Amsterdam-Noord, 8 maart 2021

Kinderen van groep 5 van IKC De Krijtmolen in Amsterdam-Noord plantten 8 maart 2021 een Voedselbosje op hun schoolplein. Ze deden dit onder begeleiding IVN Natuureducatie en Dolmans Landscaping. Dit Voedselbosje kon gerealiseerd worden door middelen uit de zogenaamde Regiodeal Zaan-IJ.  

 

 Het Voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten.

De leerlingen plantten in groepjes het Voedselbosje aan. Vooraf hebben ze les gekregen van IVN Natuureducatie over de planten en struiken in het bosje. “Een voedselbos is een bosje waar je uit kan eten, dat doet een gewoon bos niet” aldus een van de leerlingen.

Naast het planten van de verschillende soorten bomen en plantjes, waren de kinderen ook bezig met een gezonde bodem voor een voedselbosje. Daarvoor deden ze onderzoek naar wormen, heel “ieuw” natuurlijk. Het was dan ook voor veel kinderen een spannende aangelegenheid, maar ieder kind heeft zijn schroom overwonnen en een worm aangeraakt en/of vastgehouden. Zo leerden de kinderen spelenderwijs over belangrijke dieren die onder de grond leven en bijdragen aan een gezond klimaat voor het Voedselbosje.

Voedselbosje als buitenlokaal

Jorrit Liesting, directeur van IKC De Krijtmolen, is enthousiast over het bosje op het schoolplein: ‘Onze school ligt in een wijk met veel hoogbouw en maar beperkt groen eromheen. Juist daarom vinden wij het van belang om kinderen in aanraking te brengen met aandacht voor de natuur. Het schoolplein is ook recent helemaal opnieuw ingericht met veel aandacht voor groen en natuurlijke speelplekken. Het Voedselbosje heeft daarin een grote meerwaarde voor ons voor het natuur- en voedselonderwijs aan de leerlingen.’

Van braam tot colakruid

Het Voedselbosje “De Krijtmolen” maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN heeft als droom om met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Marc Veekamp (IVN projectleider Voedselbosjes):

“Met Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit. Ze leren meer over algemene planten als braam. Maar ze leren ook over onbekendere soorten zoals colakruid. En Voedselbosjes leveren alleen gezond voedsel.”

Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/voedselbosjes.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 150 professionals, 26.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes.