Tiny Houses

Sinds 3 jaar zijn wij, Joost en Lynn op zoek naar een geschikte locatie voor het bewonen van een Tiny house. We willen graag bewuster met onze leefomgeving omgaan en Tiny Houses zijn een mooi voorbeeld hiervan. Duurzamer, milieuvriendelijker, kleiner wonen. Met een lagere footprint en een sociale insteek. Naar de bewoners, de wijk en de natuur. Wil je ons alvast volgen, dat kan. Lynn is druk bezig met onze Facebookpagina.

Dit zien wij voor ons met 10 gelijkgestemde anderen die net zoals wij willen wonen. In de gemeente Medemblik is (woning)bouwgrond schaars en ook naar agrarische grond is meer vraag dan aanbod. We zijn beide kind van een tuinder dus dat weten we maar al te goed. Nadat een grote natuurbeheerder zijn beleid in de gemeente veranderde, is onderzocht of natuurgrond ook geschikt kan zijn voor het wonen met Tiny Houses. Toen er plotseling een stuk grond te koop kwam, hebben we een bod gedaan en de grond kunnen kopen! Een sprong in het diepe, maar niet een onbekende sprong. We hebben zelf al veel agragrische kennis en hebben ons de afgelopen drie jaar goed weten voor te bereiden.

Op een prachtige locatie tussen binnenwater en platteland ligt grond met natuurbestemming, bestaande uit een voetbalveld met een grote bosrand, die de afgelopen jaren grotendeels met rust gelaten is. Veel vogels vinden er inmiddels hun toevlucht zoals groene spechten en ijsvogels, waar tevens bramen en jonge essen steeds meer terrein winnen. En toch is er nog veel meer ruimte voor biodiversiteit.

De naam Koeteldijk, gebaseerd op koetelen. Wat, koetelen?

Omdat het perceel in West-Friesland ligt, wilde wij graag een eerbetoon brengen aan de West-Friese taal. Er staat nog veel werk te verrichten op het perceel. Dit willen wij graag doen door verantwoordelijk om te gaan met jezelf en met de natuur. Met koetelen willen we zeggen niet aan jezelf voorbijgaan, maar wel de gang erin houden. En dijk, dat komt van Onderdijk verzelluf (natuurlijk). Tevens zou koetelen afkomstig zijn van keuteren, terwijl keuter de bijnaam is voor een Onderdijker.

Wat is het plan?

Wij willen een pilot starten voor het bewonen van deze locatie voor de periode van minimaal 15 jaar. In deze 15 jaar willen we proberen de biodiversiteit te verhogen, door het voetbalveld en de bermen te beplanten met zoveel mogelijk verschillende soorten inheemse (water)planten en bomen. Tevens willen we de vogelpopulatie doen stijgen. Zodoende kunnen we onderzoeken wat de invloed is van Tiny Houses op de natuur. En wat de invloed is van een natuurrijke omgeving op bewoners van Tiny Houses en de prachtige wijk eromheen.

Waar zijn we naar op zoek?

De grond en het geld hebben we al. Ook hebben we een solide businessplan en zijn we in goed gesprek met de gemeente over onze plannen. Maar zoiets opzetten als dit doe je niet in je eentje. Juist onze gedachte is om dit samen te doen. Met de wijk, met de natuur, de gemeente en toekomstige bewoners. Maar ook bewezen projecten zoals Tiny Houses Liberterra hebben we achter ons staan met hun opgedane kennis en kunde. Wat hebben we dan nog meer nodig vraag je je misschien af?

  • Een netwerk van mensen, enthousiastelingen en medestanders. Die willen helpen met het inventariseren van bomen, planten en dieren –> wat is er al, wat moet er nog komen?
  • Gesprekken aangaan met Staatsbosbeheer, de vogelbescherming en diverse verenigingen m.b.t. biodiversiteit –> wat willen we en hoe gaan we dat bereiken?
  • Personen die kunnen helpen met het maken van een beheerplan –> hoe kunnen we dat doen?

Het laatste is iets waar we nog geen voldoende kennis van hebben. Heb jij dat wel en wil je ons helpen? Heel graag. We komen graag met je in contact!

Initiatiefnemer
Joost Botman & Lynn Tesselaar
Locatie
Onderdijk
Wat is er nodig
Mensen, enthousiastelingen en medestanders. Die willen helpen met het inventariseren van bomen, planten en dieren --> wat is er al? In gesprek gaan met Staatsbosbeheer, de vogelbescherming en diverse verenigingen m.b.t. biodiversiteit --> wat willen we? Helpen met het maken van een beheerplan --> hoe kunnen we dat doen?.