De officiële naam: Thijsse’s Hof, Planten- en Vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch. We spraken hier af met Johan Görtemöller, leraar, beheerder, organisator, verteller, hersteller en planten- en vogelliefhebber. We vroegen hem over het belang van educatie en zijn rol in Thijsse’s Hof.
De Leraar
Johan geeft ‘groenles’ op het Sterren College. Hierdoor kwam hij geregeld bij Thijsse’s Hof om afspraken te maken met de toenmalige beheerder. Afspraken over het bezoeken van de heemtuin met zijn klas. Om te leren op een belevende manier. Deze geeft aan in toekomst de afspraken te maken met een nieuwe beheerder, hij gaat er mee stoppen. De radertjes draaien in het hoofd van Johan en hij besluit te solliciteren met als gevolg dat hij zichzelf nu al voor het vierde jaar dé beheerder van Thijsse’s Hof mag noemen. De maandagen, als Thijsses Hof gesloten is geeft Johan nog steeds les. Johan:” Ik hoop dat ik dit voor de rest van mijn leven mag doen!”
De Beheerder
Als beheerder is Johan behelst met allerlei taken. Overleg met ecologen over de toekomstplannen van de heemtuin, vergaderingen met het bestuur, begeleiden van de ruim zestig vrijwilligers, onderhoud en beheer van het park, onderwijzer en gastheer in het groen. Vier dagen per week is deze duizendpoot druk bezig om het voor de bezoekers en de natuur zo mooi mogelijk te maken.
Dat doet hij natuurlijk niet alleen. Johan heeft veel steun vanuit het bestuur, de buurt, bedrijven stagiaires en de vele vrijwilligers. Zo komen ze tot nieuwe ideeën om niet alleen de mensen naar het groen te halen maar zelfs ook misschien in de toekomst het groen naar de mensen. Het plan is aanwezig om de rotondes in de buurt te bedekken met inheemse Jac.P. Thijsse bomen, stuiken en kruidachtigen. Johan: ” Het is heel belangrijk om bewustzijn bij burgers, gemeentes en hoveniers te creëren over het belang van diversiteit en balans in de natuur.”
De Organisator
De ruim zestig vrijwilligers zijn verdeeld in groepen. Voor het begeleiden van de vele scholen, waar het Scholenpad en het Blotevoetenpad is verzonnen zijn veel vrijwilligers nodig. Veertien dagen achtereen (en dat in elk seizoen) komen zo’n 60 kinderen verdeeld over twee dagdelen Thijsse’s Hof bezoeken. Ouders en drie vrijwilligers begeleiden de kinderen met hun programma. Johan:” Zien, ruiken, proeven, voelen. Het is belangrijk om de jeugd een beleving mee te geven. Dan blijft alles beter hangen. Zo hebben we een composthoop waar een ijzeren stang uitgehaald kan worden die varieert in hitte. Op deze manier kunnen we uitleggen dat composteren gedaan wordt door veel beestjes die net als wij het erg warm krijgen als er energie opgewekt moet worden om werk gedaan te krijgen. We lopen met blote voeten op het Blotevoetenpad om op een andere manier de natuur beleven. Lopen over dennenappels of grind is misschien niet heel fijn, maar het verhaal eromheen vergeten ze nooit meer. Alle natuur heeft een functie, en dat leren ze hier.”
De Verteller
Van huis uit is Johan al in aanraking met de natuur. Zijn ouders namen hem overal mee naar toe. De fascinatie is daar begonnen. Er zijn veel overeenkomsten te vinden tussen Jac. P. Thijsse en beheerder Johan, maar schrijven is er daar niet eentje van. Zoveel boeken als Thijsse heeft geschreven, Johan heeft doe ambitie niet. “Ik ben geen schrijver, ik laat de mensen beleven. Die beleving zorgt voor bewustwording en daarmee hopelijk overtuiging van de pracht van de natuur. Samen met de vele vrijwilligers vertellen wij het verhaal van Thijsse door te laten beleven. Neemt niet weg dat ik die informatie zelf uiteraard veelal uit zijn boeken heb gehaald en deze slechts vertaald heb naar de huidige tijd. Zo blijft zijn visie en werk levend. “
De hersteller
Johan is geen stilzitter. Nooit geweest. Als kind was hij al veel buiten te vinden. In de natuur. Nu ook nog is hij veel bezig in de heemtuin. Er moet binnenkort een duinrel opengemaakt worden en er worden een aantal eikenbomen omgezaagd om meer licht en ruimte te creëren voor andere planten. Bordjes met namen van de vele planten moeten opnieuw gemaakt worden en de vijver heeft af en toe nog steeds een lek. “Dat vind ik het mooie van dit werk. Er is geen dag hetzelfde en ik leer zelf ook nog elke dag bij. Ik kwam uit de bloemen en ben via onderwijs hier beland. Ik heb het gevoel dat ik pas aan het begin van de leercurve sta. En met alles wat ik hier leer kunnen we samen de tuin mooier, beter, meer divers en daarmee sterker maken.”
De planten- en vogelliefhebber
Je hebt allerlei soorten liefhebbers in de natuur. Plantenmensen, insectenliefhebbers, vlinderfanaten. Johan is een plantenliefhebber, maar ook een vogelliefhebber en vertelt enthousiast over zijn favoriet, de buizerd. Zijn ogen lichten op als hij in geur en kleur beschrijft dat er gisteren wel elf!! buizerds rondvlogen. Allemaal in gevecht en gesprek over hun stukje favoriete habitat. Daarom geeft Johan ook graag uitleg over allerlei vogels. Over de verschillen tussen de vele vogels, de functie van de snavel en dit doet hij aan de hand van de vele opgezette vogels die er in het educatiecentrum op Thijsse’s Hof staan.
Gevraagd – vrijwilligers en donateurs.
Er is altijd behoefte aan vrijwilligers, zowel jong, als oud om een steentje bij te dragen aan het behoud van Thijsse’s Hof. Wil je je daarvoor opgeven of meer informatie? Kijk dan hier.