Het belang van vlinders

 

Onze Groen Kapitaal stagiair Floris de Rie studeert Diermanagement in Leeuwarden en neemt jullie wekelijks mee in een serie over ‘de andere stadsbewoners’. De dieren die we soms niet eens waarnemen maar die enorm belangrijk zijn in onze stad. De noodzaak van natuurinclusief bouwen staat in zijn verhaal centraal.

 

Deel drie; de vlinder.

Vlinders, wie kent ze niet. Iedereen is dol op hun mooie en elegante verschijning. Toch hebben wij in recente decennia niet erg veel rekening gehouden met de vlinders. We hebben hun leefomgeving verwoest en giffen in de lucht gespoten waardoor ze massaal afstierven. Maar er is hoop. In recente jaren gaat het heel voorzichtig ietsjes beter met de vlinders. Wat kun jij doen om deze verbetering voort te zetten?

Wat voor vlinders zijn er?

Er zijn twee groepen vlindersoorten; dagvlinders en nachtvlinders. Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de ene groep overdag en de andere ’s nachts. Daarnaast zijn er ook nog dag actieve nachtvlinders. Nachtvlinders zijn vaak minder fel geleurd dan dagvlinders. Weet je trouwens wat de meest getelde vlinder is?

Hoe leven vlinders?

Vlinders eten nectar. Maar dat is niet het enige wat ze eten. Sommige soorten eten rottend fruit, of in hele zeldzame gevallen eten ze van kadavers. De meeste vlinders eten gewoon voornamelijk nectar. Doordat zij net als bijen van de bloem nectar eten, helpen ze mee in het bestuifproces van bloemen, planten en bomen. Daarom zijn ze ook van onschatbare waarde voor het Nederlandse ecosysteem. In de wintermaanden gaan veel vlinders in een soort winterrust of trekken ze naar een warmer gebied. Er zijn enkele soorten die de winter overleven, maar die zijn zeldzaam. Omdat vlinders koudbloedig zijn hebben ze de temperatuur van de zon en buitenlucht nodig om goed te functioneren.

 

 

Wat hebben vlinders nodig?

Vlinders zijn bijzonder kieskeurige eters. De meeste soorten lusten slechts een of enkele soorten bloemen of kruiden, en als deze missen, verdwijnen ze. Als ze eieren leggen doen ze dit ook vaak maar op één specifieke plant. Vaak bepaald dat ook hun naam, zoals de distelvlinder of de sleedorenpage. Wat vlinders dus nodig hebben zijn een breed scala aan bloemen, grassen, struiken en andere planten om ervoor te zorgen dat elke vlindersoort de gewenste vegetatie heeft om te kunnen leven. Daarnaast is het van belang dat deze vegetatie niet te vaak wordt gemaaid, zodat ze daadwerkelijk de tijd hebben om ervan te kunnen leven.

Hoe kunt u de vlinder helpen?

Het beste wat je kunt doen is je tuin zo maken dat vlinders hier fijn kunnen leven. En dat is makkelijker dan je denkt. Het voornaamste dat de vlinders nodig hebben zijn natuurlijk bloemen. Inheemse bloemen en kruiden kun je zo schikken tot een vlinderidylle, en daar zullen ook gegarandeerd vlinders op af komen. Laat uitgebloeide bloemen en kruiden vooral staan, aangezien de vlinder deze ook nog volop gebruiken. Als je nog wat stapjes verder wil gaan, zijn er meer dingen die je kunt doen. Vlinders zijn dol op de zon, maar hebben ook beschutting nodig van het weer. Zorg daarom dat er minstens één boom in de tuin staat en daarnaast ook nog verschillende struiken. Het aanbrengen van een vlinderkast is ook een hele simpele maar effectieve oplossing. Als je bijvoorbeeld een composthoop heeft zijn vlinders hier ook dol op. En als laatste, maar misschien wel een van de belangrijkste, gebruik geen gif in je tuin. Dit dood niet alleen ongedierte, maar ook een heleboel insecten die we juist wel in de tuin willen hebben. Heb je last van ongedierte en wil je er snel van af, bekijk dan het artikel van het belang van de egel om te zien wat u kunt doen om egels in uw tuin te verwelkomen. Egels eten het ongedierte graag op.

Aflevering 1: De Egel  /Aflevering 2: De Roodborst

Voorbeeld van een vlindervriendelijke tuin

Tekst: Floris de Rie