Wat is stadslandbouw?
Stadslandbouw is het telen van voedsel in en rond een stad. Dit wordt gedaan of georganiseerd door lokale bewoners. De Doe Tuinen in Haarlem en het initiatief Herenboeren zijn daar twee goede voorbeelden van. Deze manier van landbouw heeft de laatste jaren over de hele wereld aan populariteit gewonnen. In grote steden worden bijenkorven neergezet en tuinen aangelegd op allerlei verschillende plekken in een stad waar daar ruimte voor is, zoals: braakliggende terreinen, daken, parken en bermen. Het gaat hierbij vaak om een lokaal, sociaal en kleinschalig initiatief. Er zijn vele verschillende vormen van stadslandbouw, zoals buurt- en volkstuinen, geveltuinen, voedselbossen en restauranttuinen.
Daarnaast kan het ook grotere vormen aannemen wanneer boerenbedrijven of organisaties in en rond een stad een samenwerking opzetten om zo de stad op een duurzame en circulaire manier te kunnen voorzien van bijvoorbeeld lokaal geproduceerde vlees- en/of groentepakketten. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is local2local.
Wat zijn de voordelen van stadslandbouw?
De stad en het platteland zijn de afgelopen decennia veelal uit elkaar gegroeid waardoor ook een groot deel van de bevolking minder begrip heeft over de herkomst van hun voedsel vandaan komt. Toch is er de laatste tijd een tendens zichtbaar om consumenten en producenten weer dichterbij elkaar te brengen. Op deze manier wordt de betrokkenheid van burgers bij voedselproductie vergroot. Stadslandbouw is een kleinschalige vorm van voedselproductie die relatief kleine bijdrages kan leveren aan de voedselvoorziening. Wel kan stadslandbouw een positieve invloed hebben op vier belangrijke maatschappelijke pijlers, namelijk: sociale, ecologische, economische en ruimtelijke ontwikkeling.
Bijvoorbeeld:
- Het bewustzijn over hoe voedsel wordt geproduceerd neemt toe.
- Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen worden betrokken.
- Groene ontwikkelingen door het gebruik van braakliggende en/of onbenutte terreinen.
- Nieuwe kijk op stads- en gebiedsontwikkeling.
Welke kansen zijn er om andere maatschappelijke doelen te combineren met stadslandbouw?
Er is een grote diversiteit aan projecten en initiatieven die binnen stadslandbouw vallen. Dit betekent dat er ook veel verschillende vormen en combinaties zijn. De volgende maatschappelijke doelen komen veelal terug in combinatie met stadslandbouw:
- Werkervaring voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
- Educatie en onderwijs.
- Voedselproductie voor De Voedselbank.
- Sociale cohesie vergroten.
Wat is de mogelijke rol van de gemeente bij het ontwikkelen van nieuwe projecten op dit gebied?
De rol die een gemeente op zich zou moeten nemen is die van facilitator. De belangrijkste stap om dergelijke initiatieven te faciliteren is het regelen van de volgende vier zaken binnen de omgevingswet:
- Bewoners het recht geven om ideeën voor hun eigen leefomgeving op te stellen als alternatief voor de plannen van de overheid en marktpartijen.
- Sluit een overeenkomst met bewoners waarbij wordt afgesproken dat alle ontwikkeling in hun buurt een bijdrage leveren aan die buurt.
- Geef georganiseerde bewoners en maatschappelijke ondernemers het eerste recht te bieden op grond en vastgoed.
- Reserveer een deel van de publieke en private ruimte voor burgerinitiatieven.
Naast deze regelingen in een omgevingswet is het belangrijk voor initiatiefnemers om een goed en/of vast contactpersoon te hebben binnen de gemeente waardoor er korte lijntjes zijn en een vertrouwensband ontstaat. Naast het contact is een financiële boost vanuit de gemeente erg gewenst zodat het initiatief snel kan starten en de energie die er zit bij betrokkenen gebruikt kan worden. Een voorwaarde is dat het initiatief zichzelf kan bedruipen en daarmee voor de lokale gemeenschap een maatschappelijke waarde heeft. Ook kan er worden gekozen om georganiseerde bewoners en maatschappelijke ondernemers uit te nodigen mee te denken met het gemeentelijke beleid wanneer het gaat over stadslandbouw. Op deze manier wordt er een situatie gecreëerd waarin nieuwe initiatiefnemers makkelijker kunnen worden ontwikkeld.
Welke experts kunnen initiatieven op dit gebied het beste adviseren?
