Wat is natuurinclusief bouwen?
Natuurinclusief bouwen is een integrale manier van bouwen waarin ook maatregelen worden genomen die een positieve bijdrage leveren aan natuur, dier en planten. Het gaat om het type materiaal dat wordt gebruikt (biobased of circulair), welke gebouw gebonden maatregelen worden genomen (nestkasten, groene gevels, e.d.) én hoe het private en openbare grondgebonden groen wordt ingericht, beheerd en in samenhang gebracht met de omgeving.
Deze manier van denken is mogelijk bij zowel nieuw te bouwen woningen als bestaande woningen én de ontwikkeling van de openbare ruimte. Gebouwen bieden veel mogelijkheden voor het vergroten van de biodiversiteit in de bebouwde kom. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt kunnen ze een belangrijk onderdeel worden van het ecosysteem in en rondom dorpen en steden. Ook kleinere ‘stapstenen’: zelfs biodiverse kleine tuinen hebben waarde. Op deze manier wordt er een toekomstbestendige leefomgeving gecreëerd voor zowel mens als dier.
Waar liggen de kansen?
Er liggen ontzettend veel kansen voor het vergroten van debiodiversiteit met betrekking tot de ontwikkeling van woningbouw en wijken in het algemeen. En deze kansen zijn voor relatief lage kosten voor elkaar te krijgen. Ecologische knelpunten kunnen in kaart worden gebracht in uw gemeente. Een voorbeeld van een knelpunt kan zijn dat egels op een specifieke plek in de gemeente worden aangereden. Vanuit deze knelpunten kan worden nagedacht over natuurinclusieve oplossingen waardoor er betere omstandigheden worden gecreëerd voor allerlei dieren of planten. Een aantal van de vele bijkomende voordelen hiervan zijn:
· Absorberen en opvangen van grote hoeveelheden regenwater;
· Verkoeling bij hitte en isolatie bij kou;
· Fysieke gezondheid van bewoners bevorderen door de opvang van fijnstof;
· Een mooie natuurlijke omgeving waarin bewoners recreëren en elkaar kunnen ontmoeten;
· Bestuiven van gewassen, fruitbomen, bloemen en tuinplanten;
· Beperken van plaaginsecten.
Wat kunt u als gemeente doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden voor een gemeente om een rol te spelen bij natuurinclusief bouwen. Er kan worden gekozen om ontwikkelaars te stimuleren maatregelen te nemen. Dit kan onder andere middels subsidies. Daarnaast is het mogelijk om natuurinclusief bouwen af te dwingen. Dit kan door aanbestedingen op de markt te zetten met de verplichting om natuur mee te nemen in de ontwikkeling van gebouwen en de openbare ruimte.
De eerste concrete stap die een gemeente kan zetten is het invoeren van een ecopuntensysteem. Een uitleg van dit puntensysteem is te lezen in dit document wat is opgesteld door Max Klasberg van Arcadis Nederland. Dit puntensysteem wordt door steeds meer gemeente gehanteerd bij de bouw van nieuwe huizen.
Een voorbeeld is het leidraad natuurinclusief bouwen van gemeente Hilversum. Dit systeem kan richting bouwend Nederland gebruikt worden als verplichting om een minimaal aantal ecopunten te behalen bij het bouwen van woningen. Om kans te maken op een bouwopdracht en een vergunning moet een aannemer of projectontwikkelaar voldoen aan deze eis. Er kunnen punten worden behaald met verschillende natuurinclusieve maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn in dit document terug te vinden.
Praktijkvoorbeelden
Hieronder staan drie praktijkvoorbeelden van hoe natuurinclusief bouwen aangepakt kan worden weergegeven.
Tips & tricks natuurinclusief bouwen
- Doe onderzoek naar de ecologische kansen en knelpunten in jouw gemeenten. Op deze manier kan er gericht gewerkt worden aan oplossingen en natuurinclusieve maatregelen die passend zijn en maatwerk bieden. Deel de uitkomsten breed met bewoners en bedrijven. Dit kan het gevoel van eigenaarschap over bepaalde soorten en typen natuur in een stadsdeel versterken en bewoners inspireren om zelf gerichte maatregelen te nemen.
- Onderzoek de mogelijkheden voor een ecopuntensysteem richting ontwikkelaars en particulieren om deze aan de voorkant van een bouwproces te stimuleren (of verplichten) natuur inclusieve maatregelen te nemen bij bestaande- en nieuwbouw. Hierbij is het belangrijk veel verschillende opties mee te geven waardoor de ontwikkelaar of particulier zeggenschap houdt op het eindresultaat.
- Betrek groene beleidsmedewerkers ook bij de ontwikkeling van beleid voor andere takken binnen de gemeente. Het is belangrijk om vanuit het oogpunt van de natuur naar een stad of dorp te kijken. Op deze manier wordt er binnen alle geledingen nagedacht over de manier waarop natuur een toegevoegde waarde kan zijn bij het ontwikkelen van de openbare ruimte.
- Betrek inwoners vanaf de eerste minuut bij de ontwikkeling en/of renovatie van gebouwen en de openbare ruimte zodat de (nieuwe) bewoners eigenaarschap voelen over de natuur in de buurt en verantwoordelijkheid nemen voor het beheer.
Meer informatie?
Hieronder staan de links die in de stukken hierboven vermeld staan nog een keer op een rijtje, met wat extra informatie toegevoegd.
- Bouwnatuurinclusief: Website met informatie over natuurinclusieve projecten ontwerpen en bouwen.
- RVO – Natuurinclusief bouwen: Kennis, tips en voorbeelden over natuurinclusief bouwen.
- Kennisplatform KAN: Dit platform is gespecialiseerd in het delen van kennis over natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie.
- Open research Amsterdam: Platform met kennis over natuurinclusieve projecten en artikelen in en rondom Amsterdam
- Ecopuntensysteem: Dit ecopuntensysteem wordt door verschillende gemeenten gehanteerd bij nieuwbouw om natuurinclusiever te bouwen.
- Leidraad natuurinclusief bouwen Hilversum: Dit is de leidraad die gemeente Hilversum hanteert voor natuurinclusief bouwen door middel van het ecopuntensysteem.
- Voorbeeld ecopuntensysteem Amsterdam: In dit document staan voorbeelden om ecopunten te verdienen met verschillende ontwerpen.
- Onderzoek over biodiverse tuinen: In dit artikel worden de resultaten besproken van een onderzoek over wat kleine, maar ontzettend diverse tuinen kunnen bijdragen aan de biodiversiteit van insecten.