biodiversiteit-booster in de stad.

Meer informatie over Stichting Buurtcompost

Initiatiefnemer
Stichting Buurtcompost
Contactpersoon
Cindy Peeters
Locatie
Amsterdam
Wat is er nodig
In onze ambitie naar uitbreiding van ons initiatief komen we steeds dezelfde vragen en twijfels tegen bij verschillende overheden. Om deze vrees weg te nemen wil stichting Buurtcompost in augustus 2019 een 3-daags congres organiseren. Hier zullen experts van verschillende universiteiten, bodemdeskundigen en grote-schaal-wormen-composteerders spreken. Om dit te realiseren zoeken we financiële steun.