De Adriaan Roland Holst (ARH) school en Herenboeren Duinstreek slaan de handen ineen om samen een groene toekomst te bouwen. Dankzij de Toekomstversnellers zetten zij een grote stap richting duurzaam onderwijs en lokaal voedsel. De Boerderijschool is geboren!
Een unieke samenwerking
Op 10 maart werd ARH officieel mede-eigenaar van de coöperatie Herenboeren Duinstreek, een bijzondere samenwerking die vijf jaar zal duren. Dit betekent dat de school periodiek groente en fruit afneemt, die vervolgens worden gebruikt in kooklessen en in de schoolkantine. Leerlingen krijgen zo letterlijk en figuurlijk een smaakvolle les in duurzaamheid en gezond eten.
Van consument naar ‘procument’
De Boerderijschool draait om ‘procumeren’: niet alleen consument zijn, maar ook producent. Het ideaal? Een schoolkantine met vers, gezond en lokaal geproduceerd voedsel, rechtstreeks van een vruchtbare bodem en zonder onnodige schakels. Van zaadje tot bord, met minimale impact op het milieu!
Herenboeren Duinstreek: duurzaam en sociaal verbonden
Om dit te realiseren, ging de school op zoek naar een agrarische partner en vond die in Herenboeren Duinstreek. Dit initiatief brengt inwoners uit Bergen, Egmond, Schoorl, Heiloo en Alkmaar samen om op een eerlijke en duurzame manier voedsel te verbouwen. Alle leden, inclusief ARH, zijn mede-eigenaar van de boerderij. Samen zorgen zij voor voedsel dat niet alleen gezond is, maar ook respectvol wordt geproduceerd – voor de boer, de dieren en de natuur.
Toekomstversnellers: van idee naar realiteit
In 2024 won ARH de Toekomstversnellers-pitch bij het Provinciehuis in Haarlem, georganiseerd door Groen Kapitaal. Met het prijzengeld van € 5.000 werd de Boerderijschool verder opgebouwd: € 1.000 voor het deelcertificaat en € 4.000 voor de afname van groente en fruit voor de komende vijf jaar. Een investering in de toekomst!
Duurzaamheid in de praktijk
Initiatiefnemer Inge: ‘Door leerlingen bewust te maken van de impact van voedselproductie, brengen we hen dichter bij de natuur en leren we hen hoe ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren. De korte voedselketen voorkomt onnodige CO2-uitstoot: gemiddeld legt voedsel 2.000 km af, terwijl onze groente en fruit slechts 2 km reizen – een afstand die we fietsend afleggen. Daarnaast is er binnen Herenboeren Duinstreek veel aandacht voor dierenwelzijn. Koeien en varkens leven in natuurlijke weiden en in de winter zorgt een potstal ervoor dat hun mest wordt omgezet in compost.’
Leerlingen opleiden voor de wereld van morgen!
In de Boerderijschool krijgen leerlingen uit de eerste klas (klas 7) praktijklessen in tuinbouw en koken. Ze bezoeken de boerderij, leren wat duurzaam boeren inhoudt en steken zelf de handen uit de mouwen. Geen kunstmest, geen giftige gewasbeschermingsmiddelen, maar puur en eerlijk voedsel. De leerlingen helpen mee op het land, voeren de dieren en krijgen de kans om vragen te stellen aan de boer. Leren door te doen, door nieuwsgierigheid te prikkelen en door de natuur écht te ervaren. Dit is onderwijs dat verbindt, inspireert en avontuurlijk is!
Inge: ‘Met de Boerderijschool laten we zien dat duurzaamheid en onderwijs hand in hand gaan. We leren niet alleen over de wereld, maar dragen er actief aan bij. Zo maken we samen de aarde een betere plek voor de generaties na ons!’