Het vergroenen van je tuin geeft veel voordelen. Het verhoogt de biodiversiteit, gaat hittestress tegen en helpt tegen de wateroverlast. Maar het is ook vooral heel leuk om dit samen met je buren te doen.
Het is weer bijna lente en wat hebben we daar met z’n allen naar uitgekeken! Een prachtig moment om hier samen met de bewoners van de Lindenstraat in Velsen aan de slag te gaan met het vergroenen van de straat. En niet zomaar vergroenen!
Vergroenen met inheemse, dus lokale beplanting die in de duinen ook groeit. Het aanleggen van Duintuinen. Zo creëren we samen een plek waar vogels, egels en vlinders zich thuisvoelen.
Het grotere plaatje
Rogier, community manager Groen Kapitaal: ”De provincie Noord-Holland is een prachtige provincie om in te wonen, te werken en te recreëren. Via het platform Groen Kapitaal gaan we samen met inwoners, gemeenten en bedrijven aan de slag om de biodiversiteit te vergroten. Met zoals bijvoorbeeld de Duintuinen. Naast het verhogen van de biodiversiteit kun je in een vergroende wijk eigenlijk al recreëren vanuit je voordeur. Dat zorgt niet alleen voor een betere gezondheid maar draagt ook bij aan het tegengaan van de recreatiedruk in onze mooie gebieden. Een win-win voor mens en natuur.”

links Annette Baerveld, rechts Gwen Pellinkhof
Wat gaan we doen?
Gwen Pellinkhof, projectleider Nationaal Park Zuid-Kennemerland: “Het project Duintuinen zijn we samen met de provincie Noord-Holland in 2022 gestart om iedereen een stukje Nationaal Park in hun voor,-of achtertuin, boomspiegel, balkon of geveltuin te gunnen. Niet alleen laten we hiermee de natuur vanuit het Park de stad in lopen en de buurt groener, we doen dit samen met de inwoners. Kortgezegd; Stenen eruit en lokale planten erin. Samen met deskundige hulp van een ecologische hovenier en boswachter Marieke Schatteleijn vergroenen we zo beetje bij beetje de buurt, straat voor straat.”
Wat is nu precies een Duintuin en waarom is het zo belangrijk?
Marieke: “Een Duintuin bestaat uit lokale beplanting die ook in onze duinen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld de lijsterbes, de wilde kardinaalsmuts, mijn favoriet de kamperfoelie en zelfs de aalbes. Beplanting die kan dienen als voeding of schuilplaats voor vogels, insecten en vlinders. Met jouw Duintuin help je de lokale natuur versterken, de effecten van klimaatverandering te verzachten en ons allemaal te voorzien van schoon water. En het is echt helemaal niet zo heel ingewikkeld om te doen!” We hebben een mooie lijst staan op www.jouwduintuin.nl, dus neem daar vooral een kijkje!
Waarom hier in Velsen?
Jessica, gemeente Velsen: “Na een succesvolle Duintuinen workshop, hebben we met de gemeente Velsen en stichting Wortels enzo een groot aantal enthousiaste buurtbewoners gevonden om een deel van hun straat om te toveren tot een Duintuin. Hier in IJmuiden is nog heel veel mogelijkheid tot vergroenen en is, zoals je ziet, het enthousiasme hoog om aan de slag te gaan.”
Waarom zou je mee willen doen? En wat levert het je op?
Bewoner Joanne:” Los van het fijne sociale contact met je buren vind ik het belangrijk voor onze kinderen dat er zoveel mogelijk groen in de buurt is. Ik had in mijn hoofd een klein stukje van mijn tuin te doen maar terwijl ik bezig was werd ik zo enthousiast dat ik bijna mijn hele voortuin van tegels heb ontdaan. Zo is er veel meer ruimte voor groen en begin ik eigenlijk een bed&breakfast voor de bijen en vlinders. Dat geeft me enorm veel positieve energie.
Buurman Dorian, we hebben eigenlijk de hele voortuin omgedoopt van grijs naar groen. Met zelfs binnenkort een vijvertje. Zodat we de vogels ook te drinken kunnen bieden. Mijn dochters hebben enorm goed meegeholpen, en zijn zo trots.”
Wil je ook een Duintuin? Neem dan een kijkje op www.jouwduintuin.nl of download het stappenplan Duintuinen