De provincie lanceert online ontmoetingsplek voor groen

De provincie Noord-Holland heeft 24 mei een online platform voor het programma Groen Kapitaal gelanceerd.

Het platform is een online ontmoetingsplek voor initiatiefnemers en investeerders die samen met de provincie de biodiversiteit in Noord-Holland willen versterken. Uitgangspunt is het belang van groen voor een gezonde leefomgeving. Partijen kunnen elkaar zo makkelijk vinden en helpen bij het realiseren van duurzame innovaties.

Krachtige community

Met het online platform wil de provincie partijen inspireren, initiatieven en investeerders met elkaar verbinden en zo duurzame innovaties aanjagen. Zo kan Groen Kapitaal doorgroeien tot een krachtige community. Aan innovatie gaat vaak een lange weg vooraf. Dat vraagt een sterke motivatie en doorzettingsvermogen.

Dit soort projecten wil Groen Kapitaal graag op weg helpen. Met kennis over regelgeving of subsidies, contacten of geld. Maar ook door initiatieven te koppelen aan vrijwilligers die willen helpen bij de uitvoering.

Meerwaarde van groen

Groen Kapitaal is ontstaan vanuit het besef dat een gezonde leefomgeving begint met een vitaal ecosysteem. Door te investeren in de natuur, profiteert iedereen  van haar natuurlijke opbrengsten. Denk aan wateroverlast en hittestress in steden bestrijden met groen. Of duurzaam voedsel produceren door nuttige insecten aan te trekken met een groenspoor of bloeiende bermen bij bedrijventerreinen.

Volgens gedeputeerde Adnan Tekin betekent dit een nieuwe manier van denken en werken. “De aandacht voor natuur moet bij de aanleg van wegen, water, dijken en wijken vanzelfsprekend zijn”.

Pioniersfase voorbij

In 2015 ging Groen Kapitaal van start met de ondertekening van een convenant. Vijf initiatiefnemers riepen de provincie op zich in te zetten voor meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Na twee jaar met congressen, kenniscafés, labs en crowdfundingcampagnes als hoogtepunten is Groen Kapitaal de pioniersfase voorbij. Inmiddels hebben 15 partners zich bij Groen Kapitaal aangesloten.

Start-ups en investeerders

De eerste projecten die Groen Kapitaal heeft geholpen, zijn projecten in de Groene Gezonde Leefomgeving en het Living Lab Natuurinclusieve Landbouw.

Ook projecten als GroenSpoor, GreenBASE, Bodemcoaches en Natuurwandelen krijgen een plek op het platform en ondersteuning vanuit het netwerk. Organisaties, investeerders of start-ups in natuur en innovatie kunnen zich aanmelden via platform.groenkapitaal.nl.

Groen Kapitaal is hét netwerkplatform voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren. Het stimuleert innovatieve oplossingen, die natuur combineren met economie, landbouw, infrastructuur en leefomgeving.