In sloot en plas wemelt het vaak van het leven. Waterdiertjes blijken een goede indicator voor de kwaliteit van water; hoe meer verschillende soorten, hoe beter de kwaliteit. Sommige soorten, zoals libellenlarven, komen alleen voor in schoon water.
Op de Groene Oase kunnen scholen deelnemen aan een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van oppervlaktewater. Daarbij leren de leerlingen ook veel over het (onder)waterleven. Het onderzoek wordt op 3 plekken op de Groene Oase uitgevoerd: voor de sluis, na de sluis op de plas-drasoever en bij de paddenpoel in het voedselbos. Zo kan een vergelijking gemaakt worden in waterleven in stilstaand en in stromend water.
De leerlingen krijgen een schepnetten en per 3 of 4-tal een rugzakje met onderzoeksmateriaal. De deelnemers vangen waterdiertjes en proberen die met behulp van een zoekkaart en telformulier op naam te brengen en in te delen naar waterkwaliteit. Ter plekke of op school kunnen de resultaten worden gepresenteerd en vergeleken worden of er een verschil is in waterkwaliteit. De les is geschikt voor groepen 6,7 en 8 BO en onderbouw VO. Het lesmateriaal is gebaseerd op de waterdiertjestelling van globe.nl Achtergrondinformatie voor de lessen is te vinden op waterdiertjes.nl en globenederland.nl
Na de zomervakantie verwelkomt de Groene Oase je graag. Aanmelden kan door te mailen of te bellen (06-42950969) naar Marjolein Themmen. Zij maak dan een schriftelijke bevestiging.
Ook voor vragen kun je natuurlijk altijd bellen. Meer informatie over de Groene Oase vind je hier.
Voedselbos de Groene Oase in Koedijk is Greenspot geworden. Daarom hebben zij een subsidie gekregen voor de aanleg van een ecologische oever en het ontwikkelen van een les over waterkwaliteit en waterleven. Met deze subsidie kunnen ze de les gratis aan enkele scholen aanbieden.