Stel je voor, een biologisch-dynamische beheerde boomgaard, op 2 hectare grond. Je loopt zelf of met je kinderen door het diverse aanbod van kleinfruit, fruit- en notenbomen. Onder de bomen scharrelen dubbel- doelkippen.

 

Op 30 november 2018 schreven Yoram en Sarai deze volgende openingsalinea op op ons platform toen ze hun initiatief kenbaar wilde laten maken aan het grote publiek. Inmiddels is er heel veel werk verzet. Door hunzelf, maar ook de vele vrijwilligers die dagelijks helpen op de Pluktuin. De vorige update kun je hier lezen.

Regen en wind

Het is lente, we kijken terug naar de afgelopen periode bij Pluktuin van Geesje. Het was een onstuimige winter. Er is ontzettend veel water gevallen op de pluktuin waardoor plaatselijk grote plassen ontstonden. We hopen in de aankomende jaren de bodem zo te verbeteren dat deze in de toekomst beter de hoeveelheden water op kan nemen en het teveel af kan voeren. In februari waren er twee heftige stormen, de boomgaard heeft dit goed doorstaan. Toch kijken we ernaar uit dat de windsingel de pluktuin beschutting zal geven.

Bloei

Vroeg in het jaar gingen de pruimen- en perenbomen aan de slag. Vanaf maart lopen de knoppen uit. Het was een spannende periode, want als er nachtvorst komt kan er bloesem bevriezen. Waar de bloesem bevriest en hierdoor beschadigd raakt ontwikkelen zich geen vruchten. Er is weinig tot geen schade geweest door nachtvorst. De latere appelrassen staan nog in bloei.

Planten

We hebben deze winter weer een hoop werk verzet met elkaar. De voorbereidingen voor het kleinfruit en het planten van het kleinfruit was een groot succes. Diverse kleinfruitrassen hebben we samen met vrijwilligers geplant. Bij de bomen hebben we knoflook en narcissen geplant om muizen op een ecologische manier af te schrikken.

Lente

De knoppen schuiven, de bloesem komt tevoorschijn en de vogels zingen extra mooi. Het groeiseizoen is begonnen, daarom zaaien en planten we momenteel groenten en bloemen. Dit betekent dat we de stroken vrij maken van onkruid en de grond mooi los maken, de bosui, rucola en peulvruchten zijn ingezaaid en knoflook, sjalot, tulpen en dahlia’s zijn geplant. We gaan nog zaaien en uitplanten: sperzieboon, snijboon, patisson, pompoen, courgette, zonnebloemen en andere snijbloemen.

Goed nieuws

Filmmaker Stefan de Jong van Blauwborst Media is via Shuffle Magazine, een platform voor jongeren in Alkmaar, met ons in contact gekomen. Stefan gaat de ontwikkelingen van Pluktuin van Geesje op film vastleggen. We zijn erg blij met Stefan die veel affiniteit heeft met natuur en het recreatiegebied.

Pluktuin van Geesje, drone preview

Oproep

Ook dit seizoen hopen we jou te spreken op Pluktuin van Geesje, we waarderen het zeer als je wilt helpen op de pluktuin. We zullen uiteraard de maatregelen van het RIVM naleven.

Schapen

Eind september zijn er zes rammen gekomen. Ze houden het gras kort. De schapen krijgen om de twee tot vier weken een nieuwe plek in de boomgaard. De rammen zijn van het ras Ouessant, genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Door het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus geen beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen ter wereld.

Betrekken bij Groen Fonds

Voor 2020 heeft de jury van het Betrekken bij Groen Fonds aan ons project met vrijwilligers € 2300 toegekend. Dit bedrag heeft jury specifiek toegekend voor zitpalen en nestkasten, het onderhoud van de boomgaard en de windsingel en deels (1000 euro) voor aanschaf van klein fruit. Hier zijn we natuurlijk heel blij mee en gaan snel aan de slag met het toegekende bedrag.