Zoals je weet doen we bij Groen Kapitaal erg ons best om de biodiversiteit in en rondom de stad te vergroten. Dit doen we door tips te geven, groene initiatieven zoals pluktuinen en vergroening van stations en bedrijventerreinen verder te helpen, of eekhoornbruggen te plaatsen.

 

Gedeputeerde Rommel in hoogwerkerJa, echt waar. Onlangs plaatste Esther Rommel, gedeputeerde Natuur & Landschap de eerste eekhoornbrug in Bloemendaal. Door deze eekhoornbrug kunnen eekhoorns, via touwen gespannen tussen de bomen, de weg veilig oversteken. Het viel Esther op dat het touw ontzettend wit was en ze vroeg waarom dat was. Ze kreeg twee antwoorden, een te donkere kleur was te warm voor de pootjes. Dat klinkt logisch. Maar het tweede antwoord moest ze onze communitymanager toch even doorbellen. Mocht het touw niet vanzelf ‘vergroenen’ dan wordt het touw namelijk later nog bespoten met een mix van karnemelk (of yoghurt) en mos en zo groeit vanzelf de mos op het touw en wordt het een natuurlijk onderdeel van de omgeving. Zo zou je toch ook de stad een stukje kunnen vergroenen? We gingen op op Google onderzoek en kwamen veel artikelen hierover tegen.

Mos graffiti, zo maak je het

Allereerst heb je natuurlijk mos nodig. Maar niet alle mos is geschikt. Het mos dat bijvoorbeeld tussen je tegels groeit is niet geschikt om verticaal te groeien. Maar als je goed om je heen kijkt ga je overal geschikt mos vinden. In steegjes, of de donkere plekjes achter je huis. Ga natuurlijk geen mos uit het bos halen, want dat is natuurlijk niet goed voor de natuur, maar haal het bij kwekerijen of tuincentra als je het niet kan vinden.

 1. Spoel het zand en andere vuiltjes tussen het mos eruit onder de koude kraan
 2. Scheur het mos in kleine stukjes en stop ze in de blender
 3. Voeg 500 ml karnemelk of yoghurt toe
 4. Beetje suiker erbij
 5. is het te dun, doe dan wat (mais)stroop erbij
 6. Zoek een geschikt stuk eigen muur (ruwe ondergrond/niet in volle zon/niet de muren van je buren)
 7. Pak een schone kwast en verf de mos graffiti op de muur
 8. Geef de eerste paar weken om de dag wat water

Ingrediënten

 • Paar handjes mos
 • Yoghurt of karnemelk
 • Blender
 • Lepel om te roeren
 • Grote mengkom
 • Kwast

Werkt het?

We hebben het zelf nog niet getest. Mochten jullie het nu wel hebben gedaan en het werkt, laat het dan vooral weten en deel met ons de foto’s van het eindresultaat. Mocht het niet werken, en zijn we erin getrapt, dan zijn we ook heel benieuwd of dit toch fake news blijkt te zijn. Google heeft het ook wel een mis;-)

Waar zijn mossen goed voor?

Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten. Ook de mens heeft in de loop der jaren veel gebruik gemaakt van mossen voor o.a. brandstof, vloerbedekking, matrasvullingen, isolatiemateriaal en tegenwoordig ook de bloemsierkunst.( bron; IVN)