Initiatiefnemers hebben zelf over het algemeen een lokaal netwerk en kennis over stadslandbouw en de manier waarop dat op een goede manier georganiseerd moet worden. Daarbij is het mogelijk dat er allerlei actieve burgers betrokken zijn met verschillende soorten expertkennis. De informatie en kennis die initiatieven vaak missen en belangrijk zijn gaat over financiering, wet- en regelgeving en een netwerk binnen de lokale politieke en overheid zodat duidelijk is wat de te bewandelen paden zijn.
Praktijkvoorbeelden
Hieronder staan twee praktijkvoorbeelden van hoe natuurinclusief bouwen aangepakt kan worden weergegeven en een expert aan het woord.
Wat zijn concrete goede voorbeelden in Noord-Holland van stadslandbouw?
Stadslandbouw verschijnt in vele verschillende vormen op het gebied van geografie, schaalgrootte en professionaliteit. Op de website van stadslandbouwnederland is hier meer kennis en inspiratie op te doen. Naast deze website is er vanuit de Wageningen Universiteit een document opgesteld waarin hun visie wordt gedeeld over stadslandbouw. Er zijn veel goede voorbeelden van deze vorm van landbouw in Noord-Holland. Het zijn initiatieven waarbij initiatiefnemers het voor elkaar hebben gekregen om, vaak in samenspraak met de gemeente, voedsel te produceren in, om en voor de stad. Zo zijn er de Doe Tuinen in Haarlem welke in samenwerking met de gemeente door vrijwilligers wordt georganiseerd. Daarnaast bestaat in Haarlem de Haarlemmer Kweektuin waarbij stadslandbouw wordt gecombineerd met verschillende initiatieven waar maatschappelijke en financiële winst goed samengaan. Beide initiatieven zijn goede voorbeelden van stadslandbouw in Noord-Holland waarbij de lokale overheid gemeentegrond beschikbaar heeft gesteld met het idee dat het maatschappelijk waarde creëert.
Tips & tricks stadslandbouw
- Stadslandbouw is een mooie manier om bewustwording over voedselproductie en gezonde voeding te creëren. Het kan bijvoorbeeld kansen bieden voor educatie voor kinderen (of volwassenen!). Door samen de handen uit de mouwen te steken, zelf te oogsten of te planten leren ze dicht bij huis waar hun voedsel vandaan komt.
- Het grootste knelpunt voor initiatieven die aan de slag willen met stadslandbouw is het vinden van ruimte hiervoor. Als een gemeente dergelijke initiatieven graag wil zien in haar stad is het dus noodzakelijk een faciliterende houding aan te nemen en deze initiatieven te helpen bij het vinden van een geschikte locatie. Er zijn verschillende voorbeelden gedaan in dit hoofdstuk van mogelijke aanpakken om ruimte te vinden of zelf als gemeente beschikbaar te stellen.
Meer informatie?
Hieronder staan de links die in de stukken hierboven vermeld staan nog een keer op een rijtje:
- De website van landbouw met natuur heeft kennisdossiers met veel praktische tips voor initiatiefnemers.
- Op de website van Stichting ‘Doe Tuinen’ Haarlem vindt je meer informatie over negen verschillende en zelfstandige tuincomplexen.
- Als je meer wilt weten over de groeien burgerbeweging van Stichting Herenboeren en hoe zij laten zien dat voedselproductie anders, beter en duurzamer kan, neem dan een kijkje op hun site!
- Het initiatief local2local laat zien hoe het huidige voedselsysteem duurzamer kan en hoe de relatie tussen boer en burger hersteld kan worden.
- Van Amsterdamse Bodem is een platform voor verschillende initiatieven die stadslandbouw stimuleren.
- De stichting Stadslandbouw Hoorn creëert meer bewustzijn voor duurzaamheid en stadslandbouw.
- Wil je meer weten over stadslandbouw, voedseleducatie en het tegen gaan van voedselverspilling, kijk dan op de website van Haarlem Food Future.
- Bloei en Groei stadstuinen is een community van veerkrachtige vrouwen die stadslandbouw inzetten om zelf tot bloei te komen.
- Op de website van de regeneratieve boerderij laten zij zien hoe door middel van regeneratieve landbouw de bodem verbeteren en geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken voor hun gewassen.
- Voedselverbindt is een initiatief dat doelt om mensen te verbinden voor een duurzaam, regionaal en circulair voedselsysteem.
- Wageningen University & Research heeft een dossier over stadslandbouw omtrent hoe Wageningen dit aanpakt.
- Groenblauwenetwerken is een kennissite met veel informatie over biodiversiteit en stadslandbouw.
- Voor meer informatie specifiek over voedselbossen kan er contact opgenomen worden met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland via voedselbos@mnh.nl