Het is zover, Pluktuin van Geesje is volop in aanbouw! Op 30 november plaatsten Yoram en Sarai hun initiatief, de Pluktuin Geestmerambacht, op ons platform. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? 

 

Een nieuwe naam

Inmiddels is de naam van hun initiatief officieel veranderd naar Pluktuin van Geesje. Het idee is van Yoram en Sarai is in praktijk gebracht; een ecologisch beheerde boomgaard, op 2 hectare grond. Je loopt zelf of met je kinderen door het diverse aanbod van kleinfruit, fruit- en notenbomen. Onder de bomen scharrelen dubbel- doelkippen. Een bijzonder varkensras, de Oxford Sandy and Black, ook wel Oxford Forest pig genoemd wordt ingezet voor grondbewerking waardoor hier geen fossiele brandstof voor nodig is. Tussen de bomenrijen worden voedergewassen verbouwd.

Spelenderwijs leren door proeven en voelen

De boomgaard is open voor bezoekers die hier zelf fruit kunnen plukken en eieren en noten kunnen rapen. Alle producten van het bedrijf zijn bestemd voor de zelfoogst of directe verkoop aan de recreanten. Door het bieden van educatie, onder andere aan scholen, delen we kennis over biologische teelt en de samenwerking met de natuur. Op deze wijze werken we aan het bewustzijn rondom voeding van de huidige en volgende generatie. Op het bedrijf worden creatieve en kunstzinnige workshops gegeven en andere activiteiten georganiseerd.

Planten met vrijwilligers, een essentieel netwerk

Afgelopen maanden hebben we mede dankzij vrijwilligers die betrokken zijn bij de opbouw van Pluktuin van Geesje een windsingel en fruitbomen aangeplant. Voor de aanplant en daarmee de start van dit initiatief zijn de vrijwilligers essentieel. Ruim 40 vrijwilligers zijn actief. In december 2018 deden we een oproep in ons netwerk wie zou willen helpen bij de opbouw van de pluktuin. Vrij snel groeide het aantal vrijwilligers door het enthousiasme van de vrijwilligers die er vanaf het begin bij betrokken zijn.

Wat is er al gebeurd?

– Aanplant van de windsingel
– Aanplant van de fruit- en notenbomen

WINTER – Over de windsingel –

De windsingel hebben we aangeplant van 31 december t/m 5 januari. Rondom de boomgaard hebben we een windsingel aangeplant van maar liefst 500 bomen/struiken deze dient als beschutting voor de boomgaard en de kippen. We hebben gekozen voor het aanplanten van gewassen die oogstbaar zijn, zo krijgt deze een dubbele functie. Voorbeelden hiervan zijn vlierbessen, appelbessen, tamme kastanjes en jostabessen. Ook zorgt de windsingel voor meer biodiversiteit op het bedrijf door nestgelegenheid te bieden aan vogels en de langdurige bloei met bijbehorend nectar voor insecten.

WINTER EN LENTE – Over fruitbomen en hazelaars –

De 500 fruitbomen en hazelaars hebben we aangeplant van 22 januari t/m 3 februari en 20 februari t/m 5 maart. De soorten fruit en noten die we geplant hebben zijn: appels, peren, pruimen en hazelnoten. We hebben gekozen voor veel verschillende soorten fruit en fruitrassen. De eerste jaren zullen de hazelaars en fruitbomen nog bezig zijn met groeien, de oogst zal hierna op gang komen en met de jaren meer worden.

ZOMER – Bloemen en groenten –

Eind mei en juni zijn bloemen en groenten gezaaid en geplant waardoor er deze zomer lekkers en moois geplukt is. Suikermaïs, diverse bonen, pompoen, patisson, rucola, bosui en aardbei. Ook hebben bezoekers zelf boeketten samengesteld bestaande uit dahlia’s, zonnebloemen en veldbloemen. Voor het onderhouden van de tuin is er geschoffeld, gewied, gemaaid en aandacht gegeven aan de jonge bomen.

Herfst en winter – Schapen –

Eind september zijn er zes rammen gekomen. Ze houden het gras kort. De schapen krijgen om de twee tot vier weken een nieuwe plek in de boomgaard. De rammen zijn van het ras Ouessant, genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Door het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus geen beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen ter wereld.

Omheining

We zijn bezig met het realiseren van een omheining, hierdoor kunnen er volgend jaar kippen komen in de boomgaard (zonder gevaar voor de vos) en kunnen hazen niet aan de stammen van de fruitbomen knagen in de winter.

Over het kleinfruit 

Van oktober t/m december zijn we bezig met de voorbereidingen en het aanplanten van het kleinfruit. De soorten fruit die we aanplanten zijn: frambozen, bramen, rode bessen, witte bessen, honingbessen, kruisbessen, zwarte bessen, braambozen en Japanse wijnbessen.

Participeren en de biodiversiteit helpen vergroten

De laatste pruimenbomen planten we van 20 maart t/m 4 april. Heb je  zin om te helpen bij het zetten van een omheining ter bescherming van de kippen en het voorbereidende werk voor het kleinfruit dat we met name in het najaar gaan planten, laat het ons weten. We bieden vrijwilligers de mogelijkheid bij te dragen aan de ontwikkeling van een vernieuwend, ecologisch initiatief. Door het planten dragen de vrijwilligers bij aan een gezonder klimaat en het verhogen van de biodiversiteit. Als vrijwilliger maak je kennis met voedselproductie in samenwerking met de natuur.

