Landbouw moet dus een stuk duurzamer, maar hoe kan het duurzamer worden gemaakt?

Regeneratieve landbouw

Een van de antwoorden op deze vraag is regeneratieve landbouw. Dit is een breed concept dat bestaat uit vier basisprincipes:

  1. Bodemverstoring minimaliseren.
  2. Geen gebruik maken van chemische middelen.
  3. De biodiversiteit maximaliseren door veel verschillende gewassen op één stuk grond te verbouwen.
  4. De grond zo lang mogelijk bedekken met gewassen voor een voedzame bodem.

Deze basisprincipes moeten ervoor zorgen dat de natuur haar gang kan gaan. In de natuur versterken de planten en de grond elkaar, waardoor er een gezond bodemleven ontstaat. Het gaat dus om het creëren van een zo natuurlijk mogelijke situatie, zodat de planten zo sterk mogelijk zijn.

Tuinderij Het Groene Leven

Een praktijkvoorbeeld van deze aanpak is ‘Tuinderij Het Groene Leven’ in Spaarnwoude. Deze tuin is tot leven geroepen door ons, Joeri Gerrits en Bram Derckx, om mensen dichter bij de natuur te brengen. Bij deze tuin kunnen mensen uit de omgeving, voor een vast bedrag per jaar, wekelijks groente en fruit komen oogsten en leren zij daarnaast ook veel over tuinieren. Bijvoorbeeld hoe maak je compost, wat is regeneratieve landbouw en moet grond eigenlijk wel omgeploegd worden? Dit is niet alleen interessant voor volwassenen die graag met hun handen werken, maar ook voor kinderen. De tuinderij zit op hetzelfde terrein als informatieboerderij ‘Zorgvrij’. Hier kunnen kinderen dus op een leerzame en spelende manier het boerderijgevoel ervaren.

Ook een oogstdeelnemer worden? Of sponsor?

Dat de landbouw duurzamer moet, daar is iedereen het erover eens. Hoe meer mensen initiatieven zoals ‘Tuinderij Het Groene Leven’ steunen, hoe meer aandacht er voor regeneratieve landbouw zal komen. Een gezonde leefomgeving en lekker eten, daar heeft iedereen baat bij en op deze manier samenwerken met de natuur is een essentieel onderdeel van het leven. Ben je benieuwd naar meer informatie over onze tuinderij en de duurzame manier van landbouw, neem dan een kijkje op onze website of sociale media. Je kan ook een keertje bij ons langskomen op het terrein van boerderij ‘Zorgvrij’ en voor jezelf zien hoe het werkt!

Wil je ons crowdfunden? Dan kan dat hier

Initiatiefnemer
Tuinderij het Groene Leven
Contactpersoon
Joeri Gerrits en Bram Derckx
Locatie
Spaarnwoude
Wat is er nodig
Steun, leden, aandacht, publiciteit, sponsoren en crowdfunders