Onze Groen Kapitaal stagiair Floris de Rie studeert Diermanagement in Leeuwarden en neemt jullie mee in een serie over ‘de andere stadsbewoners’. De dieren die we soms niet eens waarnemen maar enorm belangrijk zijn in onze stad. De noodzaak van natuurinclusief bouwen staat hier centraal. In deze aflevering staat de dwergvleermuis centraal.

 

De gewone dwergvleermuis is een vaste bewoner van ons land. Deze kleine vleermuissoort past in je handpalm en is een medestadbewoner van ons. Maar waarom zouden we dit Rode Lijst diertje zich meer thuis laten voelen in onze stad?

Waar leeft de gewone dwergvleermuis?

In Nederland leeft dit diertje graag in onze huizen en gebouwen. Ze leven in spouwmuren, kieren in de muur, achter betimmering of onder dakpannen. Het zijn erg sociale dieren, en ze leven dan ook in groepjes bij elkaar. De gewone dwergvleermuis is een van de meest voorkomende vleermuissoorten in Nederland, en ze komen dan vrijwel ook in heel Nederland voor. Daar waar voldoende eten is vinden ze wel een plekje.

René Jansen fotografie

Wat heeft de gewone dwergvleermuis nodig?

De gewone dwergvleermuis zijn echte jagers. Ze zijn ongelofelijk snel en wendbaar en vliegen op verschillende hoogtes door de lucht. Ze houden van groen, en jagen dan ook voornamelijk in groene bebouwde omgevingen, langs kanalen en vaarten, in tuinen en parken met vijvers, langs bermen en bosranden, door lanen en beschutte oevers, en tussen boomkruiden en bomenrijen. Kortom, genoeg geschikte plekken.

René Jansen fotografie

Waarom heeft dit diertje dan onze hulp nodig?

Het probleem voor deze vleermuis is niet het jaaggebied, maar het leefgebied. Wegens de klimaatcrisis isoleert Nederland de huizen met een bijzonder hoog tempo. Ook al is dit natuurlijk een goede ontwikkeling, er zit een keerzijde aan. In geïsoleerde huizen kan de gewone dwergvleermuis niet leven, aangezien er geen kieren of openingen meer zijn.

Waarom zouden we deze vleermuis moeten helpen?

Niet alleen is deze vleermuissoort al van oudsher een vaste inwoner van ons land, en zou het erg zonde zijn als zo’n schattig diertje hier uitgestorven zou raken, doet de gewone dwergvleermuis iets voor ons waar wij erg blij mee zijn. Ze eten namelijk muggen. Veel muggen. Zo kan één gewone dwergvleermuis per jaar wel bijna 200.000 muggen eten. Daarnaast eten ze ook andere insecten die je liever niet in het huis vindt. Oftewel, als er al een paar van deze vleermuizen in jouw huis zitten, zal je veel minder last van muggen hebben.

Wat kunnen we doen om deze vleermuis te helpen?

Vraag aan je aannemer, of organiseer het zelf, om tijdens de renovatie en isolering van jouw huis een aantal neststenen of nestkasten voor vleermuizen te plaatsen. Deze zullen de structuur van het huis niet aanpassen, maar geven de vleermuizen wel een plek om te nestelen. Deze goedkope oplossing is een win-win situatie voor jou en de vleermuis.

 

Bronnen:

https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/gewone-dwergvleermuis

https://www.bij12.nl/assets/BIJ12-2017-004-Kennisdocument-Gewone-dwergvleermuis-1.0.pdf

 

Teruglezen?

Aflevering 1: De Egel  | Aflevering 2: De Roodborst | Aflevering 3: De Vlinder | Aflevering 4: De Bij

Fotografie: René Jansen (dank je wel hiervoor, prachtige foto’s;-)