We vroegen of Norinda Fennema, bestuurslid Ondernemersvereniging Tuinen van West en volkstuinder ons het idee van Tuinen van West uit te leggen.
Op verzoek van Norinda spreken we af in de Stadsboerderij Osdorp, een groene ontmoetingsplek voor betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. Vrijwilligers werken hier in de moestuin en scholen vinden de boerderij voor programma’s rond voedseleducatie. En dat alles gerund door de gedreven en gepassioneerde Martin ten Brinke.
Tuinen van West – het ontstaan
De bestemming en invulling van de vier groene polders tussen Amsterdam, de ringvaart Haarlemmermeer, Halfweg en de N200, werd in 2007 bepaald. Een deel van de Hoofgroenstructuur van Amsterdam loopt door dit gebied. De vier polders zijn sindsdien door Stadsdeel Nieuw-West verder ontwikkeld tot een uniek, multifunctioneel recreatiegebied: Tuinen van West, een combinatie van oude en nieuwe landschappen, van romantiek en rafelrandjes, van kunst/cultuur, (stads)landbouw en gezonde producten, horeca, natuur en sport/recreatie. Een uniek gebied, waar je als bezoeker kunt fietsen, wandelen, eten/drinken, plukken en genieten.
Flower Power @ Tuinen van West, hoe ben je op dát idee gekomen?
Norinda: ”Flower Power is gewoon een onderdeel van Tuinen van West.” Toen ik hier in de buurt rondreed dacht ik:” Het is hier heel erg groen, maar er bloeit zo weinig. Ik vind biodiversiteit heel belangrijk, net als onze tuinen, maar de tuinen moeten wel interessant zijn voor andere wezens. Ik ben toen imker geworden (zonder eigen bijen) en via een cursus in Amsterdam-Zuid ambassadeur voor de Wilde Bij geworden. Daar is het idee van Flower Power ontstaan. Ik zag het idee heel goed passen binnen Tuinen van West. Flower Power Tuinen van West is een idee, bedacht door een aantal geestverwanten, maar geen vereniging. Een idee dat draait om bewustwording en netwerk creëren.”
“Samen met vele anderen zorgen we nu voor méér bloemen, planten, struiken en bomen voor (wilde) bijen en vlinders in Tuinen van West. Tijdens mijn zoektocht vond ik ook Ondernemersvereniging Tuinen van West, heb mij daarbij aangesloten en nu zit ik eigenlijk bij toeval in het bestuur. Ik zit nu heel veel bij de gemeente en kan ze heel goed advies geven over hoe om te gaan met meer en beter ecologisch onderhoud van de bermen langs de doorgaande wegen. Onder andere minder én verstandiger maaien. Het maaisel afhalen kost geld, maar het is een enorm mooie groene grondstof. Het moet dan wel schoon zijn en niet vol met plastic en blikjes liggen!”
Vier polders met een eigen herkenbare identiteit
Nog steeds zijn de vier afzonderlijke polders – nu dus samen Tuinen van West – goed zichtbaar en herkenbaar. Bovendien heeft elk van de polders zo z’n eigen ‘programma’ voor de bezoeker:
- 1. Osdorper Binnenpolder Noord
- 2. Osdoperbinnenpolder Zuid
- 3. Osdorperbovenpolder
- 4. Lutkemeerpolder
Ondernemersvereniging en de Circulaire ProefTuin van West
Norinda: ”Samen komen wij verder! Daarom werken ondernemers en organisaties in Tuinen van West via de ondernemersvereniging aan innovatieve en duurzame projecten in het gebied. Veel ondernemers zijn zelf al begonnen. Door hen samen te brengen in groene allianties kunnen zij nog veel meer laten zien.” De Circulaire ProefTuin van West is een soort laboratorium voor experimenten op kleine schaal, waar we succesvolle voorbeelden kunnen opschalen naar andere locaties in en buiten de stad en waar onze leerervaringen worden gedeeld. Tuinen van West met zijn vier polders, is als natuur-, recreatie- en stadslandbouwgebied, bij uitstek hét gebied in Amsterdam om veel mogelijkheden van de circulaire economie te onderzoeken en in praktijk te laten zien.
Tuinen van West werkt samen mét de omgeving en houdt het lokaal waar het kan.
Een stukje over Norinda – medisch specialist, activist, verbinder, volkstuinder
Norinda: “Ik vind dat ik iets goeds moet doen. Het is ook heel leuk. Je komt altijd inspirerende mensen tegen. Er zijn bijna geen vervelende mensen die ook groen leuk vinden. Ik blijf zelf ook altijd vriendelijk in mijn contacten met de gemeente en misschien ben ik soms ook wel een beetje activistisch. Ik vind het enorm belangrijk om samen te werken. Met gemeente, ondernemers en buurtbewoners. Je kunt heel veel doen samen, met en voor de natuur. Ik woon zelf in de binnenstad en toen ik een volkstuin kreeg ging ik helemaal los. Ik zag overal mogelijkheden voor een rijkere variatie aan groen voor insecten en vogels. Naast mijn fulltime functie als medisch specialist ben ik hier veel mee bezig. Ik heb geen macht, maar wel veel invloed. Ik probeer heel veel te verbinden. Ik sta zelf weinig met een schep in mijn handen 😉 Ik probeer mensen te verleiden om meer in het groen te doen.”