Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Dit is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels en bijen, maar ook voor mensen.
Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene plek die bruist van het leven. Waar Zoomen nog gewoon zoemen is. Op 8 juni 2022 was het Symposium Tiny Forest, dat het einde markeerde van het programma Elke buurt zijn eigen bos, wat vier jaar en vier maanden eerder begon met de uitreiking van een cheque in het provinciehuis van Noord-Holland. Hoewel dit programma ten einde is gaat Tiny Forest gewoon door. Maar wat is een Tiny Forest ook alweer, en wat is het effect?
De 4 effecten van een Tiny Forest
- Een Tiny Forest stimuleert de biodiversiteit: Onderzoekers van Wageningen University and Research volgden samen met een groep vrijwillligers vier jaar lang elf minibossen in Nederland en ontdekten 1.188 verschillende plant- en diersoorten in het bos.
- Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
- De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
- Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.
De groei van de Tiny Forests, van 1 naar 170 in 5 jaar
In december 2015 haalde IVN natuureducatie ingenieur Sharma naar Nederland. Samen met hem plantte zij het eerste Tiny Forest van Europa, in het Darwinpark in gemeente Zaanstad. Het bos groeide als kool en uit onderzoek van Wageningen University & Research bleek ook dat het bosje bruiste van het leven. De kleine bossen waren van meet af aan populair en net als het eerste bosje, groeide het programma als kool.
Op 7 februari 2018 kreeg IVN Natuureducatie een bijdrage van €1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor het planten van 100 Tiny Forests met een buitenlokaal. Elke buurt zijn eigen minibos, dat was de droom.
Eind 2022 verwacht Daan Bleichrodt, ‘Chief Tree Planting Officer’ bij IVN natuureducatie, de 170ste Tiny Forest in de openbare ruimte te kunnen planten. Daarnaast ontwikkelde IVN natuureducatie ook Tuiny Forest, een plantenpakket waarmee je binnen een halve dag zes vierkante meter bos maakt in jouw eigen tuin. Tot nu toe zijn er 3.044 van deze pakketten verkocht. Daarnaast waren er ook tuineigenaren met meer ruimte die een cursus Tuiny Forest volgden. IVN vrijwilliger Karin van Toor leidde 91 mensen op om een eigen Tiny Forest in hun tuin te planten.
Wat cijfertjes
- 16 voetbalvelden aan bos geplant.
- 171 bomen en struiken geplant
- 60 partnergemeentes doen mee
- 17285 Tin Forest Rangers (zie hieronder) hielpen mee, samen met
- 1475 buurtbewoners en 1148 leerkrachten
Tiny Forest Rangers, les voor de kleintjes
Alle grote bossen in Nederland hebben een boswachter. Een goed plan om alle Tiny Forests van Nederland te voorzien van Tiny Forest Rangers. Dit zijn kinderboswachters. Een Tiny Forest Ranger is natuurhersteller, natuurteller en natuurverteller. Net als de volwassen variant. Zij planten het bos, beheren het bos, gaan op onderzoek uit en vertellen familie, klasgenootjes en buurtbewoners over ‘hun’ bos. Zo wordt het een beleefwereld, waarin contact tussen kind en natuur weer vanzelfsprekend is. Lekker buiten zijn, spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in hun ontwikkeling.
Wil jouw school een Tiny Forest? Wat zijn dan de kosten?
Een Tiny Forest in de openbare ruimte, is een samenwerking tussen een initiatiefnemer, een gemeente en een basisschool. De kosten kunnen (gedeeltelijk) door de gemeente en/of de school betaald worden. Een projectleider van IVN natuuredcuatie ondersteunt je bij het proces en eventueel bij het verkrijgen van financiering. Het doorlopen van het stappenplan en de realisatie van een Tiny Forest kost € 22.000. Lees hier hoe de kosten zijn opgebouwd.
Op de website van ivn.nl kun je erg veel informatie vinden over hoe het allemaal werkt. IVN ontwikkelde o.a. een handboek. Dit handboek legt stap voor stap uit hoe je een Tiny Forest aanlegt. Dit handboek kan je hier downloaden:
Tuiny Forests, wat zijn dat dat weer?
Een Tuiny Forest is een kant-en-klaar pakket met 5 inheemse bomen en 5 inheemse heesters en een zakje met inheemse zaden, inclusief ondersteuning bij de aanleg en onderhoud.
Door de bomen en heesters dicht bij elkaar te planten op 6 m2 – een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing – groeit het bosje extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo. Op die manier staat er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei nectarslurpers voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven.
Tuiny Forest bestellen
Wil je ook een Tuiny Forest? Dat kan. Met het eenvoudige stappenplan is jouw bosje binnen een halve dag aangelegd. En hoera voor de luie tuinder, je hoeft het niet grondig te onderhouden. Zo is het voor iedereen de ideale manier om je tuin in één keer duurzaam te vergroenen. Bestellen doe je hier.
Vragen?
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Daan Bleichrodt (tinyforest@ivn.nl) of een contactpersoon bij jouw in de regio.