Planten redden van de sloop

Wij redden het bestaande groen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we met en voor bewoners uit de buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte (parken, schoolpleinen) of in Roverstuinen. Wij Struikroven door heel Nederland in opdracht van een woningcoöperatie, projectontwikkelaar of gemeente. We mobiliseren buurtbewoners om samen zoveel mogelijk planten te redden. Struikroven is begonnen als buurtinitiatief in Eindhoven en inmiddels een snelgroeiende, landelijke Stichting.

Groen, circulair & sociaal

Struikroven stimuleert buurtontmoetingen en levert een bijdrage aan het versterken van de gemeenschapszin in buurten. Een dag Struikroven is een cadeau voor de buurt die doorgaans veel hinder ondervindt van de bouw, sloop of renovatie. Struikroven is een circulaire, groene en sociale beweging. Wij voegen extra circulariteit toe aan de bouwopgave en fysieke ingrepen die nodig zijn rondom de energietransitie. Lees hier meer over onze werkwijze.

De Roverstuin

Naast het Struikroven creëren we Roverstuinen – logeertuinen voor geroofd groen. Planten van Struikroofacties kunnen hier een tijdelijke plek krijgen om vervolgens te worden hergebruikt. Maar ook planten van bewoners en bedrijven die groen verwijderen en het anders naar de stort zouden brengen, zijn hier van harte welkom. We geven het groen een tweede leven!

We werken samen met bestaande buurttuinen, stadslandbouw plekken of we creëren er een op een braakliggend terrein. Het geredde groen in de Roverstuin biedt bewoners met een kleine beurs de kans om hun tuinen te vergroenen. Bovendien is het hartstikke waardevol om een geroofde plant te gebruiken in plaats van een nieuwe, onvolwassen plant aan te schaffen.

Struikroven is

  • Plezier voor jong en oud Een gegarandeerd leuke activiteit in de buurt voor jong en oud! Iedereen kan meedoen. Het is toegankelijk en laagdrempelig. Je leert op een simpele manier meer over flora & fauna.
  • Echt circulair Een handelingsperspectief om een bijdrage te leveren aan een circulaire doelstelling. Wij maken de cirkel echt rond door bestaand groen onderdeel te laten zijn van het circulaire sloopproces.
  • Vergroening van buurten Een middel om buurten klimaatbestendig te maken en te werken aan het behoud van biodiversiteit. In een groene leefomgeving ben je gelukkiger!
  • Origineel & eigenzinnig Een originele en actieve start van een wijkreconstructie. Het is een cadeau voor de buurt tijdens een rumoerig sloopproces.
  • Bindmiddel voor de buurt Een sociaal bindmiddel voor oude- en toekomstige buurtbewoners. Het versterkt sociale verbindingen in buurten.
  • Bewustwording Een laagdrempelige en plezierige manier voor bewoners om praktisch en resultaatgericht aan de slag te gaan met circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie.

 

Wat hebben we nodig?

Exposure in Noord-Holland, op heel veel plekken verdwijnt er door komt nieuwbouw, herinrichting of renovatie bestaand groen.

 

Initiatiefnemer
Bernice Kamphuis
Contactpersoon
Anniek Herder, Bernice Kamphuis
Locatie
Noord- Holland
Wat is er nodig
Exposure in Noord-Holland, op heel veel plekken verdwijnt er door komt nieuwbouw, herinrichting of renovatie bestaand groen.