Pluktuin van Geesje, van initiatief naar realisatie

Je bent hier: Pluktuin van Geesje, van initiatief naar realisatie

Het is zover, Pluktuin van Geesje is volop in aanbouw! Op 30 november plaatsten Yoram en Sarai hun initiatief, de Pluktuin Geestmerambacht, op ons platform. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? 

 

Een nieuwe naam

Inmiddels is de naam van hun initiatief officieel veranderd naar Pluktuin van Geesje. Het idee is van Yoram en Sarai is in praktijk gebracht; een ecologisch beheerde boomgaard, op 2 hectare grond. Je loopt zelf of met je kinderen door het diverse aanbod van kleinfruit, fruit- en notenbomen. Onder de bomen scharrelen dubbel- doelkippen. Een bijzonder varkensras, de Oxford Sandy and Black, ook wel Oxford Forest pig genoemd wordt ingezet voor grondbewerking waardoor hier geen fossiele brandstof voor nodig is. Tussen de bomenrijen worden voedergewassen verbouwd.

Spelenderwijs leren door proeven en voelen

De boomgaard is open voor bezoekers die hier zelf fruit kunnen plukken en eieren en noten kunnen rapen. Alle producten van het bedrijf zijn bestemd voor de zelfoogst of directe verkoop aan de recreanten. Door het bieden van educatie, onder andere aan scholen, delen we kennis over biologische teelt en de samenwerking met de natuur. Op deze wijze werken we aan het bewustzijn rondom voeding van de huidige en volgende generatie. Op het bedrijf worden creatieve en kunstzinnige workshops gegeven en andere activiteiten georganiseerd.

Planten met vrijwilligers, een essentieel netwerk

Afgelopen maanden hebben we mede dankzij vrijwilligers die betrokken zijn bij de opbouw van Pluktuin van Geesje een windsingel en fruitbomen aangeplant. Voor de aanplant en daarmee de start van dit initiatief zijn de vrijwilligers essentieel. Ruim 40 vrijwilligers zijn actief. In december 2018 deden we een oproep in ons netwerk wie zou willen helpen bij de opbouw van de pluktuin. Vrij snel groeide het aantal vrijwilligers door het enthousiasme van de vrijwilligers die er vanaf het begin bij betrokken zijn.

Wat is er al gebeurd?

– Aanplant van de windsingel
– Aanplant van de fruit- en notenbomen

Over de windsingel

De windsingel hebben we aangeplant van 31 december t/m 5 januari. Rondom de boomgaard hebben we een windsingel aangeplant van maar liefst 500 bomen/struiken deze dient als beschutting voor de boomgaard en de kippen. We hebben gekozen voor het aanplanten van gewassen die oogstbaar zijn, zo krijgt deze een dubbele functie. Voorbeelden hiervan zijn vlierbessen, appelbessen, tamme kastanjes en jostabessen. Ook zorgt de windsingel voor meer biodiversiteit op het bedrijf door nestgelegenheid te bieden aan vogels en de langdurige bloei met bijbehorend nectar voor insecten.

Over fruitbomen en hazelaars

De 500 fruitbomen en hazelaars hebben we aangeplant van 22 januari t/m 3 februari en 20 februari t/m 5 maart. De soorten fruit en noten die we geplant hebben zijn: appels, peren, pruimen en hazelnoten. We hebben gekozen voor veel verschillende soorten fruit en fruitrassen. De eerste jaren zullen de hazelaars en fruitbomen nog bezig zijn met groeien, de oogst zal hierna op gang komen en met de jaren meer worden.

Over het kleinfruit 

In het voorjaar planten we een gedeelte van het kleinfruit aan zoals: frambozen, bramen, taybessen. In het najaar planten we de rest van het diverse aanbod aan.

Waar gaan we mee bezig?

– Aanplant van de laatste pruimenbomen en het voorbereidende werk voor het kleinfruit dat we voor een gedeelte in het voorjaar en een gedeelte in het najaar gaan planten.

Participeren en de biodiversiteit helpen vergroten

De laatste pruimenbomen planten we van 20 maart t/m 4 april. Heb je  zin om te helpen bij het zetten van een omheining ter bescherming van de kippen en het voorbereidende werk voor het kleinfruit dat we met name in het najaar gaan planten, laat het ons weten. We bieden vrijwilligers de mogelijkheid bij te dragen aan de ontwikkeling van een vernieuwend, ecologisch initiatief. Door het planten dragen de vrijwilligers bij aan een gezonder klimaat en het verhogen van de biodiversiteit. Als vrijwilliger maak je kennis met voedselproductie in samenwerking met de natuur.

Vrijwilliger worden? Mail naar: yoramvandereep@gmail.com. Voor meer informatie: www.facebook.com/pluktuinvangeesjevof/

We hopen jullie te ontmoeten bij Pluktuin van Geesje in het Geestmerambacht.

Groetjes van Yoram van de Reep en Sarai de Haan

 

Kernwaarden van Pluktuin van Geesje:

 • Recreatief
 • Educatief
 • Rechtstreekse afzet
 • Natuurinclusief
 • Gesloten kringlopen
 • Geen gebruik van fossiele brandstof
 • Verhogen van de biodiversiteit
 • Onbespoten fruit
 • Optimaal dierenwelzijn
 • Eigen opfok
 • Koolstof vastlegging
 • Ecologische en maatschappelijke meerwaarde

 

Over Yoram en Sarai

Yoram is momenteel werkzaam in de biologisch-dynamische fruitteelt, heeft de Warmonderhof opleiding voor biologisch-dynamische stadslandbouw afgerond en is op vier verschillende biologisch(-dynamisch)e bedrijven werkzaam geweest. Sarai geeft les in oude druktechnieken, tekenen en schilderen. Ze is werkzaam geweest op een biologisch-dynamisch bedrijf en heeft de Warmonderhof opleiding met Yoram mee gevolgd.

 

 

2019-07-04T10:13:32+00:00