Vrijwilligers

Ruim veertig vrijwilligers zijn betrokken bij de opbouw van Pluktuin van Geesje. Voor de aanplant en daarmee de start van dit initiatief zijn de vrijwilligers essentieel. We hebben een zestal vrijwilligers op vaste dagen, bij grote werkzaamheden sturen we een ‘Datumprikker’ naar alle betrokkenen. De meeste mensen komen uit de stad en helpen mee om in de buitenlucht en met de natuur te kunnen werken. Ook ontvangen we jongeren voor hun maatschappelijke stage. De vrijwilligers dragen bij aan de ontwikkeling van de pluktuin en leren over de ecologische manier van werken en op een duurzame manier omgaan met de aarde volgens de nieuwste inzichten.

PR

Vanaf het begin worden we gesteund door Groen Kapitaal en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Tijdens de eerste aanplant is er een interview met ons geplaatst in het Alkmaars Weekblad. Shuffle Magazine heeft een mooi artikel geschreven over de pluktuin. Via Buurderij Alkmaar, een digitaal netwerk van ‘Buren’ die rechtstreeks bij de lokale boeren kopen, worden onze ontwikkelingen gedeeld. We hebben een Facebookpagina waarmee we mensen op de hoogte houden. Sinds juni wordt er een Instagram account bijgehouden.

Oogsten door bezoekers

Met onze biologische pluktuin willen we bewustwording teweegbrengen bij kinderen en volwassenen door te laten zien hoe op natuurlijke wijze voedsel geproduceerd kan worden. Veel gezinnen, toeristen en mensen uit de buurt die benieuwd   waren naar de nieuwe ontwikkeling aan de Wagenweg kwamen ons bezoeken. We geven bezoekers graag een korte rondleiding en beantwoorden veel vragen. We merken dat de recreanten vol bewondering zijn over de ontwikkelingen. Leuke kennismakingen ontstaan en hebben vaak een vervolg in de vorm van het helpen als vrijwilliger of het terugkomen om nog meer te plukken. We hebben het aantal bezoekers, vrijwilligers en opbrengsten bijgehouden. We kunnen concluderen dat we een mooi eerste plukseizoen hebben gehad, een oplopend aantal bezoekers heeft onze pluktuin gevonden en ervan geoogst.

Fondsenwerving

We werken samen met een professionele fondsenwerver die met ons de fondsen heeft gezocht die passen binnen de idealen van ons initiatief. De volgende fondsen hebben onze aanvraag toegekend: Iona stichting, Raphaëlfonds en Haëlla stichting. Twee fondsen hebben laten weten in de toekomst opnieuw financieel te willen steunen. Als een van de goede doelen hebben we ons gepresenteerd op de voorjaarsmarkt van Scorlewald in Schoorl en zijn we dankbaar voor de financiële bijdrage. We zijn zeer tevreden met de behaalde opbrengst uit fondsen. Voor het opzetten van de pluktuin hebben we 50.000 euro begroot. We hebben dit jaar 47.000 euro gerealiseerd, waarvan 15.000 eigen inbreng en een bijdrage voor de aanplant van de bomen van het recreatieschap.

Investering en inkomsten

Naast onze arbeid die we stoppen in onze onderneming werken wij, Yoram en Sarai, beide ongeveer twee dagen per week in loondienst. Dit is nodig aangezien er tijdens de opstartfase veel wordt geïnvesteerd en er nog geen geld aan de onderneming wordt onttrokken. Er is geïnvesteerd in aanplant, compost, bodemverbetering, omheiningen, gereedschap, (elektrische) machines en overige materialen.

Oproep

Van 6 november t/m 18 december zijn we bezig met de voorbereidingen en het aanplanten van het kleinfruit.

Wil je helpen of ken je mensen die willen helpen? Laat het ons weten via saraidehaan@gmail.com.
We kijken er naar uit om net als vorige winter gezellige plantdagen te beleven.

We hopen jullie te ontmoeten bij Pluktuin van Geesje in het Geestmerambacht.

Groetjes van Yoram van de Reep en Sarai de Haan

Kernwaarden van Pluktuin van Geesje:

  • Recreatief
  • Educatief
  • Rechtstreekse afzet
  • Natuurinclusief
  • Gesloten kringlopen
  • Geen gebruik van fossiele brandstof
  • Verhogen van de biodiversiteit
  • Onbespoten fruit
  • Optimaal dierenwelzijn
  • Eigen opfok
  • Koolstof vastlegging
  • Ecologische en maatschappelijke meerwaarde

Over Yoram en Sarai

Yoram is momenteel werkzaam in de biologisch-dynamische fruitteelt, heeft de Warmonderhof opleiding voor biologisch-dynamische stadslandbouw afgerond en is op vier verschillende biologisch(-dynamisch)e bedrijven werkzaam geweest. Sarai geeft les in oude druktechnieken, tekenen en schilderen. Ze is werkzaam geweest op een biologisch-dynamisch bedrijf en heeft de Warmonderhof opleiding met Yoram mee gevolgd.