De belofte van de klimaattop in Glasgow om voor 2030 een einde te maken aan de ontbossing kan je niet ontgaan zijn. Op lokaal niveau gebeuren er al mooie dingen in onze provincie.
Dit weekend (6 november 2021) gaat namelijk Meer Bomen Nu voor de tweede keer van start op de landelijke Natuurwerkdag. Duizenden vrijwilligers helpen mee om één miljoen bomen en struiken te (ver)planten in één winterseizoen. Onder leiding van boswachters, ecologen en terreinbeheerders worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn, naar plekken waar ze volwassen kunnen worden. Die plek is gevonden bij 1100 burgers en boeren verspreid door het hele land.
Provincie Noord-Holland steunt de opschaling van deze campagne en de nieuwe samenwerking met de Natuurwerkdag en heeft een bijdrage van 15.000 euro gegeven. In Noord-Holland komen 100.000 nieuwe bomen en struiken. Bij de nieuwbouwwijk Weespersluis plant MeerBomenNu vijf hectare nieuw bos. Dit is de grootste plantlocatie komende winter. Vandaag is de eerste oogst dag: vrijwilligers verzamelen een overschot aan elzen in het Amsterdamse Bos en andere vrijwilligers planten die dezelfde middag in Weesp.
Noord-Hollands gedeputeerde Natuur, Esther Rommel plant vandaag de eerste boom, een berk die ze meeneemt uit Landsmeer waar vandaag bij de Twiske molen wordt gewerkt. Esther: “Het is heel waardevol om vandaag met bewoners van Weespersluis deze bomen te planten. Zij krijgen hierdoor een prachtige groene wijk en deze bomen krijgen een tweede leven. Het is in onze provincie best lastig om veel bomen te planten, omdat we ook veel waardevol open landschap hebben. Daar leven bovendien bijzondere weidevogels die baat hebben bij open landschappen. Bomen herplanten, zoals de berk die ik uit natuurgebied ’t Twiske heb meegenomen en nu in Weesp plant, is een mooie methode om te werken aan onze doelen van de Bossenstrategie.”
Noord-Holland
Noord-Holland is de thuisbasis van de campagne: stichting MEERGroen in Haarlemmermeer beheert 150 hectare natuur op circulaire wijze: zaailingen die ergens niet welkom zijn worden al 10 winters lang in de Bomenhub in Hoofddorp bewaard en aan het einde van het plantseizoen weggegeven aan burgers om tuinen te vergroenen. Urgenda, gezeteld in Zaandam, wil deze verplantmethode landelijk en Europees opschalen om klimaatdoelen te behalen.
In de provincie Noord-Holland zijn ruim 100.000 bomen aangevraagd door 124 boeren en burgers. 724 vrijwilligers hebben zich gemeld in de provincie.
Anders kijken naar de natuur
Elke boom of struik produceert nakomelingen. Vele miljoenen van deze jonge struiken staan op plekken waar ze geen kans hebben: ze worden weggemaaid en versnipperd, krijgen geen licht of staan te dicht op elkaar. Meer Bomen Nu verzamelt deze jonge boompjes en struiken onder begeleiding en met toestemming van terreinbeheerders en geeft ze weg aan mensen die graag bomen planten. Dat doen ze met jonge zaailingen van 50-200 cm, maar ook elke tak van een wilg, vijg, populier, druif of vlier kan een nieuwe boom of struik worden. Vorig jaar overleefde 80% van de zaailingen. Als deze circulaire methode vast onderdeel wordt van natuurbeheer, kunnen in Europa jaarlijks miljarden bomen worden verplant.
Drie oplossingen
De campagne biedt oplossing voor drie problemen:
- Er is hier geen ruimte voor bos of bomen. Toch blijkt dat als je bomen gratis aanbiedt, er opeens wel ruimte te zijn. Er zijn veel boeren en burgers die wel bomen willen planten. De miljoen gratis bomen waren binnen 4 dagen aangevraagd.
- Kwekers kunnen de vraag niet aan. Nederland heeft tot doel om 37.000 extra hectare bos te planten. Meer Bomen Nu biedt voor veel inheemse bomensoorten een mogelijke oplossing.
- We hebben haast in verband met de steeds sneller klimaatverandering. De bomen die Meer Bomen Nu verzameld zijn 50-200 cm hoog en daarmee wordt gelijk 2-3 jaar tijd gewonnen vergeleken met bomen die vanaf zaadje worden gekweekt. De opschaalmogelijkheden zijn onbeperkt want de natuur biedt genoeg, en elke plantlocatie is over een paar jaar weer een oogstlocatie.
Samen de handen uit de mouwen
De eerste zaterdag van november is traditiegetrouw de landelijke Natuurwerkdag. Op deze dag kan jong en oud voor een dagje groene vrijwilliger worden en aan de slag gaan in de Nederlandse natuur. Dit jaar kunnen de vrijwilligers terecht op meer dan 500 locaties over het hele land. Het doel van de Natuurwerkdag is om bewustheid te creëren en de maatschappelijk betrokkenheid te vergroten. Daarnaast willen we de deelnemers inspireren om vaker aan de slag te gaan als vrijwilliger. Hoe mooi dat we juist op deze dag een grote start maken met het aanplanten van de vele zaailingen.
Door het hele land heen zijn er enthousiaste vrijwilligers, oogstlocaties en bomenhubs actief om ook dit jaar weer het balletje te doen rollen. Dat betekent meer dan alleen zaailingen uitsteken, maar ook het enthousiasmeren van jouw gemeente, plaatselijke groenbeheerorganisatie en misschien wel je buurvrouw of collega over de verplantmethode van Meer Bomen Nu. Omdat er inmiddels echt door het hele land actieve oogsters, ecologen en chauffeurs zijn werken ze inmiddels met hun eigen Bomenplanner. Een online omgeving waar op alle oogstdagen te vinden zijn. Zo maak je als oogstlocatie zelf een evenement aan, kan jij je als vrijwilliger direct aanmelden bij een oogst dag in jouw buurt en als plantlocatie kan je zo makkelijk zien waar er bomen op te halen zijn.
Kijk hier voor het filmpje van de Bomenplantdag 2020: