Het belang van de roodborst

Je bent wellicht verbaast om de roodborst tussen deze lijst te zien, aangezien hij in Nederland niet bedreigd is. Maar toch is de roodborst een van de belangrijkste soorten om te helpen. Het is namelijk zo dat de roodborst een geweldige indicator is voor een heleboel verschillende vogelsoorten. Leer hieronder waarom dit is.

Onze Groen Kapitaal stagiair Floris de Rie studeert Diermanagement in Leeuwarden en neemt jullie mee in een serie over ‘de andere stadsbewoners’. De dieren die we soms niet eens waarnemen maar die enorm belangrijk zijn in onze stad. De noodzaak van natuurinclusief bouwen staat in zijn verhaal centraal.

In deze aflevering het roodborstje.

Waar leeft de roodborst?

De roodborst komt eigenlijk in heel Nederland voor. Het is ook een van de meest bekende vogelsoorten van ons land. Het enige landschap waar de roodborst ontbreekt zijn boomloze landschappen. Ze zijn dol op onze tuinen en parken, en komen in de winter zelfs in de kleinste stadstuintjes voor. Hoe meer struiken en kruiden er aanwezig zijn, hoe groter de dichtheid roodborsten. Ze broeden op en net boven de grond in bomen, struiken, muren of dichte klimplanten en maken een vrij slordig nest, bestaande uit gras en bladeren.

 

 

 

 

 

Wat heeft de roodborst nodig?

Roodborsten hebben een zeer variërend dieet. Ze eten spinnetjes, insecten en andere kleine diertjes, met de toevoeging van bessen en zaden. Vooral in de wintertijd zijn het vaste bezoekers van voedertafels. Roodborsten hebben een eigen territorium en jagen graag zonder aanwezigheid van andere roodborsten. Ze zijn dol op rommelige tuinen en parken, waar veel verschil is in vegetatiehoogte. Van bomen, tot struiken, tot kruiden.

Waarom is de roodborst belangrijk?

De aanwezigheid van de roodborst is een goede indicator van een goede, vogelvriendelijke leefomgeving voor veel verschillende vogelsoorten. Omdat de roodborst een soort generalist is, hebben zij dingen nodig van de stedelijke omgeving die veel andere soorten nodig hebben. Om dus een zo globaal mogelijke vogelvriendelijke tuin te maken, zou je kunnen beginnen met deze geschikt maken voor de roodborst.

Dus hoe maken we de tuin meer vogelvriendelijk?

De tuin vogelvriendelijker maken via de behoeftes van de roodborst is een simpele, maar ook leuke manier van handelen. Als het namelijk goed gaat, zult u na enige tijd niet alleen roodborstjes in uw tuin zien verschijnen, maar steeds meer soorten. Ten eerste zijn roodborsten dol op voedertafels en vogelbadjes. Het ophangen van vetbolletjes en zadenmixen zal ook veel bekijks trekken. Zorg voor voldoende en verschillende soorten vegetatie in de tuin. Maak plekken van lage grassen en kruiden, maar ook plekken met bosjes en stuiken. Zorg zo mogelijk dat er minstens één boom in de tuin staat, het liefst een Nederlandse boom, en plaats in plaats van een schutting een haag. En een kale muur is simpel op te vullen door een klimplant. Dit staat niet alleen mooier en worden dieren blijer van, het heeft ook nog een voordelen voor de temperatuur in uw tuin en huis. Ten slot kan het nooit kwaad om verschillende formaten vogelhuisjes te plaatsen in en rond de tuin en het huis. Volg deze stappen, en zie je tuin veranderen in een vogelparadijs.

Aflevering 1: De Egel